Rige og fattige skoler – sådan gjorde vi

Ugebrevet A4 skriver i dag historien om, hvordan der er kæmpe forskelle på, hvad forældrene tjener fra skole til skole.

Kaas & Mulvad har lavet undersøgelsen, der ligger bag Ugebrevets artikel. Vi har også lavet det kort, der giver oplysningerne om forældreindkomster for alle 1862 skoler, der er omfattet af analysen.

Hvis nogle undrer sig over, hvorfra vi kender forældrenes indkomster, er her en kort forklaring:

Danmarks Statistik er mest kendt for at offentliggøre overordnet statistik, men talfabrikken på Østerbro har også adgang til alle de data, der ligger nedenunder. Fx kan Danmarks Statistik finde tallene fra hver eneste selvangivelse fra hver eneste dansker. Og vi bad altså Danmarks Statistik om (mod betaling) at finde disse tal til os: For hver skole har vi fået Danmarks Statistik til at beregne et gennemsnit for forældrenes bruttoindkomst. Vi har så selv en del andre oplysninger, vi kan supplere med – skolernes adresser, om skolen er offentlig eller privat etc.

Ved at regne på tallene, som vi har købt os adgang til, kan vi fx også se de større linier – fx at forældre til børn i folkeskolen i 2011  havde en gennemsnitlig bruttoindkomst på 653.342 kr., mens den tilsvarende for forældre med børn i friskole eller privat grundskole i gennemsnit var 737.789 kr.

Vi har i analysen brugt indkomsttal fra 2011. Disse tal er netop blevet tilgængelige. Mange selvangivelser for 2012 er ikke indleveret endnu.

Artiklen i Ugebrevet A4 kan ses her.

Evt. spørgsmål kan sendes til post@kaasogmulvad.dk.

 

4 kommentarer til Rige og fattige skoler – sådan gjorde vi

  1. Gregers 17. januar 2013 at 14:08 #

    Hvorfor har I ikke taget udgangspunkt i en medianindkomst fremfor et gennemsnit?

    • Tommy Kaas 17. januar 2013 at 14:53 #

      Vi sidder faktisk også inde med medianindkomsterne, og vi overvejede at bruge dem. Men et gennemsnit er nemmere at forstå for de fleste. Det var i hvert fald den vurdering, der førte til, at vi endte med at bruge gennemsnit.

  2. NIco 20. januar 2013 at 8:51 #

    Er det muligt at se en samlet liste. Har forsøgt at finde den men uden held.
    Måske fordi jeg gør det fra en iphone. Eller er det ikke på nettet?

  3. Tommy Kaas 31. januar 2013 at 10:49 #

    @Nico – nej, der ligger ikke en samlet liste på nettet. Det er data, vi har betalt Danmarks Statistik for at levere, og bl.a. derfor bliver de ikke bare lagt gratis ud.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.