Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans

Music New Orleans style

Kurset foregår fra 11. – 20. juni 2016 i New Orleans.

Tre dages intensiv træning med James Steele, unikt indblik i New Orleans ti år efter Katrina og deltagelse i den årlige IRE-konference.

I 2016 arrangerer vi en speciel tur til New Orleans, hvor vi har fået en af USA’s allerbedste undersøgende journalister til at undervise på et tre-dages kursus før den årlige konferencen for undersøgende journalistik. James Steele gennemgår sine metoder i et særligt undervisningsforløb, specielt tilrettelagt for danske journalister.

Vi har desuden to af de bedste journalister fra Times Picayune i New Orleans til at gennemgå byens situation i dag. Hvor langt er genopretningen efter orkanen Katrina kommet? Hvad har journalister gravet ud af fejl og mangler i genopbygningen, og hvor har den undersøgende journalistik stadig huller og blinde pletter i den opgave. Og hvordan spiller Katrina, genopretningen og de særlige forhold i Syden ind på den amerikanske valgkamp?

Vi kan ikke besøge New Orleans uden at lytte til musikken. Vi får en helt personlig introduktion til byens musikliv, når ‘banjoens Jimi Hendrix’, musiker og underviser Don Vappie fører os ind i det lokale musikliv – fra rødderne til i dag. Han gennemgår, hvad Katrina har betydet for musikken og New Orleans.

Til sidst deltager vi i den store årlige fire dages konference i undersøgende journalistik, som Investigative Reporters and Editors arrangerer.

Den del af turen giver dig et helt særlig indblik i de seneste historier og metoder i undersøgende journalistik.

Under hele kurset bor vi på New Orleans Marriott, midt i det franske kvarter. Her har vi undervisning, og her foregår konferencen fra torsdag til søndag.

To gange Pulitzer og 50 andre priser

James Steele har sammen med sin kollega Donald Barlett vundet to Pulitzer-priser og 50 andre priser for sin undersøgende journalistik. Makkerparret har sammen skrevet en stribe bøger, og de har blandt andet arbejdet for The Philadelphia Inquirer og Time Magazine. I 2006 skiftede de begge til Vanity Fair.

Barlett og Steele kaster sig ofte over relativt kendte emner, hvor de så formår at grave helt unikke oplysninger frem, som fører til en helt ny debat i samfundet. De får omdefineret rammer og forståelse for de emner, de tager op – for eksempel om det amerikanske sundhedsvæsen eller i deres gennemgang af de faktiske muligheder for at realisere den amerikanske drøm.

De er også kendt for, hvordan de altid finder de centrale dokumenter i sagerne – uanset hvor godt de er skjult.

Og de er kendt for, hvordan de forvandler svære systemhistorier til, hvad de i praksis betyder for almindelige mennesker, og hvordan de fortæller historierne konkret. De skriver om mennesker, ikke systemer.

Vi kender bl.a. James Steele som oplægsholder fra flere af de globale konferencer for undersøgende journalistik. Vi er meget glade for at kunne trække på ham til et helt special-tilrettelagt kursus.

James Steele træner dig bl.a. i disse teknikker:

 • Sådan organiserer du et projekt.
 • Sådan beslutter du dig for, hvad der skal undersøges.
 • Sådan forbereder du en beslutning med for-research.
 • Sådan finder du dokumenter.
 • Sådan udvikler du kilder.
 • Sådan får du folk til at tale.
 • Sådan fortæller du historien – gør den konkret og fortæl om mennesker, ikke kun ideer, systemer og data.

Alle kursusdeltagere får ved afrejsen fra København et eksemplar af Barlett/Steeles seneste bog “The Betrayal of the American Dream“. Vi bruger den i kurset som konkret model for, hvordan makkerparret arbejder i praksis. Deltagerne vil også på forhånd få kopier af flere af deres artikler fra Vanity Fair.

Billedet er taget fire dage efter Katrine gik i land. Store dele af byen stod under vand. U.S. Navy photo: Gary Nichols.

Billedet er taget fire dage efter Katrina gik i land. Store dele af byen stod under vand. U.S. Navy photo: Gary Nichols.

Den årlige IRE-konference
Efter de tre første dages specialkursus deltager vi alle i den årlige IRE-konference, der normalt samler omkring 1.500 af USA’s førende redaktører og journalister inden for undersøgende journalistik. Du kan melde dig til hands-on træning eller overvære paneler, der gennemgår metoderne bag de største historier.

Konferencen kører normalt otte-ti samtidige paneler/træningssessioner, så der er rigeligt at vælge mellem.

Vi vil undervejs have to special-arrangementer for de danske deltagere med nogle af de centrale oplægsholdere. Og vi vil hjælpe med at introducere dig til de journalister, som du ønsker at tale med.

På konferencen får du:

 • specialundervisning med hands-on i nye teknikker
 • ny viden om praktisk brug af de grundlæggende metoder
 • mange konkrete ideer inden for forskellige stofområder – ideer, som kan overføres til Danmark
 • lejlighed til at møde og tale med kommende samarbejdspartnere.

Programmet for IRE-konferencen er ikke færdigt, men du kan her se en oversigt over IRE-konferencen i juni 2015 i Philadelphia.

Forudsætninger:
Ingen – alle kan deltage. Kursus og konference foregår på engelsk.

Kursusleder: James Steele og Nils Mulvad
Varighed: 10 dage
Sted: New Orleans
Tidspunkt: 11. juni – 20. juni 2016 (Bemærk: Kurset er rykket en uge frem i forhold til, hvad der oprindeligt blev meldt ud.)
Pris: 38.000 kr.
PU-støtte: 10.000 kr.

Prisen omfatter: Flytransport mellem København og USA, transport i USA, hotel i New Orleans, deltagelse i konferencen, et års medlemskab af IRE, kursusdelen, undervisningsmaterialer og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er din forplejning for egen regning. Prisen er ex. moms. Vi fakturerer i forbindelse med tilmelding til kurset.

Hvis du ønsker det, kan vi hjælpe med tilslutningsfly. En evt. mer-udgift bliver lagt oven i kursusprisen og faktureret samlet. Det samme gælder, hvis du ønsker at forlænge din rejse i USA efter kurset.

Afgang København: 11. juni kl. 10.25. Ankomst København: 20. juni kl. 13.20.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.