Norsk landbrugsstøtte i VG

I nogle norske kommune udgør landbrugsstøtten omkring en tiendedel af den samlede indtægt for alle kommunens indbyggere. Det viser den norske avis VG’s sammenligning af landbrugsstøtte med indtægtsoplysninger. Kaas & Mulvad har trukket al norsk landbrugsstøtte i 2009 og 2010 ud for VG.

vg

Avisen har over seks sider i søndagsudgaven (27. juni 2010) gennemgået støtten til norske bønder. De seks avissider kan som pdf-filer i en zippet mappe hentes her.

Selve data er den 23, juni 2010 lagt på en hjemmeside hos norske Statens Landbruksforvaltning her.

I første omgang ville myndighederne ikke udlevere data samlet. Derfor bad VG Kaas & Mulvad om at foretage udtrækket af data fra hjemmesiden. I alt var der lige knap 80.000 udbetalinger til modtagere hvert år. I 2009 udbetalte myndighederne 7,7 mia. norske kroner, i år 8,1 mia. norske kroner.

Sideløbende med udtrækket kørte VG’s John Bones sag om dataindsyn over for Statens Landbruksforvaltning med henvisning til en ny lov om aktindsigt. Myndighederne besluttede sig herefter for at udlevere data, nu der både  kørte en sag og data alligevel var trukket ud.


Trackbacks/Pingbacks

  1. Å fortelle historier med datakilder « Vox Publica - 27. august 2010

    […] Tommy Kaas beretter om hvordan han fikk ut data om norsk landbruksstøtte på oppdrag fra VG. Kaas er i Bergen […]

  2. Masser af offentlige data i journalistik - 2. november 2010

    […] eksempel om norsk landbrugsstøtte – data blev udtrukket med robot fra myndighedernes website og brugt i papiravisen og på […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.