Nyhedsbrev 30. april 2012

1) Ny mulighed for at kombinere kort i Google Fusion

Vil man kombinere flere kort i ét, har der længe været en mulighed for at bruge en wizard, der kan hjælpe med at bygge flere kort sammen i ét.

Her er et simpelt eksempel på to kort, der er bygget sammen i ét – et polygonlag (kommunerne) og et punktlag.

http://data.kaasogmulvad.dk/unv/fusion/layerbuildertest.htm

Indtil nu har man kun kunne bygge to kortlag sammen, og skulle man have flere sammen, måtte man programmere lidt.

En ny generation af denne wizard gør det nu muligt – helt uden programmering – at bygge op til fem kortlag sammen.

Det kan også være en stor hjælp, hvis man fx har behov for at kunne have forskellige informationsvinduer på punkterne i et kort.

Den nye version af Fusion TablesLayerBuilder: http://bit.ly/Jsxsoz

 

2) Brug vores Delicious Stacks – bogmærkesamlinger

Vi samler nogle af vores mest brugte genveje i de såkaldte Stacks i bogmærke-delingstjenesten Delicious. Vi bliver i sagens natur ikke færdige med at bygge dem – de vil blive ændret og tilpasset efterhånden, og med dette forbehold vil vi gerne dele dem med jer.

Stack om Google Fusion: http://delicious.com/stacks/view/NuZECA

Stack om aktindsigt: http://delicious.com/stacks/view/TVV3Ob

Vi vil give flere links, når vi er lidt længere med det øvrige stacks, vi arbejder på.

 

3) Hvordan virker Google?

Det får vi ofte spørgsmål om, når vi underviser. Og det er da heller ikke så enkelt. Her er en god og klar forklaring på, hvordan Googles webcrawling foregår, hvordan Google indekserer documenter, og hvordan resultaterne prioriteres. Film på knap 8 minutter.

http://www.youtube.com/watch?v=KyCYyoGusqs&feature=youtube_gdata_player

 

4) Gratis bog datajournalistik kan nu downloades

Bogen er god, og der er masser af fine eksempler i den. Der er bidrag fra over 70 praktikere mange lande og fra mange medier. Også Kaas & Mulvad er pænt omtalt i den, (der er faktisk et kapital om os) og det er vel at mærke ikke os selv, der har skrevet teksten J

http://datajournalismhandbook.org

 

5) Stadig pladser: Lær selv datajournalistik på en uge (3 + 2 dage)

Vi har stadig nogle få ledige pladser på et kursus, vi kører for UPDATE, ”Gør datajournalistik til forsidehistorier” – planlagt til 29.-31- maj og 14.-15. juni.

Vores grundkursus giver dig en mulighed for selv at komme i gang.

Vi vil både arbejde med dataindsamling, med analyse og med at få skabt flotte visualiseringer af data. Vi vil bl.a. undervise i Google Fusion og Tableau Public. (Som også giver masser af muligheder for spændende og flotte visualiseringer). Begge dele er gratis programmer.

Læs mere om kurset – tilmelding mv.: http://www.dje.dk/FMPro?-DB=kurser.dje&-Lay=14&-Format=kursusaktuel.html&Kursusnr=1205142044&-Find

 

6) Data Harvest Festival skraber landbrugsstøttedata
Den 6.-8. maj er der igen Data Harvest Festival i Bruxelles. Både Tommy Kaas og Nils Mulvad deltager. Hensigten er bl.a. at få samlet EU-landenes landbrugsstøttedata for 2011 sammen. Landene skal offentliggøre data senest i dag. Allerede nu har Kaas & Mulvad hentet data for over halvdelen af EU-landene, herunder Danmark og Sverige.

 

7) Spot Festival tester twitter
Journalisthøjskolen satser på at bruge sociale og mobile medier til at dække begivenheder, mens de sker. Helt aktuelt sker det for AOA på Spot Festival i Aarhus fredag den 4. og lørdag den 5. maj. Nils Mulvad twitter i de kommende dage en del om musikken på #spot12 og coacher de studerende.