Krimireporter: Fra forbrydelse til straf

Kurset er udsolgt!

Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder. Kursusleder Stine Bolther har i over 20 år været politi- og retsreporter. Hun har en stor og bred erfaring med stoffet, som krimi- og rets-interesserede journalister, forfattere og kommunikationsmedarbejdere vil nyde godt af på det fem dage lange kursus. Vi har kørt tilsvarende kursus i 2018, 2019 og 2020 – alle gange udsolgt og med særdeles gode evalueringer.

Kurset i 2023 er en videreudvikling af de tidligere kurser, men da der er sket en del inden for politiets måde at organisere sig på, justeres indholdet – ikke mindst i tiden op til kursets afvikling for at gøre det så aktuelt og relevant for deltagerne som muligt.

Store dele af kurset er planlagt:

 • Indsigt i den nye politireform og halveringen af Rigspolitiet med besøg hos Rigspolitiet.
 • Rejseholdet anno 2023 – som er planlagt at starte 1. januar 2023 – hvad skal de kunne, hvordan arbejder de, og hvordan kan pressen få kontakt med dem?
 • Møde med drabschef og efterforskere fra Københavns Politi, som giver et indblik i drabsefterforskning.
 • Grænseoverskridende og it-kriminalitet – hvordan griber dansk politi det an? Hvilke udfordringer er der, når Danmark står uden for Europol?
 • Kurset giver dig også et aktuelt øjebliksbillede af rocker-bande-situationen.
 • På skydebanen lærer du forskellen på en 9mm og en 22mm og får faglig indsigt i våben generelt – både ulovlige og lovlige. Du får også selv mulighed for at skyde på samme skydebane, som politiet træner på.
 • Du lærer, hvordan du kommer tættere på de kriminelle, og hvad advokatkilder kan hjælpe dig med.
 • Vi møder nøglepersoner fra Retsmedicinsk Institut, som fortæller om nogle af de nyeste teknikker inden for deres felt med retskemi, retsgenetik og retspatologi.
 • Vi tager i fængsel, ser de indsattes forhold og hører om, hvordan man klarer at arbejde som fængselsbetjent i et ofte råt miljø.
 • Vi kommer med politihundene på arbejde på deres særlige hundeskole i Farum.
 • Den nye National Enhed for Særlig Kriminalitet går vi også tæt på og hører om de nyeste teknikker hos kriminalteknikerne.
 • Du kommer tæt på det tunge juridiske arbejde i retssalene og får konkrete værktøjer og viden om, hvordan du lettere skaffer dig de informationer, du har brug for i dit daglige job.

Kurset er målrettet alle journalister, forfattere og kommunikationsfolk med interesse for politistof og retsreportage. Både erfarne og nystartede inden for stofområdet vil få et lærerigt kursus, hvor vi ikke bruger tid i et kursuslokale, men konstant er ude i virkeligheden. Alle kommer hjem med ny viden, en lang række konkrete kontaktpersoner og masser af ideer til nye historier.

Kursets program:

Mandag
Ugen starter med stor morgenmadsbuffet, velkomst og opstartsmøde kl. 09.00.

Vi besøger drabschef for Københavns Politi, vicepolitiinspektør Brian Belling, som fortæller, hvad han og hans folk gør, når de står på et gerningssted.

Hvilke uopsættelige efterforskningsskridt skal der tages? Hvordan lægger man brikkerne i en drabssag og finder frem til rette gerningsmand? Brian Belling og vicepolitiinspektør Bjarke Dalsgaard tager imod i efterforskningshuset på Teglholmen i København.

Der vil selvfølgelig også være tid til spørgsmål.

Vi møder en senioranklager fra Københavns Politis advokatur, som fortæller, hvordan anklagemyndighed arbejder sammen med politiet; hvordan tilrettelægger man en sag, og hvordan fører anklagere vidner i retten. Og hvad gør man med en sag, hvor der kun findes en kæde af indicier?

Tirsdag
Vi besøger politihundeskolen i Farum og ser på, hvordan hundeførernes arbejde er gået fra “hund bider mand, mand bliver anholdt” til at være fuldt uddannede betjente i allerforreste led.

Vi hører både om narko-, våben-, nedgravnings- og gruppe1-hunde og ser hundene i aktion på træningsarealet.

Kursisterne får indsigt i våben på Hanebjerg Skydebane med pistol og diverse rifler og haglgevær.

Vi får teoretisk indsigt i våben – hvad er en 9mm contra en 22 mm? Hvordan bruger man de rette termer, hvad er forskellen på et maskingevær og en maskinpistol, hvilke våben har terrorister typisk brugt osv. Vi ser også på konfiskerede og ulovlige våben.

Kursisterne kommer bagefter på skydebanen og prøver selv.

Onsdag
Vi går tæt på Rigspolitiet & National Enhed for Særlig Kriminalitet i Ejby.

Vi møder nøglepersoner og hører om de nyeste metoder i kampen mod blandt andet international kriminalitet, komplicerede drabssager og målrettet dataefterforskning.

Vi hører om kriminalitetsforebyggelse, internationalt efterforskningssamarbejde og monitering, analyse og understøttelse af politikredsenes arbejde med især organiseret kriminalitet og kriminalitet med internationale relationer.

Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) arbejder hver dag med sporsikring, og de nyeste teknikker.

Nationalt Cyber Crime Center (NC3) arbejder med den stadig stigende kriminalitet på it-området, og deres arbejde med både efterforskning og kriminalitetsforebyggelse inden for børneporno, hacking, chikane, sikkerhed og økonomisk kriminalitet.

Vi møder også presseenhederne hos Rigspolitiet og hos National enhed for Særlig Kriminalitet, som giver input, konkret viden og gode råd til kursisternes fremtidige arbejde.

Torsdag
Kom med bag de tykke mure og se og hør, hvordan de kriminelle lever. Hvordan skaber man sig et liv bag tremmer – og også ude i virkelighedens verden.

Vi skal i Vestre Fængsel, hvor institutionschef ved Københavns Fængsler, Lea Bryld fortæller om alt lige fra dage med trusler og overfald til dage, hvor man føler, man gør en forskel.

Vi hører om de nye afsoningsmuligheder, arrestant-transporter, de nye store fængsler, kvindefængsler, udslusning og forsorgens udfordringer.

Vi hører også om, hvordan man som journalist kan komme i kontakt med indsatte. Vi møder kommunikationsafdelingen, og der er også tid til en rundvisning i Vestre Fængsel, hvor vi også ser den helt nybyggede afdeling med bl.a. den nye Dommervagt.

Forsvarsadvokat Mai-Brit Storm Thygesen fortæller om sit arbejde og de udfordringer, hun møder. Hvordan tilrettelægger hun en sag, de kriminelles syn på pressen, og hvordan man som journalist kan få sigtede, tiltalte, dømte og frifundne i tale. Med udgangspunkt i egne konkrete sager hører vi om, hvordan hun har arbejdet med dem, og der er også tid til spørgsmål. Om muligt vil hun møde op med en tidligere klient.

Torsdag aften
Middag med kursister, hvor egne erfaringer og udfordringer drøftes.

Fredag
Besøg i Københavns Byret hvor vi hører om det daglige arbejde og om den forråelse, der er i stigning blandt de kriminelle.

Vi ser også nærmere på aktindsigter og retsreferater. Hvordan får du lettest adgang, og hvor er faldgruberne?

Senere på dagen får vi indblik i retsmedicinernes arbejde inden for patologi, obduktion, retskemi, dna og retsgenetik.

Hvordan kan den døde krop fortælle om ugerningen, og hvordan finder retsmedicineren de små spor, der er i et drabsoffer? Hvordan har udviklingen været de senere år, og hvordan griber man de forskellige skader an.

Fredag eftermiddag:
Afslutning og evaluering

Kursusleder: Stine Bolther
Varighed: 5 dage
Sted: Forskellige steder i København og omegn.
Tidspunkt: 17. – 21. april 2023
Pris: 17.475 kr. (+ moms)

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af dagen. Prisen er ekskl. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik”, hvor Gert er kursusleder.