Gratis kursus: Find historier i databaser

Vil du være bedre til at bruge data til journalistik, eller vil du lære at bruge Microsofts databaseprogram Access, så har vi nu et nyt tilbud, der er gratis og åbent for alle.

Vi har skabt et nyt onlinekursus, hvor du i dit eget tempo – og på dansk – kan lære at håndtere databaser, der måske er for store og komplekse til, at de kan være i et regneark. Kurset indeholder videoer, undervisningsmateriale og opgaver, delt op i 14 overskuelige lektioner. Du kan gennemføre øvelserne, men du kan også nøjes med at se videoerne. Er du begynder, og gennemgår du det hele, skal du samlet set sætte et par dage af.

Du kan oprette dig som bruger her: https://www.kaasogmulvad.dk/courses/laer-microsoft-access/

Kurset er støttet af Pressens Uddannelsesfond, og det er først og fremmest tænkt som en hjælp for journalister, bibliotekarer, researchere og andre ansatte på medierne, der som et led i deres arbejde har brug for at finde de gode historier i store datamængder. Men det kan bruges af alle.

Der findes andre databaseprogrammer, men vi har valgt Access, fordi det er et let program at lære, og det, du lærer her, kan sagtens overføres til andre programmer. Kaas & Mulvad har siden 2007 analyseret data for medier og andre kunder. For os er Microsoft Access et af de helt centrale programmer i den proces. Med sin grafiske brugergrænseflade gør programmet det let at forstå den basale struktur i databaser og tabeller samt relationer mellem datasæt.

Når du har oprettet dig som bruger, begynder du med “Sådan bruger du kurset”, og du vil herefter blive ledt gennem lektionerne. Microsoft Access er en del af Microsoft Office i pro-versionen. Det findes ikke til MacOS styresystemet, men der er flere løsninger/alternativer for Mac-brugere – fx kan der via Boot Camp installeres en helt almindelig Windows på Mac.

Let adgang til datapakke

Kaas & Mulvad har samlet data tilbage fra 2004 fra diverse myndigheder. Disse data betragter Pressenævnet og Datatilsynet som interne redaktionelle databaser. Vi har samtidig etableret en model for at dele redaktionelle databaser med andre massemedier. Februar 2021 har fem medievirksomheder, JP/Politiken/Ekstra Bladet, DR, TV2, Børsen og Ritzau, adgang til disse data, som vi sælger adgang til i form af en såkaldt datapakke. I praksis får medierne adgang ved at benytte Microsoft Access som frontend til vores bagvedliggende MySQL-Server, som er fysisk placeret hos Amazon i Tyskland.

Data i datapakken bliver opdateret løbende på serveren. Nogle en gang i døgnet, andre hvert tiende minut, og de benyttes løbende af medier til centrale historier.

Vi sælger et års abonnement til denne datapakke for 8000 kr. pr. medie. Adgangen gælder alle ansatte på mediet. Prisen er lav, fordi datapakken er skabt ud fra et ønske om, at flere journalister bruger de data, der rent faktisk eksisterer.
Da kurset er åbent for alle, kan vi ikke give kursister adgang til datapakkens data. De er som nævnt forbeholdt ansatte på massemedier.
Vi har i stedet bygget helt tilsvarende databaser, hvis data må ses af alle. Så tager du kurset, lærer du altså også at bruge datapakken.

Hjælpen er tæt på
Kører du fast, så send os en mail. Mail-adressen står nævnt i bunden af alle lektioner. Vi vil gerne have så mange som muligt til at lære så meget som muligt. Kurset vil være tilgængeligt (mindst) til udgangen af 2023.

Du kan oprette dig som bruger her: https://www.kaasogmulvad.dk/courses/laer-microsoft-access/

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.