Nyhedsbrev 18. maj 2015

Igen lidt nyt fra Kaas & Mulvad. Forhåbentlig kan der hentes masser af inspiration nedenfor. Enten ved at følge nogle af linkene til de mange spændende projekter. Ved at læse artikler eller gratis bøger. Eller ved at gå på nogle af vore kurser.

I dag åbnede Mediernes Efteruddannelse for tilmelding
Efter 14 dage med adgang til at se på efterårskurserne har Mediernes Efteruddannelse i dag kl. 12.00 åbnet for tilmelding, og vi fik hurtigt de første ind. Du kan i bunden af denne mail se de kurser i efteråret 2015 fra Kaas & Mulvad, som Pressens Uddannelsesfond støtter.
Du kan også gå direkte ind her på mediernes efteruddannelses portal og se alle kurser – og altså også melde dig til nu.
Journalister, der kan få støtte fra Pressens Efteruddannelse skal melde sig til kurserne hos Mediernes Efteruddannelse. Alle andre kan melde sig direkte til os. Blot send en mail. Så får du en bekræftelse med det samme. Har du ideer til kurser og kursusledere til næste sæson, forår 2016, så skriv til os. Skriv også, hvis du selv kunne tænke dig at undervise for os.

Gå på opdagelse i datajournalistik fra hele verden
I forbindelse med uddelingen af The Data Journalism Awards, som Global Editors Network står bag, er der, før juryen skal votere, lavet en shortlist med 78 emner, der nu skal vælges mellem. Hvis man vil have et overblik over, hvor meget forskellig datajournalistik, der laves rundt om i verden, er denne shortlist et glimrende sted at starte. På shortlisten er Danmark repræsenteret med to bidrag. Dels DR’s databaseredaktions projekt om skolefravær. Dels Berlingskes ”Sporet”, eller ”Tracked”, som projektet hedder her. Priserne uddeles 18. juni i Barcelona.
http://community.globaleditorsnetwork.org/projects_by_event/890

Mange europæiske medier arbejder konkret med datajournalistik
Dataharvest-konferencen i Bruxelles fra den 7-9. maj viste, at mange mindre og mellemstore medier rundt om i Europa nu rent faktisk har oprettet stillinger i datajournalistik og ansat folk. På den måde er der sket et meget stort praktisk skift i Europa, der dog stadig er en del år bagud i forhold til USA på dette område.

Nils Mulvad har skrevet to artikler efter weekendens konference:
http://gijn.org/2015/05/10/collaboration-featured-as-300-gather-for-europes-dataharvest/

https://www.kaasogmulvad.dk/en/2015/05/dataharvest-sharing-methods-and-stories/

Nyt Edward Snowden-interview
Da konferencen Nordiske Mediedager blev holdt forrige weekend i Bergen, var et af slagnumrene et direkte interview med Edward Snowden – naturligvis over videolink. Se det via linket nedenfor. Han blev interviewet af Runa A. Sandvik, som også kendte til ham før lækken. På Hawai organiserede Sandvik sammen med Snowden et CryptoParty i december 2012. Runa A. Sandvik er knyttet til Freedom of the Press Foundation i USA og har været en central medarbejder på TOR projektet.
https://www.youtube.com/watch?v=QnnrosfspPg

Gratis bog: Lær at sikre dig selv, din kommunikation og dit arbejde
Det britiske The Centre for Investigative Journalism står bag den gratis bog Information Security for Journalists. Det er en praktisk, anvendelig bog, som man ikke skal være computerekspert for at kunne læse og bruge. Den findes i en række forskellige formater. Læs mere og hent den via linket.
http://www.tcij.org/resources/handbooks/infosec

Gratis bog: Verification handbook for investigative reporting
I 2014 udkom den første Verification handbook, der fokuserede på, hvordan man bedst tjekker og sikrer oplysninger til brug i breaking news. Nu er der kommet en selvstændig 2’er. Den nye bog er målrettet den mere grundige og undersøgende journalistik, men der er masser af tips og tricks, der kan bruges af hvem som helst, uanset om man laver dag til dag-journalistik eller langvarige og undersøgende projekter. Bøgerne er udgivet af The European Journalism Centre.
http://verificationhandbook.com/book2/chapter1.php

Et lille ord, der kan gøre en stor forskel, når du søger kilder på sociale medier
Et langt indlæg om et lille ord, som det er en god ide at tage med, når man søger. Indlæggets forfatter er ansat på New York Times. Og pointen er god nok:
https://medium.com/@bydanielvictor/the-one-word-reporters-should-add-to-twitter-searches-that-you-probably-haven-t-considered-fadab1bc34e8

Faktatjek: Er skæg bakteriebomber eller ej?
I efteråret har vi et spændende kursus om faktatjek, og her er et lille eksempel på, at det er en rigtig god ide at have fakta i orden.
I starten af måneden gik én historie igen i mange medier: ”Mand: Dit skæg er beskidt som et toilet” som Nordjyske.dk skrev. Og mange andre aviser fulgte med. Problemet var bare, at efter lidt faktatjek, som Guardian Australias Nick Evershed udførte, faldt historie helt til jorden. I artiklen her fra norske VG gives der nogle bud på, hvordan en sådan skæg historie bliver til:
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/falsk-alarm-skjegget-ditt-er-ikke-fullt-av-avfoering/a/23446800/

Hvordan får man sit media start-up til at blive en god forretning
En af sessionerne under Dataharvest i Bruxelles handlede om de økonomiske udfordringer, som iværksættere inden for medie-området har. Hvordan får man det til at løbe rundt?
Nils Mulvad deltog i sessionen, og Margo Smit har skrevet denne artikel med erfaringer, råd og tips.
http://gijn.org/2015/05/13/brainstorming-in-brussels-journo-start-ups-share-strategies/

Meld dig til til efterårets kurser – hellere i dag end i morgen!
Klik på overskrifterne for at læse mere om hvert enkelt kursus:

London: Besøg Europas hovedstad for datajournalistik
7.-11. september i London
London er datajournalistikkens hovedstad i Europa. Vi besøger de centrale medier og personer, som står bag denne udvikling. Kursusdeltagerne kan hente inspiration med hjem til medier i Danmark. Vi besøger bl.a. Guardian, der med sin datablog var med til at introducere denne udvikling.

Skræl nettet – uden programmering!
21. september i København
Myndighederne vil ikke give dig data, men henviser til, at du kan søge dem frem – bid for bid på deres hjemmeside. Eller data er blot spredt ud over mange, mange sider på nettet. I begge situationer bliver vi nødt til at sætte en maskine til at hente data hjem til vores regneark eller database. På kurset lærer vi dig at bruge programmet Heliumscraper til den slags opgaver.

Interview med Kurt Strand: Spørgeteknik, struktur og nærvær
Vi kører kurset to gange:
21.-22. september i København
19.-20. november i Aarhus
De professionelle kilder forbereder sig bedre og bedre til interview for at kunne styre resultatet. Nu skal journalisterne opgradere metoderne for at vinde en del af styringen tilbage – og ganske simpelt få svar på spørgsmålene. Vi kender det alle; fornemmelsen af ikke at få stillet de rigtige og udfordrende spørgsmål, fravær af logik i en rodebunke af research.

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier
Vi kører kurset to gange:
23.-25. september i København
30. november – 2. december i Aarhus
Er du træt af at spilde tiden med upræcise Google-søgninger? Lær også at søge information hurtigt og effektivt. Lær at bruge Facebooks Graph Search og avanceret søgning i LinkedIn. Internettet er journalisters vigtigste kilde til oplysninger, men for mange søger på må og få. Uanset om det er små eller store opgaver, du er i gang med, kan du effektivisere dit arbejde og øge chancen for succes.

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik
30. september – 2. oktober i Aarhus
Kommunerne ændres hastigt i disse år. Forskellene vokser fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune. Desuden bliver der lukket op for nye detaljerede oplysninger på kommunalniveau på et væld af områder.

Oslo og Lillehammer – Norsk datajournalistik og global undersøgende journalistik
4.-11. oktober i Norge
Vil du besøge medierne i Oslo, der rykker inden for datajournalistik? Du kommer til at høre de personer, der er drivkræfterne i den nye norske bølge inden for datajournalistik. Vi mødes med VG, Dagens Næringsliv, Schibsted Academy, NRK, Bergens Tidende og Aftenposten. Onsdag tager vi til Lillehammer og er med fire dage på den globale konference for undersøgende journalistik.

Find data – og find historier med Microsoft Access
26.-28. oktober i København
I løbet af de seneste par år har danske myndigheder og EU i meget stort omfang lagt data ud til frit brug. Den nye offentlighedslov med dens mulighed for databaseudtræk gør det også særlig nødvendigt at have redskaberne til efterfølgende at kunne analysere de data, man måtte få udleveret. På dette kursus gennemgår vi, hvor de nye data er, og hvordan du enkelt får fat i dem.

Fup eller fakta – bliv din egen detektor
29. oktober og 12. november i København
Sammen med DR’s Detektor-vært, Thomas Buch-Andersen, har vi skabt et helt nyt faktatjekker-kursus, hvor du over to dage bliver grundigt klædt på. Mellem de to kursusdage skal du selv lave et konkret faktatjek. På kurset lærer du om klassiske fejl, overdrivelser og fordrejninger, og du får en række praktiske værktøjer, så du bliver bedre til at gennemskue usikkerheder i statistikker og tal-analyser.

Research for at fortælle historier
2.-3. november i København
Vil du blive bedre til at formidle de væsentlige historier? Mange væsentlige historier kan fortælles bedre, hvilket både gælder for undersøgende såvel som den almindelige grundige journalistik. Dette kursus åbner for en ny værktøjskasse, der bygger bro mellem undersøgende/udredende journalistik og fortællende journalistik.

Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager
3. november i København
Ligesom offentlighedsloven er også retsplejeloven ændret med en række nye muligheder for journalister. Samtidig har der ud fra praksis i de senere år udviklet sig nogle metoder, som giver journalister helt nye fordele. Det gælder de store kriminalsager og de civile sager, hvor retsdokumenterne ofte kaster lys over forhold, ingen af parterne ønsker frem i offentligheden.

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder
5.-6. november i København
Den nye offentlighedslov gjorde det ikke nemmere at trænge ind bag de centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt. Og hvad du kan gøre, når juraen ikke hjælper mere. Vi blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.

Hjælp dit budskab frem med et interaktivt kort
23. november i København
Interaktive kort hjælper historien på vej og får folk til at bruge mere tid på den. Den gode nyhed er, at du selv kan lære at lave både enkle, velfungerende og lækre kort. Uanset om du skriver artikler, analyser eller pressemeddelelser, og om du sidder på et medie eller i en kommunikationsafdeling, vil du ofte opleve, at du sidder med stof, der med fordel kan lægges på et kort.

Spænd ben for dig selv – og lav bedre journalistik
26. november i København
Vi ringer til de samme kilder, møder dem sjældent ansigt til ansigt og copy-paster historier. Men vanens magt kan være idéforladt og indimellem ligefrem ødelæggende. På dette kursus lærer du at bryde vanerne ved hjælp af erfaringer og metoder fra dogmeprojektet Syv Journalistiske Benspænd.