Løsningsorienteret journalistik: Hold på brugerne

På mange redaktioner er inddragelse af brugerne og bedre forståelse af deres behov i fokus. Løsningsorienteret journalistik er et konkret værktøj til at løse denne vigtige opgave, så medierne i højere grad formår at levere relevant indhold til brugerne, aktivere dem og inddrage deres erfaringer i journalistikken.

Kurset foregår 7. – 8. september i Aarhus.

Løsningsorienteret journalistik kan være en redning for medierne.

Derfor skal du tage kurset
I et samarbejde mellem Kaas & Mulvad og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udbyder vi nu dette kursus i løsningsorienteret journalistik.

Løsningsorienteret journalistik – “solutions journalism” – er gennemprøvet på et stort antal medier i USA gennem de seneste fem år. Med løsningsorienteret journalistik fokuseres der på, hvordan man løser væsentlige samfundsproblemer, for eksempel hjemløshed, vold, ulighed i skoler.

Journalistikken viser, hvordan der er blevet arbejdet med at nå frem til løsningerne. Det er afgørende, at løsningerne udsættes for kritisk research, så det bliver klart, hvad der virker og ikke virker, og hvor det er muligt, skal der fremlægges dokumentation for løsningernes effekt. Hvis der er svagheder i løsningerne, skal det også lægges åbent frem.

Enestående kursus med ekspertise fra USA
Kurset gennemføres med inspiration fra Solutions Journalism Network, New York, og deres samarbejdspartner Resolve Philadelphia. Det er anden gang vi samarbejder med Solutions Journalism Network om et kursus i Danmark.

Du møder erfarne undervisere fra USA og Danmark, som giver et dybtgående indblik i løsningsorienteret journalistik og brugerinddragelse i journalistikken.

På kurset arbejder vi med at overføre de amerikanske værktøjer til en dansk virkelighed, således at du selv bliver i stand til at introducere og arbejde med løsningsorienteret journalistik på dit medie efter kurset.

Kursusleder, journalist Bruno Ingemann, var på det første hold af fellows ved Constructive Institute i Aarhus, hvor han undersøgte løsningsorienteret journalistik med specielt fokus på sammenhængen til undersøgende journalistik.

På kurset vil du høre grundigt oplæg fra Jean Friedman-Rudovsky, der er journalist med speciale i krydsfeltet mellem løsningsorienteret journalistik, brugerinddragelse og samarbejde mellem konkurrerende medier. De senere år har hun stået i spidsen for et af USA største og mest vellykkede redaktionelle samarbejdsprojekter med deltagelse af op mod 20 medier i Philadelphia, som har lavet journalistik om løsninger på nogle af de største samfundsproblemer som fattigdom og økonomisk ulighed.

Du vil få oplæg fra redaktør Kristina Lund Jørgensen, TV2 Fyn. Hun vil fortælle om deres arbejde med konstruktiv og løsningsorienteret journalistik. TV 2/Fyn har også arbejdet intenst med brugerinddragelse under coronakrisen. Det arbejde giver hun et indblik i. Alt sammen med eksempler fra den regionale tv-station.

Tiltræk nye brugere

Nye former for journalistik kan være med til at fastholde eller ligefrem tiltrække læsere og brugere ved at:

  • Inddrage brugernes erfaringer og viden i journalistikken.
  • Vise, hvordan folk prøver at gøre noget ved samfundets problemer.
  • Vise og undersøge mulige løsninger, fordi det ikke er tilstrækkeligt at afdække problemer.

På kurset lærer du at:

  • Udvælge emner til løsningsorienteret journalistik ved at bruge afprøvede metoder.
  • Skelne mellem positive historier og den grundige løsningsorienterede journalistik.
  • Tilrettelægge forløbet i et løsningsorienteret projekt lige fra ide til færdigt indhold.
  • Kombinere undersøgende journalistik med løsningsorienteret journalistik.

Tag dine egne historier med på kurset. Vi vil på tomandshånd gå dem igennem og coache dig. Vi ser på, hvordan du kan bruge metoderne på kurset i din egen hverdag og på dine egne historier.

Kurset er for dig
Kurset er særligt udviklet til dig, der arbejder som journalist eller redaktør med ansvar for lokalt, regionalt eller nationalt stof.

Du få vil udbytte af kurset, uanset om du er erfaren og blot vil have din viden støvet af. Eller om du er ny på området og skal have inspiration og viden til arbejdet med løsningsorienteret journalistik og brugerinddragelse.

Du skal være uddannet journalist eller arbejde som journalist og have interesse for grundig journalistik.

Prisbelønnet journalistik fra Resolve Philadelphia

Solutions Journalism står stærkt i USA, og især Resolve Philadelphia har de senere år markeret sig med prisbelønnet journalistik, der opererer i krydsfeltet mellem løsningsorienteret journalistik, brugerinddragelse og samarbejde mellem medier.

Metoder og resultater fra Resolve Philadelphia præsenteres eksklusivt på dette kursus, der er det eneste af sin art i Danmark.

Kurset er en videreudvikling i kurset i løsningsjournalistik i foråret 2019, som Bruno Ingemann var ansvarlig for.

Kurset arrangeres i et samarbejde mellem DMJX og Kaas & Mulvad. Vi har tidligere haft hver vores kurser inden for løsningsorienteret journalistik / konstruktiv journalistik, men med dette kursus fokuserer og samler vi kræfterne og erfaringerne.

Sådan foregår undervisningen
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, gæsteoplæg fra praktikere og korte øvelser.

Du stifter bekendtskab med koncepter og metoder fra den løsningsorienterede journalistiks værktøjskasse og lærer fra en af feltets stærkeste praktikere, hvad der skal til for at skabe resultater.

Du skal medbringe din egen computer på kurset. Dele af undervisningen foregår på engelsk, så du skal være i stand til at forstå og tale engelsk.

Kursusleder: Bruno Ingemann

Varighed: 2 dage
Sted: DMJX, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N
Tidspunkt: 7. – 8. september 2020
Pris: 7400 kr. (+ moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig via DMJX.

TILMELDING ER BINDENDE

Afmelding skal ske skriftligt og senest 4 uger inden 1. kursusdag.
Hvis du afmelder dig senere end 4 uger før 1. kursusdag opkræves hele kursusgebyret.
Ved afmelding kan du eventuelt, efter forudgående aftale med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, sende en anden deltager.