3F’ere dør tidligt

Lungecancer, rygerlunger, nedslidning, hjertesygdomme og dødsulykker. 3F’erne har et hårdt liv på arbejdsmarkedet, og nu viser en stor undersøgelse, at specielt unge 3F’ere dør tidligere end landsgennemsnittet.
Undersøgelsen er foretaget af Kaas & Mulvad for Fagbladet 3F. 121.000 dødsfald blandt medlemmer af 3F fra 1990 til 2006 er blevet sammenlignet med dødeligheden i den danske befolkning.

dod

Det er første gang, at der er blevet lavet en så gennemgående undersøgelse af dødeligheden blandt 3F’erne. Selv om undersøgelsen klart viser, hvilke arbejdsområder er farligere end andre, så er den største overraskelse, at det ikke er de ‘gamle’ 3F’ere, der skaber overdødeligheden i forhold til landsgennemsnittet. For både de mandlige og kvindelige 3F’ere er det gruppen i alderen 25-44 år, der fylder i statistikken. Og de helt unge mænd mellem 15-19 er ekstremt hårdt ramt af en overdødelighed på hele 68 procent i forhold til landsgennemsnittet.

Kort sagt, er det ikke sent i livet at 3F’erne bliver ramt, men i den unge erhvervsaktive alder.
De væsentligste årsager til de ekstra dødsfald er ulykker, lungecancer, hjertesygdomme og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

I det nye nummer af Fagbladet kan man læse 12 siders artikler, men alle og enhver kan selv gå på opdagelse i samtlige data. Det er muligt at søge på brancher, job, diagnoser og meget mere. Websitet er fremstillet af Kaas & Mulvad i samarbejde med vore amerikanske samarbejdspartnere Chase Davis og Matt Waite i konsulentvirksomheden HotType.

Hvordan analysen er blevet til, er beskrevet i en omfattende analyserapport, som også downloades fra websitet.

Se også denne gennemgang på engelsk.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.