Find de skjulte facebook-venner

Researcher man en konkret person, er det altid interessant at se på, hvem personen omgiver sig med: Hvem er i personens netværk? Er personen på facebook, er det derfor oplagt at kigge i personens venneliste.

At tjekke vennelisten kan også være en måde at verificere en person. Det sker, at folk bruger dæknavne eller aliaser, og at deres profilfoto ikke viser, hvem de er. Men hvis vennerne er dem, man forventer, er man et skridt nærmere en sikker identicering.

Problemet er blot, at man på facebook kan skjule sin venneliste, så ikke-venner ikke kan se den. Som det ses ovenfor, gælder det fx Pernille Vermund. Jeg kan kun se de evt. fælles facebook-venner, vi har.

I denne artikel kommer der en stribe gode råd, som enhver kan bruge til at grave skjulte facebook-venner frem.

Klik på et foto

Hvis man bare vil have et hurtigt blik i en lukket venneliste, kan man som regel prøve at klikke på et foto og undersøge, hvem der har liket det. Jeg kan fx ikke like Vermunds fotos, men det kan hendes venner, og det er der i dette tilfælde (jeg har nedenfor blot klikket på profilfotoet) 249 personer, der har gjort. Her er navnene sløret, men enhver kan klikke og få et overblik over hvilke af partilederens venner, der har liket eller kommenteret diverse fotos.

En url, du bør kende (OBS: Denne funktion har Facebook i 2021 slået fra)

Denne url viser dig alle fælles venner mellem to personer – også selv om du ikke er ven med de pågældende.
https://www.facebook.com/browse/mutual_friends/?uid=786863999&node=561504593

Du kan selv skifte id-numrene ud med andre. Og resultatet præsenteres sådan:

Denne metode er ret smart, og den giver i dette tilfælde 91 personer. Men lad os sige, at vi undersøger person x, og at vi gerne vil kende så mange venner som absolut muligt. Med ovenstående metode kan vi altså finde alle fælles venner mellem x og en anden person. Og med udgangspunkt i resultatet, vi fik, kan vi i princippet manuelt tjekke fælles venner mellem x og hver eneste på listen. Det vil bare tage tid og være besværligt.

Det er der heldigvis også råd for.

Italienske Mattia Vinci har bygget et Python-program, der helt automatisk gør det, som de færreste orker at gøre manuelt: At tage fat i hver enkelt af en persons venner og tjekke nye fælles venner. På den måde kan man rekonstruere en skjult venneliste – eller i hvert fald få en god del af den frem.

Python – uden programmering

Programmet ligger frit tilgængeligt her. Man skal have Python 3 installeret på sin computer, men derudover skal man ikke kunne programmere for at bruge det program, Vinci har skrevet. I denne udførlige blogpost forklarer han ret grundigt, hvordan man bruger det. Man skal have en facebook-konto, og han anbefaler, at man ikke bruger sin egen, men opretter en ekstra til formålet – hvis nu facebook skulle skride ind og lukke kontoen. Derudover skal man blot fodre programmet med to id-numre. Et på hovedpersonen og et på en ven. Derefter kører programmet stille og roligt.

Jeg har testen programmet fra en konto, der ikke er venner med min egen (Tommy Kaas’) konto. Jeg fodrede programmet med mit eget og Nils Mulvads id-numre. Programmet kørte i et kvarters tid og fandt 216 ud af mine p.t. 445 fb-venner.

Sidste kig på Vermund

Jeg kan ikke se, hvor mange venner Pernille Vermund har, men programmet fandt 1419 af hendes venner, før det gav op pga manglende computer-hukommelse. Problem kan løses med mere hukommelse eller genstart, men uanset om programmet kører færdigt, eller afbrydes undervejs, bliver de fundne venner gemt på to måder: Først og fremmest som en liste i en csv-fil, der nemt kan åbnes i et regneark: (Nedenstående er mine venner, og ikke Vermunds!)

Desuden gemmes resultatet som en gephi-netværks-fil, så man rent visuelt kan gå på opdagelse i personens vennekreds og fx se, om vennerne klumper sig sammen i forskellige grupperinger. Når man visualiserer et netværk, man kender, er det tydeligt at se, hvordan det fungerer. På denne hurtigt lavede visualisering af mit eget netværk nedenfor, er jeg selv den blå prik nogenlunde i midten, og hvert farvet punkt er en facebook-ven.

Stregerne er venskaber, og farverne angiver, hvordan vennerne gruppevist kender hinanden og er forbundne: De blå til venstre er familie og gamle venner. De lilla i toppen er datajournalister. De grønne er i høj grad folk, jeg kender fra dmjx. De brune er journalister og venner fra miljøet omkring Fagbladet 3F, Ugebrevet A4 etc, mens de grå er tidligere kolleger fra én bestemt arbejdsplads og de grønne fra en anden. Mange spiller selvfølgelig to “roller”, men kan kun få én farve.

Hvad er perspektivet i det her så? Formentlig kunne man bruge samme metode til at finde internettrolde, falske facebookkonti etc. Finder man først en – eller starter man med en ekstrem politiker/aktivist eller lignende – vil man med denne metode måske kunne finde “venneklumper”, det vil være interessant at se nærmere på.

Vil du løbende have nye tips og tricks, så skriv dig op til vores nyhedsbrev. Det er helt gratis, og du kan sige det fra, når du vil. Læs mere her.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.