Starthjælp til interaktive kort

OBS: Google Fusion blev lukket december 2019. CartoDB har skiftet navn til CARTO.

Interaktive kort er lette at lave. Der er masser af gør-det-selv-tilbud, og udbuddet kan være uoverskueligt. Der fokuseres på den tekniske indpakning, mens den journalistiske vinkling ofte glemmes. I denne gennemgang får du råd og tips, der kan gøre valget lettere og resultatet bedre. Vi underviser i mange af disse programmer – og flere til. Download undervisningsmateriale og læs mere om vores kurser i bunden af artiklen.

DR bruger mange interaktive elementer i dag, men det er stadig ikke usædvanligt at se artikler af denne type. (screendump fra dr.dk)

Screendumpet ovenfor – hvor kommuner blot omremses – er et godt eksempel på, hvad man ikke bør gøre, når man har en historie, der bygger på geografiske data. Historien om kommunerne – samt oplysninger om de gamle og nye skatteprocenter mv. – var fortalt bedre, hvis artiklen var suppleret af et interaktivt kort.

Vi ser stadig den type artikler, men med godt og gratis visualiseringsværktøj tilgængeligt, er det for ringe, hvis læserne/brugerne skal udsættes for den slags.

Omvendt ser vi også en del eksempler på, at det tekniske er imponerende udført, men hvor den journalistiske vinkling er glemt eller gledet for langt i baggrunden.

Teknik og journalistik

Skal en kortvisualisering blive vellykket, må der fokus på både teknik og journalistik. Hvis gode journalister suppleres af en dygtig webudvikler/programmør, kan resultatet til gengæld blive imponerende.

De fleste redaktioner starter dog mere beskedent, og de nævnte gratis/billige programmer er typisk et godt udgangspunkt. Man kan starte i det små samt få en masse erfaringer. Og hvad man lærer, kan man genbruge senere, hvis man skifter til andre programmer.

Helt overordnet er der en masse programmer, der kan bruges til at lave kort. Nogle er dyre og dejlige allroundprogrammer – som MapInfo og ArcGis. Et program som QGIS er i samme stil, men helt gratis. Mapbox og R appellerer mest til personer, der ikke er bange for at rode med kode. Og så er der en række programmer, der både er lette at bruge, og som giver et fint og funktionelt resultat. Nogle af dem, vi selv bruger, præsenterer vi her.

Kort med Google Fusion

Skal kortet både være hurtigt at fremstille, let at bruge og have et acceptabelt udseende, er Google Fusion det nemmeste at komme i gang med. Det er nemt at lære, det er gratis, og man bygger uden de store problemer et kort, der kan embeddes i et site eller vises i fuldskærmsvisning. Man kan kombinere Googlekortet med anden programmering, og man kan i et vist omfang variere udseendet af både signaturforklaringer og de informationsvinduer, der dukker op, når man klikker på det færdige kort.

Fire eksempler på, hvordan kort fremstillet med Google Fusion Tables kan se ud.

Fire eksempler på, hvordan kort fremstillet med Google Fusion Tables kan se ud.

Selv om man – som illustrationen her viser – kan variere udseendet på sit kort en del, er der trods alt et vist ensartet præg over kortene, og mange bliver hurtigt trætte af det kendte Google-look. En anden ulempe er, at kort fremstillet med Google Fusion ikke er specielt responsive, og de virker derfor ikke optimalt på mobile enheder.

Endelig virker det ikke, som om Google har opdateret Google Fusion synderligt de seneste år, (vores tutorial fra efteråret 2014 gælder fortsat). Og enhver bruger af Google-produkter risikerer, at virksomheden pludselig beslutter at lukke for en service. Man får sikkert et rimeligt varsel, men mange brugere er ingen garanti for, at en service bliver holdt i live.

Google har samlet alle sine muligheder på siden “Storytelling with Google Maps“.

Kort med CartoDB

Mange af disse ulemper slipper man for, hvis man i stedet for Google Fusion bruger Carto som kortværktøj. CartoDB er mere responsivt, det opdateres løbende, det laves af et firma, der har en oplagt interesse i at fastholde tilfredse brugere, så supporten er glimrende. Desuden er det meget let at variere udseendet af sine CartoDB-kort.

Det er let at lave enkle kort med CartoDB, og der er masser af muligheder for at forfine sit udtryk.

Det er let at lave enkle kort med CartoDB, og der er masser af muligheder for at forfine sit udtryk.

Den gratis version af CartoDB vil være fin for de fleste, men har man fx ønsker om at kunne have mange kort liggende under samme brugernavn, eller ønsker man at kunne synkronisere sine korts indhold direkte fra fx et Google regneark, så kan man betale en licens, og så får man en udvidet udgave.

Man kan sagtens bruge CartoDB uden at kunne nogen form for programmeringssprog, men kender man til fx html, css eller sql, har man en stor fordel, da CartoDB giver mulighed for, at man kan tilpasse og skræddersy sine korts udseende i meget høj grad.

Kort med Datawrapper

Datawrapper kendes af de fleste som et enkelt værktøj til at lave interaktive grafikker, men Datawrapper kan også bruges til at lave kort. Der er tale om helt enkle kort – hurtige at fremstille og enkle i udtrykket, men stadig er der interaktivitet – se nedenstående eksempel, der er fremstillet på ca. 5 minutter.

 

Siden Datawrapper indførte kort, er det blevet muligt at lave både kommunekort og regionkort for Danmark. Det er  endnu et argument for at lære værktøjet at kende. Datawrapper er nemlig en rigtig god tjeneste til at lave små grafikker med interaktive elementer.

Tænk journalistisk – hele tiden

For at lave gode kort er det ikke nok at kunne finde ud af at trykke på de rigtige knapper. Det er utroligt vigtigt, at man husker, at ethvert interaktivt element – kort eller grafik – er et selvstændigt journalistisk produkt. Også enkeltbestanddele som fx signaturforklaringen, noter eller informationsvinduerne, man klikker frem på kortet, fortjener akkurat lige så megen omhu som den journalistiske tekst, der måske står rundt om kortet.

Dette kort lavede business.dk oktober 2015. Sådanne informationsvinduer laver de fleste, når de lige har lært at lave kort. Her får man ikke megen hjælp til at gennemskue, hvad der er vigtigst.

infovindue1

Betragt i stedet informationsvindue som et sted, hvor opgaven er at skrive en kort, skarp og journalistisk vinklet tekst.

Lad os illustrere det med et eksempel fra et kort, der viser, hvilke nationaliteter der er mest udbredte forskellige steder i Danmark.

Se bare forskellen på den “rå” version af informationsvinduets tekst her:

vindue0

 

og så denne version, hvor tekststumperne fra datasættet er bundet sammen med en journalistisk tekst, så brugeren ikke bliver overladt til sig selv.

 

vindue2

Uanset om man bruger Google Fusion eller som i dette eksempel CartoDB, er det meget nemt at redigere indholdet af informationsvinduerne. Man kan også let indsætte billeder, links etc. i vinduerne.

Gør det enkelt – og husk vinklen

Når vi taler om at betragte interaktive elementer som selvstændige journalistiske produkter, er noget af det allervigtigste at begrænse sig.

Alt for mange interaktive grafikker og kort mislykkes, fordi de overlæsses med informationer og effekter. Hvert kort eller hver grafik skal være vinklet, og som i artikler er det bedst med én og kun én vinkel.

Nogle grafik-programmer – som fx Tableau – gør det nemt at dynge effekter på og at kombinere dem, og det er en af flere grunde til, at vi ikke er særligt begejstrede for Tableau. Det kan naturligvis lade sig gøre at lave gode og velfungerende kort og grafikker med Tableau, men langt de fleste, vi støder på, er hverken kønne eller velfungerende.

Sådan kommer du selv i gang

Vil du selv i gang med Google Fusion, er her vores udførlige tutorial.

Vil du hellere prøve CartoDB, kan du her finde de første huskesedler om CartoDB – bl.a. om at arbejde journalistisk i infovinduerne.

 

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.