Et nyhedsmedie kan kun gå til kanten, når ledelse og journalister ved, hvor den kant er.
Kursusleder Jacob Mollerup giver dig den koncentrerede guide i at lave ordentlige historier, der lever op til god presseskik og til dit medies etiske standarder. Deltagerne får de praktiske redskaber til at styre uden om problemerne og undgå beklagelser og næser i Pressenævnet.
Vores erfaring viser, at dette kursus fungerer specielt godt, når det er tilrettet en konkret arbejdsplads.
Deltagerne lærer af andres fejl. Undervejs afprøves guiden ”Skarp og fair – 10 gode råd” der er udviklet til kurset. Målet er ikke overdreven forsigtighed, men skarphed og redelighed.
Det handler om gode arbejdsrutiner, om at undgå de dumme fejl og om at kende de nye faldgruber i samspillet mellem print, web, mobil, sociale medier mm. Og så handler det om, hvordan man effektivt får ryddet op, hvis man alligevel rammer ved siden af i kampens hede.
Kurset har fokus på nyttige værktøjer. Vi starter med en hurtig kortlægning af de problemer, kursisterne møder i deres journalistiske hverdag og danner os et overblik over, hvad vi kan gøre noget ved.
Dernæst tager vi en grundig tur gennem spinatbede, som andre har betrådt: Vi analyserer en række eksempler på større fejl og mangel på fairness. Kurset indeholder en også koncentreret introduktion til kernen i retningslinjerne for god presseskik og Pressenævnet.
Deltagerne vil efter kurset have en række nye værktøjer til en krævende journalistisk hverdag. Hovedelementet er guiden ”Skarp og fair – 10 gode råd”. Det handler blandt andet om:
- Hvornår skal du tjekke dine oplysninger særlig grundigt?
- Hvornår er det uomgængeligt at få en kommentar fra den kritiserede?
- Hvornår kan du offentliggøre, selv om du ikke kan få fat i den rette?
- Hvad har offentlig interesse, og hvad hører til privatlivets fred?
- Er der frit slag, hvis du bare citerer andre?
- Hvornår skal du have citater godkendt?
- Hvad gør du, når klagerne vælter ind?
- Og hvordan undgår du midt i tumlen at blive håndsky og overforsigtig?
Mange spørgsmål er der ikke firkantede svar på, men du skal kende afvejningen, kende de faste grænser og ikke mindst være bevidst om din egen og dit medies etik. Og du skal vide, hvornår du skal søge hjælp og inddrage sine chefer.
Kursusleder er Jacob Mollerup, der i ti år var DR’s lytter- og seerredaktør og dermed etiske vagthund.
Varighed: En dag.
Underviser: Jacob Mollerup.
Krav til udstyr: Internet og mulighed for at koble computer til projektor.
Skal vi holde dette dette kursus på din arbejdsplads? Vi hjælper dig gerne med at tilrettelægge kurset.
Kontakt os for tilbudKaas & Mulvad
kursus@kaasogmulvad.dk