Sådan gjorde vi

Kaas & Mulvad udtrækker med en robot med jævne mellemrum aktuelle domæner og oplysninger om registranter og fuldmægtige fra DK-Hostmaster. Siden 2014 har fokus især været på oplysninger om virksomheders domæner. I år er det suppleret med en række domæner for myndigheder og organisationer.

DK-Hostmaster tillader adgang til oplysninger om registrant og fuldmægtig af danske domæner, men de skal slås op en ad gangen på DK-Hostmasters hjemmeside.

Hovedparten af andre administratorer af domæner har lukket for den mulighed efter EU’s persondatadirektiv trådte i kraft i maj sidste år. Når det stadig er muligt i Danmark, skyldes det den særlige danske lovgivning.

Antallet af .dk-domæner er steget jævnt frem til 2015, hvorefter det har ligget stabilt på godt 1,3 millioner. Kurven viser det samlede antal – ikke de årlige registreringer. Kilde: DK-Hostmaster

Denne åbenhed gør det muligt for Kaas & Mulvad at lave udtræk og analysere de udenlandske hajer. Det kan man ikke længere gennem andre administratorer. På den måde beskytter persondatadirektivet indirekte de mange domæne-hajer.

Ud af de i alt 1.325.290 aktive .dk-domæner ved DK-Hostmasters seneste optælling den 26. februar 2019, har vi således oplysninger om godt en tredjedel, nemlig 487.324. Vi har desuden oplysninger om 200.819 sider, der ikke er aktive længere.

Vi har tidligere forgæves bedt DK-Hostmaster om et samlet udtræk af samtlige danske domæner, og vi kører i øjeblikket en aktindsigtssag mod Det Kongelige Bibliotek for at få en liste over dk-domæner, som DK-Hostmaster har afleveret.

Vi bad i 2014 Erhvervsstyrelsen om at sikre åbenhed om de danske domæner efter samme åbenhedsprincip, som gælder for oplysninger om ejendomme og virksomhed.

Det skete ikke, og vi har nu netop gentaget det i et høringssvar til Erhvervsstyrelsen.

Vi har desuden udtrukket alle klagesager fra arkivet hos Klagenævnet for Domænenavne og derefter struktureret og analyseret data.

Da vi ikke har adgang til en fuldstændig oversigt over alle dk-domæner, er vores analyser baseret på de historiske og aktuelle udtræk, som vi har haft mulighed for at foretage.

Alle de udtrukne data er tilgængelige for massemedier via Kaas & Mulvads datapakke. Kontakt os for at høre nærmere.

Læs også:

Sognepræst hentede domæne tilbage fra russisk pornovirksomhed

Udenlandske domæne-hajer kontrollerer i tusindvis af danske hjemmesider

Stadig 70 falske danske web-shops

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.