Søgetip: Find lister med FV-kandidater

Søg præcist og målrettet og bliv mere effektiv. Det gælder også, når der er valgkamp. Her er et konkret eksempel.

I går blev vi spurgt af vores svenske kollega Helena Bengtsson fra The Guardian om en liste over alle kandidaterne til Folketingsvalget. Hun skulle bruge oplysninger om kønsfordelingen.

fv0
Jeg havde ikke sådan en liggende, så hvad er den mest oplagte måde at finde den hurtigt på?

 

Taktik1: Enten kan man Google på må og få, og efter nogen tid vil der nok komme noget brugbart op.

fv1
Som man ser, giver denne type upræcise søgning 137.000 hits. Og ingen af de første er umiddelbart brugbare, hvis det, man er ude efter, er en liste med dem alle.

 

Taktik 2: Man kan tænke over hvilke internetsteder, som måske har en sådan liste liggende. Fx må Økonomi- og Indenrigsministeriet www.oim.dk formentlig ligge inde med en liste over kandidaterne. Så man kan lede på deres site, eller man kan prøve en mere præcis søgning via Google. Her søger jeg via Google, men kun på det, der ligger på oim.dk.

fv2

Vi får meget færre resultater. Dog flere end den travle journalist har tid til at tjekke. Oplysningerne vil dog først kunne findes her, når den endelige liste er færdig (og det var den ikke på dette tidspunkt).

 

Taktik 3: Den rigtige søgestrategi går ud på at tænke sig om: I stedet for at søge på ord som “folketingsvalg”, “folketingskandidater” etc., så tænk på, hvad vil der stå i det dokument, vi leder efter?
Der vil selvfølgelig stå alle kandidaternes navne.
Derfor brugte jeg to minutter på at åbne et par sites med navne på kandidater – jeg brugte Altingets “Kend din kandidat” men kunne have brugt andre.
Jeg kopierede nogle forskellige kandidatnavne fra forskellige landsdele ind i et Google-søgefelt. Og resultatet var dette – kun to hits. Begge lister over kandidater til folketingsvalget:

fv5

Man skal selvfølgelig omhyggeligt tjekke, hvem der har lavet listerne, der er fundet frem, men begge lister rummede i hvert fald samme antal kandidater.

Google søger kun på 32 ord i søgefeltet, så det nytter ikke noget at skrive flere kandidaters navne. Men de 32 var i dette tilfælde alt rigeligt.

En anden mulighed havde været at bruge operatorer, som fx intitle eller allintitle for at bede om at få dokumenter, hvor overskriften fx nævnte kandidater og folketingsvalg. Jeg prøvede det efterfølgende, men det viser sig, at denne måde at søge på er for upræcis:

fv4

Metoder som disse bør alle journalister kende til, men fra vores kursus Avanceret Internetresearch ved vi, at de færreste søger på denne måde. I efteråret 2015 kører vi kurset i Avanceret Internetresearch både i København og i Aarhus. Meld dig til og lær noget nyt.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.