Nyhedsbrev 4. marts 2016

Du kan få nyhedsbrevet som mail. Tilmeld dig her.

Døden kører baglæns – eksempel på hurtig undersøgende journalistik

Århus Stiftstidende har løftet historien om bak-ulykker ved at spørge ind til klare tal fra Vejdirektoratet, som konkret påviser omfanget gennem de seneste ti år. Tallene har været med til at forbedre historien.

“Vejdirektoratet er – sammen med Undervisningsministeriet – en af de myndigheder, som det er lettere end andre steder at få vredet data og andre oplysninger ud af,” siger chefredaktør Bruno Ingemann fra Jysk Fynske Medier, der kørte dialogen med Vejdirektoratet.

Bruno Ingemann og Nils Mulvad holder i denne uge kursus for 12 deltagere om undersøgende journalistik i en travl hverdag. De to skal i april holde oplæg på SKUP i Norge om metoderne.

 

20 udvalgte råd til datajournalistik

Tommy Kaas og Nils Mulvad har i flere omgange fortalt om praktiske råd, når man skal i gang med datajournalistik. Vi har nu arbejdet rådene igennem og struktureret dem. Her er de 20 vigtigste tip til at komme i gang.

 

Datapakke til medierne fra Kaas & Mulvad

Vi har samlet en startpakke med data til medierne for 8.000 kroner om året. Gennem datapakken er der adgang til ejendomsdata, data fra Statstidende, retslister, masser af kendelser fra diverse klagenævn, politiets døgnrapporter og en del mere. Data opdateres løbende. Tilbuddet gælder kun massemedier jfr. lov om medieansvarsloven. Pakken er sat til en helt ekstraordinær lav startpris, så det bliver lettere at komme i gang med data, der opdateres dagligt, og som kan bruges til historier og datapræsentation på hjemmesiden og til mobile platforme.

Kontakt os, hvis du vil høre mere.

 

MRSA-data nu offentliggjort

Efter at Kjeld Hansen og Nils Mulvad vandt i Højesteret og fik medhold i at få aktindsigt i MRSA-undersøgelser i svinefarme, har de to overvejet, hvordan oplysningerne kan offentliggøres. Oplysningerne for 2011, 2014 og 2015 er lagt frem. Dog ikke for de besætninger, der er lukket.

 

Kom bag om ”Spotlight”-kulisserne

To Oscars var der til journalistfilmen ”Spotlight” – bl.a. den eftertragtede pris for bedste film. Vi har endnu ikke haft lejlighed til at se den, men ser frem til det.

Reveal, der udgives af det Californiske center for undersøgende journalistik, CIR, har netop lavet en podcast, der tager lytterne med bag om historien. Hvad skete der ”i virkeligheden”, da Boston Globe-journalisterne afdækkede den katolske kirkes misbrug af børn. Og hvilke spor har de undersøgende journalister sat?

Lyt med via linket ovenfor.

Mere ’bag kulisserne’ i denne artikel skrevet af Spotlight-holdets daværende datanørd.

 

Besøg på CIR/Reveal

CIR/Reveal er et af de steder, hvor der rent journalistisk for alvor sker noget i Californien, og vi er glade for, at vi kan tage 10 danske journalister med på besøg netop her i næste uge. Efteruddannelseskurset omfatter besøg på en række medier, institutioner og virksomheder i San Francisco og omegn, hvorefter vi deltager i den amerikanske datajournalistik-konference Nicar, der i år finder sted i Denver.

Følg os på twitter, hvor vi skriver om, hvad vi oplever i den næste uge: @tbkaas og @nmulvad

 

Vi arrangerer en lignende tur næste år. Vi begynder at planlægge, når IRE afslører, hvor den næste Nicar-konference finder sted.

Og hvis du ikke har set det, arrangerer vi i juni i år en ti-dages tur til New Orleans, hvor vores kursister dels får undervisning af en af de mest prisbelønnede amerikanske undersøgende journalister, dels skal deltage i den store IRE-konference for undersøgende journalistik. Her vil være rigtigt meget spændende indhold.

Vi har allerede 10 deltagere, men der er plads til flere. Hurtig tilmelding tilrådes dog.

https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/undersoegende-journalistik-med-verdens-bedste-studietur-til-new-orleans/

 

I dared two expert hackers to destroy my life. Here’s what happened

Overskriften lyder som clickbait, men historien er spændende og fortæller helt regulært om, hvordan forfatteren vil teste, hvor gode hackere faktisk er til at trænge ind i it-systemer. Han inviterer to af verdens skrappeste hackere til at se, hvor tæt på, de kan komme. Han bliver overrasket…

 

Fine datavisualiseringer – som ikke kommer fra medierne

Det er ikke en naturlov, at de mest interessante datavisualiseringer er skabt af en redaktion på et medie. Paul Bradshaw har på sit site samlet fem gode eksempler, der alle kommer fra ikke-journalistiske miljøer.

 

Dataværktøjer – hvad bruger man til hvilke opgaver?

Fra IRE kommer denne glimrende liste med en række værktøjer til datarensning, databehandling og dataanalyse. Hvert af værktøjerne er godt beskrevet med eksempler på brug, evt. pris, link til download og en del andet.

 

Gratis webinarer om kortprogrammet CartoDB

Vi anbefaler gerne CartoDB til interaktive kort: Den gratis løsning er fin, det er nemt at bruge, kortene er pæne, og det er yderst fleksibelt og egner sig til både begyndere og mere krævende fortsættere. Vil du lære mere om CartoDB, tilbyder firmaet bag en række webinarer. De er gratis og formentlig værd at deltage i. Der afvikles fem forskellige i den kommende tid, men på CartoDB’s site ligger også tidligere afholdte webinarer, som man kan gense.

 

12 nye efteruddannelseskurser på vej

Da fristen for at indlevere forslag til efterårets efteruddannelseskurser udløb i starten af ugen, afleverede vi 12 forslag. Der er enkelte gengangere imellem, men hovedparten af kurserne er helt nye. Vi ser meget frem til at kunne præsentere dem, når Pressens Uddannelsesfond er færdige med at gå dem igennem.

Vi har – som andre udbydere – mærket en nedgang i brugen af efteruddannelseskurser i det seneste halve år, men vi har i flere tilfælde valgt at gennemføre kurser med ned til syv deltagere. Økonomisk er det ikke optimalt, men bedre end at aflyse.

 

På disse forårs-kurser har vi stadig ledige pladser:

 

Fra ide til færdig bog

Hvis 2016 skal være året, hvor du får realiseret din drøm om at skrive en bog, er dette måske kurset for dig.

København – 18.-20. April

 

Redaktørens overlevelsesguide

Hvordan forebygger man som leder, og hvad gør man, når en medarbejder pludselig angribes for en historie?

København – 9. maj

 

Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis

Tre gratis værktøjer – lær at bruge dem og tilføj liv og interaktivitet til websitet.

København – 10.-11. maj

 

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier

Livet er for kort til dårlig researchteknik. Lær nye metoder. Vores mest populære kursus.

København – 23.-25. maj

 

Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere

Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.

København – 26.-28. maj

 

Gadgets i journalistikkens tjeneste

Droner, robotter, apps, programmer og dimser. Vi prøver det hele i praksis.

København – 6.-7. juni

 

Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans

Tre dages intensiv træning med Jim Steele, unikt indblik i New Orleans ti år efter Katrina og deltagelse i den årlige IRE-konference.

På denne specielle tur til New Orleans har vi fået en af USA’s allerbedste undersøgende journalister til at undervise på et tre-dages kursus før den årlige konference for undersøgende journalistik. Jim Steele gennemgår sine metoder i et særligt undervisningsforløb, specielt tilrettelagt for danske journalister.

11.-20. juni i New Orleans, USA.

 

Hele kursusoversigten: https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/