Sex-historier inspirerer

Sexchikane er åbenbart udbredt i film- og teatermiljøet.

Sveriges Radios Ekot har netop i en ny rundspørge blandt medlemmer af Teaterforbundet dokumenteret, at det står skidt til i de svenske kulisser. Næsten halvdelen af de adspurgte kvindelige skuespillere har angiveligt været udsat for sexchikane.

Som mange andre medier viderebringer Dagbladet Politiken historien i dag og har til papirudgaven interviewet formanden for det danske Skuespillerforbund, Katja Holm. Hun tvivler på, at de svenske tal kan overføres til Danmark. Politiken viderebringer også et eksempel på, hvordan det går, når kunstmiljøet undersøger sig selv. Ifølge Politiken foretog Kunstrådet i 2007 en undersøgelse, hvor hele 23 kvinder blev interviewet. 17 svarede, og af dem havde 10 været udsat for sexuel chikane.

Politiken havde nu ikke behøvet se så langt tilbage. Der er både nyere og mere vægtigt materiale til stede. I juli 2008 foretog Kaas & Mulvad for Ekstra Bladet en tilsvarende undersøgelse af det danske skuespillermiljø. 600 deltog i rundspørgen, der blandt andet drejede sig om sexpres. 17 procent af kvinderne, der svarede, bekræftede, at de havde været udsat for pres for at give seksuelle ydelser til tidligere eller nuværende ledere i branchen.

ebweb

Undersøgelsen for Ekstra Bladet var direkte inspireret af en tilsvarende undersøgelse, som det norske Verdens Gang tidligere i 2008 havde gennemført blandt norske skuespillere. Her svarede 16 procent af de kvinder, der deltog, at de havde været udsat for sexpres fra nuværende eller tidligere ledere.

vgweb

Ud over, at historierne er relevante og vigtige, er de også et godt eksempel på, hvordan nordiske journalister kan inspirere hinanden. I dette tilfælde viser det sig så, at selv om tre hold journalister foretager tre helt forskellige undersøgelser, ender det med tre næsten enslydende overskrifter.

Nu venter vi bare på på vores kolleger i Finland og Island.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.