Perspektiv og gennemslag

Internt kursus: Journalistik og redskaber

Hvordan får vi med enkle greb meget mere ud af vores journalistik?

Nogle gange kan det handle om at finde den store historie i historien og give den et perspektiv, der rammer en bredere problemstilling. Det gør historien relevant for flere læsere og giver den enkelte læser et større udbytte. Andre gange kan det handle om at finde den lille historie i historien – fokusere på f.eks. den opsigtsvækkende detalje eller den spændende person, som trækker flere læsere til historien.

Begge dele kræver indsigt af journalisten. Desværre undlader mange journalister at udnytte, at de i forvejen sidder med en viden, der med få midler kan blive forløst og give en straight nyhedshistorie mere værdi. Det vil samtidig give journalisterne større tilfredsstillelse ved deres arbejde.

En journalistisk historie er som en imaginær harmonika, som kan trækkes helt ud (perspektivet) og helt ind (detaljen, personen). De bedste historier er ofte dem, hvor harmonikaen tager et par ture ud og ind.

Det betyder ikke nødvendigvis, at journalisterne skal sætte mere tid af til den enkelte historie. Heller ikke, at journalisterne skal til at lege analytikere eller kommentatorer. Det handler om, at journalisterne bruger deres viden til at sætte historierne i en sammenhæng, udnytter researchen til fortællemæssige kneb og trækker pointer op, som ikke er i strid med kriterierne for almindelig nyhedsjournalistik.

Workshoppen kan laves med journalister fra samme redaktion eller forskellige redaktioner. Det sidste kan give en god dynamik. Indholdet er oplæg og øvelser, hvor der både arbejdes med at løfte journalistik, der allerede er produceret, samt med nye elementer. Der kan også – efter forudgående aftale – arbejdes med ideudvikling, som ligeledes kan stimuleres af ovenstående, samt konkret efterkritik.

Underviser: Rasmus Emborg
Varighed: En halv til en hel dag.

Skal vi holde dette dette kursus på din arbejdsplads? Vi hjælper dig gerne med at tilrettelægge det.

Kontakt os for tilbud

Kaas & Mulvad
kursus@kaasogmulvad.dk