Løgn eller forbandet statistik?

Der er ikke noget galt i statistik, men bruger man statistikker bevidstløst eller uden omtanke, bliver resultatet noget, der let får Mark Twain-citatet til at give mening: “Der er tre slags løgn: Løgn, forbandet løgn og statistik”.

Nogle gange skal man dog bare bruge sin sunde fornuft. Et godt eksempel stammer fra i går, hvor Magnus Bjerg, journalist på TV2 twittede:

Jeg kunne godt se pointen, undrede mig også lidt og søgte lidt på Eurostats website. Et øjeblik efter fandt jeg denne tabel, som ganske vist viser tal, der kan godtgøre en vækst på 34 pct. i “violent crime”.

Men hvad er violent crime?Ja, Eurostat skriver: ”These figures include violence against the person (such as physical assault), robbery (stealing by force or by threat of force), and sexual offences (including rape and sexual assault)”.

Jeg kiggede lidt i statistikbanken.dk under kriminalitet, men jeg kunne ikke umiddelbart finde nogen danske tal, der kunne forklare den voldsomme vækst.
Danmarks Statistik gør det jo heldigvis nemt at finde de personer, der ved mest om de enkelte typer statistik, og efter lidt mailkontakt med den relevante krimistatistik-ekspert, kom forklaringen: Væksten på 34 procent skyldes næsten udelukkende en stigning i anmeldelser af tasketyverier.
Ser man bort fra den, er stigningen på knap 2 procent.

Se tallene her

Og sammenligner man udviklingen med eller uden tasketyverierne, så er forskellen tydelig. Selv i en elendig Excel-grafik:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.