Naboer stemmer politikere ind

7 ud af 10 nye kommunalpolitikere får en plads i landets 98 byråd primært på stemmer fra naboer og bekendte fra nærområdet.

Det kunne Ugebrevet A4 fortælle i mandags, hvor Kaas & Mulvad for Ugebrevet havde udarbejdet en helt ny type analyse af kommunalvalgsresultaterne fra november 2009.

Blandt 921 nyvalgte byrådspolitikere fik 7 ud af 10 flest personlige stemmer på det afstemningssted,hvor de selv bor. Godt hver tredje – 303 politikere – fik endda mere end halvdelen af alle personlige stemmer fra naboer, venner og bekendte i nærområdet.

Analysen identificerede først alle nyvalgte politikere. De blev forsynet med privatadresser og geokodet, hvorefter det blev fastslået, hvilket afstemningsområde de bor i. Fra Kommunedatas valghjemmeside kmdvalg.dk har vi tidligere hentet samtlige valgresultater for alle kandidater og for alle afstemningssteder. Derefter blev andelen af stemmer i hvert afstemningsområde for hver enkelt kandidat sammenlignet. Og tendensen er altså ganske klar, selv om billedet ikke er lige ekstremt alle steder – som fx i Vorbasse, hvor venstre-politikeren Frits S. Kristensen fik 98 pct. af alle sine stemmer på det afstemningssted, hvor han selv hører til og stemmer.

a4

Som kortet viser, er tendensen til hjemmebanefordelen ikke lige stærk i hele landet. Stærkest er den i Jylland. Se hele historien i Ugebrevet A4.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.