Sådan fandt Børsen skjulte skattetal

Værktøjet web inspector er indbygget i enhver browser. Her viser vi trin for trin, hvordan det kan være en hurtig og nem genvej til at finde de data, der er gemt i datapræsentationer.

Da der i begyndelsen af maj omsider var politisk enighed om boligskatterne, blev sitet nye-ejendomsvurderinger.dk, der ejes af SKAT, opdateret med nye tal. Under adressen: http://nye-ejendomsvurderinger.dk/min-boligskat/ kunne man nu se konsekvenserne i hver enkelt kommune for et billigt hus, et typisk hus og et dyrt hus.

Her vises fx konsekvenserne for boligejere i Greve Kommune.

Irriterende nok kan man kun slå en enkelt kommune op af gangen,og det er altså ikke muligt at rangordne kommuner på nogen måde. Vil man det, må have alle data trukket ud.

Dagbladet Børsen ville både analysere data og gerne vise læserne konsekvenserne på et kort. En gruppe af bladets journalister, der har været på kursus i datajournalistik, fandt hurtigt en løsning. I løbet af et par minutter udtrak og rensede de alle data for alle husmodeller i samtlige kommuner.

Her er et lille udsnit af det færdige datasæt:

Her er opskriften på, hvad de gjorde. Prøv selv:

Gå ind på sitet. I Chrome højreklikkes på dropdown-menuer ”Region”. Vælg ”Undersøg” i højrekliksmenuen. (Valgmuligheden findes også i andre browsere, men har muligvis et andet navn).

Nu åbnes værktøjet ”web inspector”, der fylder en del af skærmen. Det kan vises vandret eller lodret. Klik på ”Network”. Sæt hak i ”Preserve log”.

I sitet, du stadig kan se på resten af skærmen, vælges ”Huse i Region Hovedstaden”.

I panelet ses nu to json-filer: ”typeeksempler.json”. Højreklik på den ene og vælg ”Open in new tab”.

Nu ses samtlige data, der indgår i præsentationen (og måske flere til), men i json-format. Kopier URL’en (web-adressen).

Nu skal json-koden ændres til noget, der er nemt at arbejde videre med. Der er en række gratis konverteringstjenester, der kan hjælpe.

En af dem er: http://www.json-xls.com/json2xls Gå ind på denne. Vælg tab’en ”URL”. Her indsættes nu URL’en, der blev kopieret før. Vælg XlsX som destinationsformat. Vælg ”Plain” og sæt flueben i ”Jeg er ikke en robot”.

 

Der downloades nu automatisk en zippet mappe med et regneark. Der er to faneblade, og det ene indeholder alle data, pænt sat op.

Den sidste rensning blev hurtigt klaret i Excel. Og så var data klar til at blive brugt. Se det færdige resultat i Børsen.

Du kan hente vores huskeseddel om hvordan man bruger web inspector.

 

En lille gruppe journalister fra Dagbladet Børsen har været igennem en målrettet serie af datajournalistik-workshops hen over de seneste måneder. Samme model har vi tidligere brugt over for en gruppe journalister fra det norske Dagens Næringsliv.

Vil du høre om mulighederne for at få målrettet undervisning hjem på din egen redaktion, så kontakt os.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.