Spænd ben for dig selv – og lav bedre journalistik

benspaend

Kurset foregår 26. november 2015 i København.

Vi ringer til de samme kilder, møder dem sjældent ansigt til ansigt og copy-paster historier. Men vanens magt kan være idéforladt og indimellem ligefrem ødelæggende. På dette kursus lærer du at bryde vanerne ved hjælp af erfaringer og metoder fra dogmeprojektet Syv Journalistiske Benspænd.

Kan du huske historien om dagpengemodtageren, der blev brugt i syv forskellige medier i løbet af ganske få dage? Eller ATS, der satirisk kommenterede, at Niels Egelund da måtte være blevet kidnappet, for han var ikke set i medierne i dagevis?

Vanens magt er stor, og vi journalister falder også i. Vi gør, som vi plejer – fordi det sparer tid, og fordi vi tror, at det virker. Men kunne vi gøre ting anderledes – og måske ligefrem bedre?

Bryd vanens magt

Det kan lade sig gøre, viser erfaringerne fra dogmeprojektet Syv Journalistiske Benspænd, hvor syv journalister fra syv forskellige mediearbejdspladser underlagde sig syv journalistiske benspænd i syv uger. De ønskede at eksperimentere med faget og udfordre sig selv, og de fik alle nye erkendelser med omkring den journalistiske arbejdsproces. De fik nye ideer til format, proces og produkt – og de genvandt gnisten for faget. De brød vanens magt – og lavede både anderledes og bedre journalistik.

De Syv Benspænd er opskriften på, hvordan man i praksis kan ændre rutinerne på en mediearbejdsplads. De udgør en række erfaringer, der gør, at vi har fået en forståelse af, at det KAN lade sig gøre at overholde dem. De er blevet til et værktøj til at få begejstringen for faget tilbage.

Lær dogmereglerne i praksis

Kurset er en blanding af oplæg, praktiske øvelser samt en coachingsession.

  • Du får alle erfaringer, metoder og redskaber fra dogmeprojektet.
  • Du får grundlaget for at tilføje egne dogmeregler og vælge blandt de forskellige dogmer.
  • Du tager hjem med kompetencerne til at bruge de inspirerende dogmeregler i praksis – såvel alene som sammen med dine kolleger.
  • Du får også serveret de argumenter, der skal få chefen til at implementere dogmerne på redaktionen.
  • Du får 1:1-coaching session med underviserne.

Du får selvfølgelig også udleveret bogen “Syv Journalistiske Benspænd”, der udkom på Ajour Forlag i efteråret 2014. Den gennemgår erfaringerne fra de syv projekter.

Syv dogmer

MAIL-IS-A-NO-GO-DOGMET
Ingen email-interview. Der synes at være en større og større ‘accept’ af, at især partskilder gerne må svare på mail.
Hvor ender vi, hvis vi ikke bremser lidt op?

LET-RØVEN-DOGMET
Mød hovedkilder face-to-face. Alt for mange interviews ringes hjem. Det er en grundlæggende journalistisk dyd at lette røven fra kontoret og møde sine kilder. Man får også ofte – hvis ikke hver gang – ’mere med hjem’, end man regnede med. Og absolut mere end hvis man ordner det på telefonen.

DRÆB TORDENSKJOLD-DOGMET
Intet genbrug af ekspertkilder: Når du har benyttet dig af en ekspert, må du ikke bruge ham eller hende igen. Tordenskjolds soldater lever alt, alt for godt. Journalistikken bliver forudsigelig, kedelig og går i tomgang. Ligesom vores netværk forbliver det samme: Redundant journalistik.

SØG FORANDRINGEN-DOGMET
Vær konstruktiv i al din journalistik: Forsøg at forandre. Konfrontér de personer med magten til at forandre og påvirke de tilstande, du beskriver, og forlang forslag til løsninger og handlen. Vi er også sat i verden for at forandre verden. Selv i det små. Det er vores grundlæggende journalistiske opgave. Længere er den ikke.

OPSØG NUANCERNE-DOGMET
Minimum to kilder i al journalistisk produktion. Der er al for mange (kedelige) enkildeshistorier derude. Vi må skabe en modvægt. Her er ikke kun tale om at høre modparten i historierne. Dogmet handler om at søge variationen, nuancerne og perspektivet i den journalistiske produktion.

INTET-AT-SKJULE-DOGMET
Kilder bliver tilbudt egne citater (og al relevant dokumentation) til gennemsyn før publicering. Vi skal i højere grad stole på, at historien holder, og hvis den ikke gør være glade for, at kilder kan kommentere på faktuelle fejl og mangler.

FUCK COPY-PASTE-DOGMET
Intet genbrug af cases og citater fra andre medier. Lav dine egne interviews. Skaf dine egne cases. Copy-paste journalistikken er en glidebane.

Forudsætninger: Ingen
Kursusleder: Nana Toft. Medunderviser: Jesper Borup
Varighed: 1 dag
Sted: København
Tidspunkt: 26. november 2015
Pris: 2495 kr.

Tilmelding: Er din arbejdsplads medlem af Pressens Uddannelsesfond, skal du tilmelde dig på kursusportalen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer, bogen “Syv Journalistiske Benspænd” samt forplejning i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.)

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.