Når magten bliver afsløret

Morten Pihl (t.v.) og Lars Nørgaard Pedersen er kursusledere på “Når magten bliver afsløret”. Foto: Niels Jørgensen.

Kurset er udsolgt! Det foregår 18.-22. november 2018 i København.

Hvordan afslører man lægestandens misbrug af forskningsmidler, PET’s hemmelige agenter, regeringens vildledende oplysninger eller udlændingemyndighedernes usaglige asylstop?

Hvordan overfører man de undersøgende metoder til daglig nyhedsjournalistik, laver unik journalistik på fællesbegivenheder og inkorporerer nettets utallige onlinemuligheder i undersøgende journalistik?

Svaret på disse spørgsmål har kursuslederne Morten Pihl og Lars Nørgaard Pedersen – begge dobbelte Cavlingpris-modtagere. Fra mandag til fredag tager de dig med på rejse gennem nogle af de mest markante afsløringer og sager de senere år. Målet er at give en grundlæggende introduktion til den undersøgende metode, så grebene, tankegangen og værktøjerne kan overføres til andre længerevarende graveforløb eller sammenflettes med daglig nyhedsjournalistik.

Du vil få et detaljeret kig ind i, hvordan nogle af de største sager de senere år konkret er blevet til, og deltagerne vil i grupper komme til at arbejde hands-on med idéindhentning, idéudvælgelse og eksekvering af afsløringer.

Vi udvider i forhold til det tre-dages kursus, som blev holdt første gang sidste år. En udvidelse, som dels sikrer bedre tid til de enkelte emner, dels flere gæstelærere og bedre tid til hands-on-arbejdet.

Deltagerne var usædvanligt positive i deres evalueringer af det første kursus. En af kursisterne skrev i sin evaluering: “Lov mig, at I holder dette kursus igen med Nørgaard og Pihl”

Kurset giver bl.a. indsigt i:

 • Den grundlæggende undersøgende metode.
 • En gennemgang af en række hjemlige afsløringer og undersøgelser.
 • Aktindsigt og offentlighedslov.
 • Kildehåndtering.
 • Adgang til fortrolige dokumenter.
 • Håndtering af modtryk fra magthavere.

Morten Pihl fra Jyllands-Posten og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske står for hovedparten af undervisningen, men du vil også møde andre oplægsholdere i løbet af ugen.

På kurset lærer du:

 • at arbejde systematisk og metodisk med research, der går i dybden
 • at håndtere centrale kilder
 • at bruge den nye offentlighedslovs nye muligheder
 • at holde fast i historierne i en presset hverdag
 • at være vedholdende og ikke give op
 • at tænke taktisk, strategisk i forhold til tilrettelæggelsen af research, kontakt af kilder og publicering
 • at brede en konkret historie ud til en bredere og mere principiel historie

Forudsætninger: Kurset henvender sig til journalister, som vil i gang med eller blive bedre til undersøgende journalistik. Eller som vil bruge metoder fra den undersøgende journalistik i den daglige nyhedsjournalistik.

Tid og sted: 18.-22. november 2018 i København.

Kursusledere: Morten Pihl og Lars Nørgaard Pedersen

Pris: 14.975 kr.

Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.