Danmark bliver mere lukket

Mens USA, EU og en lang række andre lande i øjeblikket bliver mere åbne, går Danmark den modsatte vej. Andre steder bliver det nemmere og nemmere for offentligheden at følge tilblivelsen af nye love og regler. Men ikke i Danmark. Her sker mere og mere i lukkede kredsløb.

Seneste eksempel er den nye lukkethed om ministres kalendere. Den er resultatet af en politisk aftale, som er indgået i Statsministeriet, som en af de sidste handlinger for Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister. Også holdningen til åbenhed om lobbyisme er et eksempel.Det er elementer i et synspunkt, der er bragt som debatindlæg i Politiken den 3. juli 2009, men findes ikke i netudgaven. Det er også lagt på Åbenhedstingets hjemmeside.

I en artikel 2. juli 2009 for Mediejura på Update beskriver Nils Mulvad resultatet af en rundspørge blandt de aktive brugere af aktindsigt, som peger på, at det er blevet sværere at få aktindsigt. Sagerne trækker ud, interne arbejdsgrupper lukker for indsigt, afslag er dårligt begrundet, myndigheder forskelsbehandler og journaliserer sagerne til lejligheden for at skjule dokumenter

Læs artiklen.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.