Mapit er på rette kurs

ANMELDELSE: Nyt dansk udviklet kortprogram er lovende. Til mediebrug mangler endnu lidt finesser, men “Mapit” indeholder allerede et par meget nyttige funktioner.

Når vi taler software til fremstilling af interaktive kort til onlinebrug, dominerer de udenlandske virksomheder som fx Google, Carto, ESRI, Tableau og Datawrapper.
Vi har også gennem årene set gode dansk-udviklede programmer, men de har ikke overlevet. Sidst i 90’erne underviste vi i “Maps”, som også vandt indpas på medierne. Det forsvandt dog igen. Siden har vi været meget glade for danske Neozones “Xpoint” og efterfølgeren “Xpress”. Vi har både brugt og undervist i programmerne. Experian opkøbte Neozone og programmerne, men lukkede dem sidste år. Ærgerligt – for programmerne var gode.

Inspiration fra “Xpoint”

Nu er der igen et nyt dansk kortprogram på banen. Med udtrykkelig inspiration i Xpoint har firmaet Viamap lanceret kortprogrammet “Mapit“. Viamap er for kort tid siden indgået i landinspektørvirksomheden Mølbak og sælges nu herfra.

Brugergrænsefladen i Mapit er enkel, og man kan det meste med højst tre klik. Her et kommunekort, der angiver andel indbyggere med lang videregående uddannelse.

Mapit er tænkt som et simpelt og letanvendeligt program til at visualisere data med geografisk indhold. Man kan lægge punkter på et kort, hvis der til punkterne hører en adresse eller længde/breddegrad.
Eller man kan lave et områdekort – fx over de danske kommuner eller regioner og så farve dem op, så de afspejler datasættets indhold.

Træk og slip – og højst tre klik

Programmet skal som hovedregel kunne løse en opgave med højst tre klik. Og Mapit er bestemt også meget nemt at bruge. Indeholder et regneark fx rækker med virksomheder og deres adresser, kan man blot med musen trække regnearksdokumentet ind over programmet og slippe det – og datasættets indhold placeres nu på et kort. Kortet gætter som regel rigtigt, men man skal selvfølgelig selv på forhånd have struktureret regnearket, så der fx er overskrifter på alle kolonner mv.
På samme måde er det nemt at lave et områdekort, uanset om man har kommunenavn eller kommunenummer.
Der er nogle begrænsede muligheder for at redigere i kortets indhold, så ikoner fx kan skifte farve eller størrelse i forhold til datapunkternes navne, værdier etc.
Den del er altså nogenlunde, som man vil forvente, hvis man har brugt andre kortprogrammer tidligere.

Mapit har visse, begrænsede muligheder for at redigere, når man med farver eller størrelse på punkter vil vise noget om datasættet.

Der er dog også ting, vi savner i Mapit.
Når man klikker på et punkt/område i Mapit, dukker der et lille informationsvindue op. Man kan vælge at se nogle eller alle de data, der i datasættet er knyttet til det pågældende punkt eller område. Men man kan ikke redigere i teksten eller tilføje tekst selv (som så ville gå igen i alle vinduer, der klikkes på). At kunne redigere denne lille tekst er for os et must, hvis kortet skal bruges i en mediesammenhæng. Vi ser jo informationsvinduernes indhold som små koncentrerede journalistiske produkter.

Bedre muligheder for at gemme, tak

Vi er som mediefolk nok ikke lige de kunder, Viamap har haft i hovedet, da de udviklede kortet, for vi har fx problemer med, at man ikke kan gemme et kort for senere at arbejde videre i det. Gemmer man kortet, er det ikke redigerbart, næste gang det åbnes. Og gemmer man et link til en online-version af kortet, forsvinder dette link efter 14 dage.
Det duer naturligvis ikke i en mediesammenhæng. Her skal det være muligt at eksportere en embedkode til en onlineversion, og kortet skal selvfølgelig blive ved med at eksistere, til vi beslutter at slette det igen. Se fx, hvordan Datawrapper løser dette.

To spændende muligheder

Vil man være fast bruger af Mapit, koster det penge at få en licens, men alle kan prøve det helt gratis i otte dage.
Der skal ikke installeres noget på computeren. Kortet kører udelukkende i ens browser, og ens data bliver ikke gemt eller uploadet andre steder end på ens egen computer.
Der er altså ting, der skal arbejdes videre med, men det ved vi, at firmaet er i fuld gang med.
Kortet indeholder dog allerede nu et par yderligere meget interessante muligheder:
Man kan bruge Mapit som geokoder. Det vil sige, at man kan uploade en liste med adresser, og så kan man helt simpelt downloade koordinaterne sammen med adresserne.
Desuden kan kortet vise geojson-filer. Geojson er et bestemt filformat, som fx mange offentlige myndigheder bruger, når de skal gemme informationer med geografiske informationer. Det kan fx være en database med alle kommunens bygninger, cykelstier eller andet. På Opendata-portalen ligger der mange hundrede filer i geojson-format fra forskellige myndigheder. Og det er meget enkelt at få vist dem i Mapit; man downloader geojson-filen og trækker den med musen ind over Mapit og slipper den. Og voila!

Med Mapit ser vi her på data fra Aalborg Kommune, der har lagt data ud om snerydningen – hvilke veje har hvilken prioritet. Disse data var gemt i geojson-formatet.

En gratis testversion af Mapit kan hentes her: http://www.viamap.net/mapit/

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.