Jydenavne og sjællændernavne

En række analyser, visualiseringer og kort, Kaas & Mulvad har lavet, viser på en meget konkret måde, at der er store forskelle på, hvad vi hedder i forhold til, hvor vi bor.

Tag fx vores Navnekort. Selvfølgelig er der fx masser af steder folk, der hedder Olsen til efternavn. Men ser vi på, hvor mange der hedder Olsen pr. 1000 personer, er det tydeligt, at Olsen især bor øst for Storebælt:

olsen

Ændrer vi bare på et enkelt bogstav, så vi tjekker, hvor “Olesen” bor, er billedet helt modsat:

olesen

Da kortet fungerede, kunna man selv teste over 73.000 efternavne på Kaas & Mulvads navnekort. De mørkeste områder er dem, hvor der bor relativt flest.

Fortid og nutid

Vi ved jo, at mange af vores “sen”-navne oprindeligt byggede på faderens navn. Jensen, Hansen og Rasmussen VAR simpelthen sønner af Jens, Hans og Rasmus. Da efternavnene blev faste i 1800-tallet, blev de også arvelige, og efter den tid kan vi ikke længere se på et sen-efternavn hvad navnebærerens far hed. De fornavne, vi finder i sen-efternavnene, afspejler altså de fornavne, der var i brug i begyndelsen af 1800-tallet.

Det ses meget sjovt demonstreret og dokumenteret på sitet Sprogmuseet, hvor kort med bestemte fornavnes udbredelse omkring 1800 er parret med forskellige udgaver af vores navnekort, der viser, hvor det tilsvarende efternavn er udbredt i dag. Her ses det fx (illustration fra sprogmuseet.dk) illustreret med Hans og Hansen:

dobbeltkort

Hører dit fornavn ikke til de mest almindelige, og vil du tjekke, hvor i landet det er mest almindeligt at have lige præcis dit fornavn, så prøv en tur i Navnehjulet, som Kaas & Mulvad fremstillede i samarbejde med Ugebrevet A4. (Virker desværre ikke mere!)

Over en million har allerede tjekket navne her.

solvej

Kontakt os, hvis du vil høre mere om vores analyser eller visualiseringer.

Du kan også tage et hurtigt kursus hos os, hvis du selv vil lære at lave gratis interaktivt indhold til nettet. Som fx et navnekort… Kontakt os for yderligere oplysninger.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.