Behov for gratis adgang til cvr-data nu

Der er rigtig dyrt at få cvr-data, og dermed er det den største hindring for at få offentlige data i spil. Det har jeg fortalt om til Version2, som har bragt artikler om emnet i sidste uge og i dag, mandag den 29. august 2011.

“Kun betalingsvillighed og grådighed sætter grænsen for, hvad Erhvervs- og Selskabsstyrelsens datamonopol kan tjene på at stille offentlige data til rådighed,” skrev jeg på Åbenhedstingets hjemmeside, efter at vi havde tabt en principiel sag om adgang til cvr-data.

Det har Version2 citeret, ved siden af en del andre centrale argumenter i sagen om Økonomi- og Erhvervsministeriets horrible priser på at få oplysninger om nye virksomheder.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har besluttet, at det skal koste 6.000 kroner om måneden for at få adgang til data, som virksomhederne er tvunget til at indberette, og som er nøglen i at binde mange forskellige oplysninger om virksomheder sammen.

Tjente halv million
Det kørte Åbenhedstinget sag mod, men det endte med, at Ombudsmanden gav Økonomi- og Erhvervsministeriet medhold i, at myndighederne var berettiget til at tjene på at sælge disse data, sådan som den konkrete lovgivning var skruet sammen.

Ministeriet regnede sig i 2010 frem til, at indtægterne fra cvr.dk var på 840.000 kroner i abonnementsperioden, mens omkostningerne kun var 340.000 kroner. Altså var der tale om et overskud på en halv million kroner, hvilket giver styrelsen en indtægt på 60 øre, hver gang, der er solgt data for en krone.

For mange virksomheder og medier blokerer prisen på 60.000 kroner om året for, at man kan bruge data.

Åbenhedstinget taber principiel sag om fri adgang til virksomhedsdata

Se artiklerne i Version2:
CVR-hackere forpurrede styrelses guldæg: Datasalg har fortjeneste på 60 procent

Ekspert om CVR’s betalingsmur: Katastrofalt spild af data

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.