Rejsekursus til Italien: Kom tæt på Europas nye populister

 

Kurset foregår fra 3. – 7. juni i Italien.

Rejsekurset, der ledes afMorten Beiter og Giuliano Santoro, giver et helt unikt og konkret indblik i de centrale politiske bevægelser i Italien.
Den viden kan direkte omsættes som grundlag for bedre at forstå og beskrive, hvad der sker i Danmark og andre europæiske lande.

Populismen fejer i disse år gennem Europa, hvor de traditionelle partier ikke har formået at løse store udfordringer med blandt andet migrantstrømme og dårlig økonomi. Særligt i Italien er fænomenet stort, og gav i foråret 2018 starten til en ren populistisk regering, da Den femstjernede Bevægelse M5S indgik en aftale med Lega om stram kurs over for migranter, borgerløn og flad skat.

Italien fik ved samme lejlighed en ny stærk mand i skikkelse af Lega-leder Matteo Salvini, som ikke er bange for at udfordre de andre EU-lande, og det har ikke skortet på sammenligninger med tiden op til fascisternes magtovertagelse i Italien for snart 100 år siden.

Hvem er de nye populister, hvordan er de skruet sammen, hvad har banet vejen for dem, og ikke mindst: Vil de være i stand til at løse nogle af de uendelige problemer, som Italien og Europa står over for, eller vil de blot gøre ondt værre?

Det er nogle af de spørgsmål, der vil bliver behandlet på dette kursus, hvor kursisterne vil lære populismen at kende gennem nogle af den italienske populismes hovedpersoner og dens kompetente iagttagere, så de hjemme i Danmark bliver i stand til at forholde sig til den nye stærke politiske trend på et fagligt højere niveau, også i en lokal kontekst.

Offentlige udbud, retssager og mafiarelationer

Samtidig lægger kurset op til en mere generel forståelse af Italien og de andre italienske problemstillinger, som viser sig i Danmark i disse år med mafiarelaterede underentreprenører i store danske offentlige byggerier og italienske firmaers sejrsgang i store danske offentlige udbud. Efter en lønkonflikt i Danmark kører for tiden en sag ved en lokal domstol på Sicilien. Udfaldet kan få store konsekvenser for Arbejdsrettens afgørelser.

Vi deler hus med italienerne, og jo bedre og hurtigere vi lærer at forstå fænomener som mafia og korruption og det samfund, italienerne er rundet af, jo bedre kan vi også agere i den europæiske samfundsorden eller mangel på samme, både som borgere og journalister.

Vi skal opholde os to steder i Italien – vi begynder kurset i Rom. Derefter tager vi til Syditaliens hovedstad Napoli, som har en lang tradition for hjemmegroet populisme garneret med kriminelt, erhvervsbaseret  klanvælde.

Programmet:

Mandag eftermiddag: Ankomst til Rom, indkvartering. Oplæg ved kursuslederne om Italien og populismen historisk og i nutidsperspektiv. Berlusconismen som forløber for nutidens populistiske fænomener. Spørgsmål og debat.

Aften: Fællesspisning i Trastevere.

Tirsdag: Formiddag: Besøg i det italienske parlament. Rundvisning. Møde med senatets formand, M5S (Den femstjernede Bevægelse) Roberto Fico eller anden eksponent fra M5S eller Lega.

Eftermiddag: Alt efter om vi mødes med en Lega- eller M5S-eksponent om formiddagen lægges hovedvægten om eftermiddagen på Lega eller M5S, så begge partier ”dækkes” denne dag.

Onsdag: Ekskursion i minibus til Roms fascistiske monumenter. Med engelsktalende guide.

Onsdag eftermiddag: Afgang til Napoli med hurtigtog (Roma Termini-Napoli Centrale) og indkvartering på hotel. Oplæg om Napolis historie og kultur som baggrund for den napolitanske populisme, bl.a. Tommaso Masaniellos folkeoprør i 1620’erne og den nuværende borgmester De Magistris’ oprør mod det politiske establishment i dag. Introduktion også til mafia som socialt, økonomisk og kulturelt fænomen, og den særlige sammenhæng mellem mafia og populisme. Fællesspisning i den gamle bydel.

Torsdag: Formiddag: Rundvisning i Napolis gamle bydel. Det berygtede mafiøse kvarter Forcella, henrettelsespladsen etc.

Eftermiddag: Møde med Napolis borgmester De Magistris, på rådhuset, hvor han fortæller om den nye populistiske venstrefløjsbevægelse, han har stiftet. Spørgsmål og debat. Resten af dagen på egen hånd eller sammen.

Fredag: Mafia-dag. Formiddag: Oplæg på hotellet om Italiens mafiaer ved kursuslederne med særligt henblik på den calabresiske mafia ’Ndrangheta, som også har fundet vej til Danmark og store offentlige arbejder. Case ved Morten Beiter. Mulighed for foredrag ved ekspert om grunden til ’Ndranghetaens succes frem for de andre mafiaer.

Eftermiddag: Ekskursion til Napoli-forstaden Scampìa, kendt fra tv-serien ”Gomorra”, hvor antimafia-foreningen ”Resistenza” viser rundt. Spørgsmål og debat. Afgang til Rom med tog (Napoli Centrale-Roma Termini) og herfra videre med shuttletog til lufthavn og retur til København.

Fem intensive dage

Kurset varer fem intensive dage. Vi rejser med SAS mandag den 3. juni klokken 10.05 fra Kastrup til Rom, hvor vi lander klokken 12.35. Vi tager toget fra Rom til Napoli sent onsdag eftermiddag og har den sidste session midt på dagen fredag. Fredag eftermiddag tager vi toget tilbage til Rom, hvorfra vi flyver hjem til Kastrup klokken 21.00 med ankomst klokken 23.30. Her flyver vi med Norwegian.

Hotel i Rom: Cecil, 55 Via Francesco Crispi, Roma 00187 IT. Godt og velbeliggende, tæt på den spanske trappe. Se på kort.

Hotel i Napoli: Ramada Naples, Via Galileo Ferraris, 40, 80142 Napoli NA, Italy. Se på kort.

Sådan forbereder du dig bedst

Vi rundsender før kurset en mindre samling af artikler og links, så kursisterne på forhånd kan orientere sig i de centrale diskussioner.

Forudsætninger: Ingen. Kurset foregår på engelsk.

Kursuslederne: Journalist Morten Beiter, f. 1964, tidl. Italienskorrespondent og forfatter til flere bøger om bl.a. den italienske mafia, og Giuliano Santoro, f. 1984, italiensk journalist med base i Rom og speciale i Den femstjernede Bevægelse, som han også har skrevet flere bøger om.

Varighed: 5 dage
Sted: Rom og Napoli, Italien
Tidspunkt: 3. – 7. juni 2019
Pris: 25.000 kr. (Der tillægges ikke moms)

Prisen omfatter: Flytransport tur/retur mellem Kastrup og Rom, hotel med morgenmad, nødvendig transport i Italien, alle møder og enkelte måltider i løbet af kurset. Som hovedregel er din forplejning dog for egen regning. Der tillægges ikke moms på prisen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Foto: ::ErWinFlickr