Nyhedsbrev 25. juni 2012

Bedre muligheder for at søge i ejendomsdata
Kun få ved det, men Kaas & Mulvad kan give journalister adgang til at søge i en database med alle danske ejendomme. Ud fra et navn på en ejer (person eller selskab) kan du fx finde alle de ejendomme, pågældende ejer. Adgangen tilbydes som en abonnementsløsning gennem UPDATE – og kun til massemedier. Oplysningerne går i dag fem år tilbage, dvs. vi kan også finde historiske ejere og lave søgninger på ejere og finde alle deres ejendomme.
Vi har netop fået den årlige opdatering af basistabellerne over alle danske ejendomme. Den indeholder adresser, vurderinger, koordinater, anvendelser osv. Den supplerer den månedlige opdatering med ejeroplysninger, som vi også får.
Vi arbejder i øjeblikket på at gøre adgangen til data nemmere. Forhåbentlig vil vi omkring næste nytår kunne tilbyde en meget nem og lettilgængelig indgang til databasen.
Er du interesseret i, at du eller dit medie får adgang til databasen, er du velkommen til at kontakte os.

 

Skab interaktive grafikker med Tableau Public
Visualiserings-softwaren Tableau Public har længe været et populært middel til at lave interaktiv grafik på nettet. Her er der nemlig ikke brug for programmering, og grafikkerne skabes ved en grafisk træk-og-slip brugergrænseflade. Især mange medier i USA bruger det. Vi har samlet links og lavet undervisningsmateriale på dansk. Se vores delicious stack:

Tableau Public findes i både gratis og betalingsversioner. Vores materiale er til den gratis version.
Prøv selv med vores undervisningsmateriale

 

Datajournalistik i whiskey-staten
Louisville i Kentucky i USA er hjembyen for NICAR-konferencen 2013, der foregår fra 28. februar til 3. marts 2013. Igen arrangerer Kaas & Mulvad tur til konferencen med et kursus i dagene op til konferencen. Denne gang er det i den største by i Kentucky, der er kendt som den nordligste sydstatsby og den sydligste nordstatsby. Kentucky har den mest liberale våbenlov i USA, og her foregår det årlige Kentucky-derby. Tag med os til hjertet af USA og få din årlige opdatering på de seneste nyheder i brug af data journalistik. Mere om det praktiske følger – men reserver dagene og forbered dig på et brag af et kursus.

 

Voksende interesse for Google Fusion
Googles gratis databasesystem, der gør det nemt at fremstille interaktive kort til web-brug, har vi tidligere anbefalet og henvist til undervisningsmateriale i. Vi har i sommer undervist i Norge og Sverige og er nu også blevet hyret til at undervise i Google Fusion på en finsk avis.
Hvis du ikke kender til Google Fusion og kan vente til november, kommer der en chance på DJ’s Fagfestival, hvor vi er blevet inviteret til at lave en session om at lave kort i Google Fusion.
Her er nogle få eksempler fra de seneste uger. Alle tre stammer fra Ugebrevet A4:

Karaktergab mellem privatskoler og_folkeskoler
Privatskoler mere polariserede end folkeskoler
Børn på øer og Vestegnen taber uddannelseskapløb

 

Støt to projekter hos Knight
Åbenhedstinget har i samarbejde med Kaas & Mulvad indleveret en ansøgning til Knight om støtte til at analysere og visualisere data fra højdemodel, VETstat og pesticidregistret, som vi regner med at de studerende på Journalisthøjskolen skal arbejde med i efteråret. Vi har i den forbindelse også arbejdet med de relevante temaer på Åbenhedstingets hjemmeside. Det hjælper en del på chancerne med likes og kommentarer, så klik ind, se ansøgningen og hjælp os. Tak.
http://newschallenge.tumblr.com/post/25546464255/advanced-environmental-data-for-news
Ved samme lejlighed har Farmsubsidy.org søgt penge til en ny præsentation af de mange landbrugsstøttedata. Lige nu er der for mange data, til at det kan køre på hjemmesiden. Støt også den.
Kaas & Mulvad er ansvarlige for dataindsamling og validering for Farmsubsidy.org

 

Ulovligt pestidbrug blev ikke efterforsket
NaturErhvervstyrelsen har ikke efterforsket meget store sager om ulovlig import af pesticider og brug af miljøgifte i Danmark. De store syndere er derfor ikke straffet for miljøovertrædelser og for eksempel heller ikke trukket i landbrugsstøtte, sådan som de ellers skal, når misbrug bliver afsløret. Det er kun de små syndere, der har fået trukket i deres landbrugsstøtte. Åbenhedstinget har i samarbejde med Politiken fået aktindsigt i domme og sager. Se tema og artikel.

 

Hjælp os – skriv to-tre linjer om at være på kursus hos Kaas & Mulvad – og vind god rødvin
Vi samler i øjeblikket udtalelser fra tidligere kursister. Vi vil offentliggøre dem på vores hjemmeside – gerne med billede og evt. link til pågældendes profil på Linkedin. Så har du været på kursus hos os, så send venligst din udtalelse til os med et billede, nuværende titel og link til din linkedin profil. Som tak trækker vi lod om et par gode flasker rødvin mellem de indsendte bidrag.

 

“A nearby storm to hit journalism education”
En større international debat om journalistuddannelsernes fremtid blev skudt i gang i begyndelsen af måneden. Nils Mulvad har samlet oversigt til en række af de vigtigst synspunkter i en Storify på vores engelske side.