14 gode råd om aktindsigt

Hvordan søger man aktindsigt, og hvad gør man, når man møder modstand?

Lørdag eftermiddag var jeg inviteret til at holde oplæg om aktindsigt for et hold kursister, der er i gang med Danwatchs pilotprojekt om undersøgende journalistik. Jeg havde en del eksempler med, men ellers var følgende 14 råd den røde tråd i oplægget.

Overvej, hvor der skal søges aktindsigt
Hvis du mere er interesseret i et emne end præcise dokumenter, og ved du ikke, hvor du skal søge, så overvej/undersøg, hvordan ”sagen” evt. bevæger sig, og hvor det rigtige sted at søge aktindsigten vil være. Er der fx oplysninger, der indberettes fra myndighed til myndighed?

Skær sagen til
Kultiver dine kilder, sæt dig ind i sagen på forhånd, fortæl hvorfor du researcher, og hvad du er på jagt efter, og hvorfor det er samfundsmæssigt vigtigt (dog med undtagelser). Forstå deres situation, skær din sag til, så du ved, at I spiller på samme bane, og at I er enige om, hvad spillet går ud på.

Vær venlig
Vær venlig og begynd ikke med at søge aktindsigt eller at true i anmodningen. Forsøg at løse det så enkelt som muligt for alle parter. Gør det så let som muligt for modparten at give dig aktindsigt. Myndigheden har i øvrigt pligt til at vejlede, såfremt den ikke kan identificere sagen/dokumenterne

Søg aktindsigt skriftligt
Der er ingen krav, om at en aktindsigtsbegæring skal have en bestemt form, men det er en god ide at gøre det skriftligt. Svarer modparten mundtligt, så sørg for også at få svaret skriftligt (det har du krav på). Ellers er det umuligt at dokumentere sagsgangen, hvis der bliver brug for at klage senere.

Hold styr på sagen
Skriv ned, hvornår der sker hvad i din sag. Ringer modparten, så skriv ned, hvad der sker. Gem al din dokumentation. Det kan være svært at bevare overblikket i en sag, der spænder over længere tid. Lover modparten svar inden for et bestemt tidsrum, så noter det i din kalender, så du kan tjekke, om de overholder fristerne. Overskrider myndigheden tidsfrister, skal den oplyse hvorfor og oplyse, hvornår svar kan forventes.

Bed om journal-liste
Bed normalt også om journal-listen (hvor det er relevant). Så får du en oversigt over alle dokumenterne i en sag – også dem, som myndigheden betragter som interne, og du kan forsøge at få fat i dem – evt. via andre kilder. Du vil også kunne se, om der eksisterer dokumenter, du ikke har fået (endnu). Journal-listen vil også indeholde datoer.

Vær stædig
Hvis myndighederne udnytter din venlighed til at sylte sagen, så begynd langsomt at optrappe din stil. Ring og spørg og skriv et telefonnotat, som du sender til dem efter samtalen. Bed evt. om aktindsigt i din egen aktindsigtsbegæring. Kend det juridiske grundlag og klag. Bed ombudsmanden undersøge sagen. Vær stædig.

Søg hjælp (når det bliver nødvendigt)
Kun ganske få kender alle regler, så det er ingen skam at søge hjælp hos eksperter i aktindsigt. Men gør det først, når der er brug for det. Fx hvis du har fået et svar, hvor du ikke kan gennemskue, hvilken argumentation du skal bruge for at komme videre.

Husk dine rettigheder (her er to eksempler)
Det første princip, du bør huske, er myndighedens ekstraheringspligt. Det vil sige, at myndigheden skal oplyse om faktiske oplysninger i dokumentet, der har væsentlig betydning for sagsforholdet, uanset at dokumentet som udgangspunkt er omfattet af lovens undtagelsesbestemmelser. Det andet princip, meroffentlighedsprincippet, betyder, at den enkelte myndighed ikke er afskåret fra efter eget skøn at give aktindsigt i et videre omfang end fastsat i loven, medmindre andet følger af regler om tavshedspligt mv.

Miljøsager kræver en særlig teknik
På miljøområdet har vi nogle særlige yderligere rettigheder i miljøoplysningsloven. Men miljø er præget af en meget lukket kultur. Find fx tidligere medarbejdere fra amterne i de lokale miljøcentre og få dem til at hjælpe med at forklare baggrunde og faktiske forhold. Og hvordan tingene kan dokumenteres.

Gå til de faglige chefer
Kommunaldirektører og borgmestre ved ikke meget om, hvad der sker på de forskellige faglige områder i en kommune. Gå til de faglige chefer, og sæt dig ind i tingene på forhånd. Vil du have indsigt i data, kan det være en stor fordel at tale med de personer, der rent faktisk har med data at gøre i det daglige.

Sig ja til invitationer
Mød op i myndigheden eller ved møder, så du kan diskutere metoder, blive klogere og få flere input – måske også flere ideer til historier.

Gennemgå gerne sagen hos myndigheden
Det er meget ofte en stor hjælp at tage ud til myndigheden for at gennemgå en sag. Det kan være, at de har glemt at fjerne vigtige dokumenter, som de ellers ville have fjernet, når de skulle kopiere data til dig. Du har også gode muligheder for undervejs at småsnakke med sagsbehandlerne, forsøge at forstå noget til baggrund. Og det øger sandsynligheden for at få gode interne kilder. Når du er der, kan du bede om at få kopier (eller måske selv tage dem) af de dokumenter, du skal have med hjem.

Aktindsigt i aktindsigt
Det kan være en hurtig måde at få indsigt i, hvad andre har gang i – eller at få hele materialet ud og publicere samtidigt. Det er ikke populært blandt journalister (dem, det går ud over), men bruges oftere og oftere. Det kan også vise, hvad andre er interesseret i og give et godt input til en ny sag. Man kan også med fordel søge aktindsigt i sin egen tidligere aktindsigt, hvis sagen ser ud til at være gået i stå. På den måde kan man se, hvad der er sket i sagsbehandlingen, og om der er sket henvendelser i sagen, man ikke kender til.

Mere om aktindsigt

103 kommentarer til 14 gode råd om aktindsigt

 1. Steen 4. april 2015 at 15:17 #

  Jeg er ejer af en lejlighed i Ringsted. Jeg vil gerne have ( Aktindsigt ) lov til at se referaterne fra bestyrelsesmøderne. Ved vores Generalforsamlinger bliver der taget referat men alt det væsenlige fra ejerne kommer ikke med. Hvor skal man klage. ?

  Med venlig hilsen Steen Kjelsgaard

  • Nils Mulvad 7. april 2015 at 14:32 #

   Der er ikke aktindsigt i henhold til Offentlighedsloven til referater i en privat forening. Derfor kan der stadig være andre måder at få fat i referaterne på. Det er dog ikke noget, vi kan rådgive om.
   mvh
   Nils Mulvad

  • Jannie Harholt 3. marts 2020 at 0:09 #

   kan jeg som forudrettede i en voldssag, hvor flere af mine tænder blev slået løse og knækkede, søge agtinsigt i en domsfældelse?..jeg fik afvide at jeg ikke ikke behøvede at møde i retten da den dømte vedkendte sig skylden. Jeg har længe prøvet at kontakte min beskikket advokat, men desværre forgæves. Ved ikke hvad jeg er berettiget til i forhold til erstatning, og er det en en retsmødebegæring jeg skal søge om?

   • Nils Mulvad 6. marts 2020 at 13:48 #

    Hej Jannie
    Du kan bede om aktindsigt i dommen. Det koster 175 kroner. Jeg vil foreslå, at du kontakter en erstatningsretadvokat for at få hjælp til at vurdere din sag.
    mvh
    Nils

 2. Anne Katrine 22. oktober 2015 at 23:19 #

  Hej
  Jeg har skriftligt anmodet om aktindsigt i min og mine børns sag i kommunens børne-familieafdeling. Mine børn er 7 og 9 år. Jeg fik efter 4 dage skriftligt svar om at anmodningen er modtaget og at jeg vil blive kontaktet, når dokumenterne er klar. Der er nu gået tre uger siden jeg anmodede om aktindsigt, og jeg har ikke hørt yderligere. Hvor lang tid må kommunen bruge på at finde dokumenterne til mig?
  På forhånd tak.
  Vh Anne Katrine

 3. Nils Mulvad 27. oktober 2015 at 9:57 #

  Loven siger syv arbejdsdage, så tiden er overskredet. I dit tilfælde har du i øvrigt også partsindsigt i henhold til forvaltningsloven.
  mvh
  Nils Mulvad

 4. Jesper 16. marts 2017 at 22:33 #

  Hej Niels

  Jeg har skriftligt sendt et spørsmål ind til Tårnby kommune om det var muligt at sætte bistader op på kommunale arealer. Mere bestemt en skolebotanisk have. Her ville jeg formidle min viden gratis til kommunens børn. Jeg fik dog den besked på mail. ( hvilket også andre har fået). At kommunen har taget en politisk holdning om ikke at tillade bistader på deres grund. Jeg har ikke kunne finde nogen beslutninger omkring dette og har igennem flere lokalpolitikkerer fået en mail om,at der ikke i deres tid har været taget nogen beslutning om dette. Den ene har siddet der i 10år.
  Mit spørsmål til dig. Hvordan søger jeg aktindsigt i det svar jeg har fået på mail fra en ledende medarbejder i kommunen?
  Så jeg kan finde ud af hvad der er op og ned.
  Vh Jesper

 5. Kasper 17. marts 2017 at 14:17 #

  Kan man søge aktindsigt ved kommunen ang en projekt de er igang med. De er ved at “fornye” et skovområde ved Ribe og jeg kunne godt tænke mig at kende deres planer og motiver til dette.
  Mvh. Kasper

  • Nils Mulvad 17. marts 2017 at 14:29 #

   Ja. Bare send en anmodning til kommunens officielle e-post og bed om aktindsigt i henhold til offentlighedsloven og miljøoplysningsloven. Held og lykke.
   mvh
   Nils

   • Kasper 17. marts 2017 at 14:51 #

    Tak for den gode service 👍

 6. Lars 27. april 2017 at 14:59 #

  Jeg har gennem nettet købt en bærbar/mac og mener nu at jeg er blevet snydt.
  Hvis jeg vil have et aktindsigt over den konto jeg overførte penge til, hvad skal jeg gøre?

  • Nils Mulvad 27. april 2017 at 15:16 #

   Der er kun aktindsigt i sager hos offentlige myndigheder og domstole.

   • Lars 27. april 2017 at 15:39 #

    Okey. Tak for svaret.

 7. Kresten 9. maj 2017 at 11:00 #

  Jeg ønsker at få aktindsigt samt partsindsigt i min sagsbehandling ved Kommunens socialrådgivning samt ydelseskontoret. Vil sende dem en skriftlig anmodning, men er i tvivl om jeg både skal sende en anmodning til socialrådgivningen samt ydelseskontoret eller det er nok at sende kommunen én anmodning. De sidder i samme bygning, altså rådhuset.

  Mvh
  Kresten

  • Nils Mulvad 12. maj 2017 at 7:43 #

   Bare nøjes med at sende en anmodning til kommunen.

 8. Pernille 11. maj 2017 at 19:58 #

  Hej..
  hvis jeg skal søge aktindsigt i Odense kommune og letbanens planer og ændringer om spor og vejnet. er det så nok at sende en mail til odense kommune?

  Hilsen Pernille

  • Nils Mulvad 12. maj 2017 at 7:42 #

   Ja. Husk, at skrive, at du gerne vil have en oversigt over dokumenterne i sagen fra aktlisten.

 9. Jens Peder Tornvig 12. maj 2017 at 16:08 #

  Hvor langt tilbage kan man søge aktindsigt?

  • Nils Mulvad 21. juni 2017 at 6:13 #

   Hvis myndigheden har dokumenterne, er der ikke en sådan tidsgrænse. Når sagen efter mange år er sendt til Rigsarkivet, skal du søge arkivadgang her.

   • Alex Svane Hugger 25. januar 2024 at 7:41 #

    Vil det sige, at når en kommune kun udleverer aktindsigt for fem år, at man så skal søge Rigsarkivet om det resterende udover det?

    • Nils Mulvad 25. januar 2024 at 9:12 #

     Nej. Du skal i første omgang bare bede om yderligere år hos kommunen. Hvis den svarer, at den kun giver fem år tilbage, så send det endelig til mig. Der er ikke lovhjemmel til den slags tidsbegrænsninger. I givet fald skal der klages til Ankestyrelsen.
     mvh
     Nils

     • Alex Svane Hugger 30. januar 2024 at 9:36 #

      Tusinde tak for svar Nils. Bor i Slagelse, der hellere vil pine en, og så håbe at naturens gang går noget hurtigere. Så kan love dig alt om jeg vil kontakte dig, hvis/når de igen prøver at sno sig udenom.

 10. Heidi 16. maj 2017 at 22:06 #

  Hej – Jeg håber du kan give mig et råd. Jeg har været ansat som plejemor for et barn gennem 11 år. Sagen er gået i hårdknude, og jeg og min familie har ikke fået en forklaring på hvorfor. Hvordan søger jeg om aktindsigt ift. hvad der står om mig og min familie i sagen?

  • Nils Mulvad 21. juni 2017 at 6:11 #

   Bare skriv direkte til kommunen og bed om en journalliste og derefter bed om de dokumenter, du gerne vil se. Ud over at bede om aktindsigt kan du i de dokumenter, hvori der str noget om sig og din familie bede om partsindsigt i henhold til forvaltningsloven. Det giver dig normalt større grad af indsigt.

 11. anne 20. juni 2017 at 20:12 #

  Kan man søge aktindsigt hos sådan noget som HOFOR, et forsyningsselskabet ejet af kommunen?

  • Nils Mulvad 21. juni 2017 at 6:09 #

   Ja. Hvis offentlige myndigheder ejer mindst 75 % af et selskab er der som hovedregel omfattet af reglerne om aktindsigt i offentlighedsloven. Nogle selskaber er dog undtaget ved lov fra dette. Kammeradvokaten har lavet en (ufuldstændig) oversigt over de undtagne selskaber – se her. HOFOR er ikke med på den liste, så gå bare i gang.

 12. Christian Christensen 18. august 2017 at 7:27 #

  Hej
  Jeg ser ret tit på Facebook, at personer der har søgt aktindsigt offentliggør det materiale de har modtaget. Hvad er reglerne for dette?
  Med venlig hilsen
  Christian

  • Nils Mulvad 24. august 2017 at 7:49 #

   Hvis det er et massemedie, kan det offentliggøre de oplysninger som følger af regler for god presseskik. Andre kan offentliggøre efter nogenlunde samme regler, dvs. ikke tavshedsbelagte oplysninger eller meget private oplysninger som for eksempel om sygdomme – med mindre den omtalte samtykker.

 13. Bente og Bo 26. september 2017 at 9:19 #

  Hej

  Kan man søge aktindsigt hos Indsamlingsnævnet? De har normalt en behandlingstid på 2 uger, men nu er der gået mere end 2 måneder siden vores forening indsendte en anmodning til dem om at modtage donationer og vi modtager ingen nyheder om hvad der sker i processen.

  • Nils Mulvad 13. oktober 2017 at 11:56 #

   Ja. I kan søge aktindsigt i deres behandling af jeres anmodning.

 14. Joen 28. september 2017 at 16:26 #

  Hej

  Jeg på tænker at søge aktindsigt i det offentliges beslutninger omkring placering af mig som barn fra 1år og opefter
  Jeg er 47 i dag ligger disse sager stadig i de tilhørende kommuner/regioner eller er disse så gamle at de er sendt til rigsarkivet.

  Mvh

  • Nils Mulvad 13. oktober 2017 at 11:58 #

   De ligger næppe i kommunen/regionen. Spørg, hvor de har afleveret deres sager. Og du kan søge partsindsigt.

 15. Anne-Marie 17. oktober 2017 at 8:17 #

  Hej.
  Almennyttige boligselskaber indsamler bl.a. logs på de enkelte lejemål i forbindelse med eks. varmt vand fra fjernvarme (tilløbs- og fraløbstemperatur etc.). Disse oplysninger er vel underlagt persondataloven, da de er individuelle og personhenførbare, og jeg går ud fra, at man så som lejer må have ret til at se ens egne logs? Hvem er klageinstans, såfremt boligforeningen ikke reagerer på henvendelser om aktindsigt i ens egen log?
  På forhånd tak for hjælpen. Mvh.

  • Nils Mulvad 17. oktober 2017 at 11:03 #

   Boligselskaber er ikke underlagt offentlighedsloven. Regler om dataindsigt er underlagt persondataloven. Datatilsynet er den centrale uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne i persondataloven overholdes.

 16. Maria 17. oktober 2017 at 11:25 #

  Kan man søge aktindsigt ift. lønninger for direktør i selvejende institutioner?

  • Nils Mulvad 17. oktober 2017 at 13:24 #

   Ja, hvis den selvejende institution opfylder en af disse betingelser:
   1) selvejende institutioner, foreninger, fonde m.v., der er oprettet ved lov eller i henhold til lov,
   2) selvejende institutioner, foreninger, fonde m.v., der er oprettet på privatretligt grundlag, og som udøver offentlig virksomhed af mere omfattende karakter og er undergivet intensiv offentlig regulering, intensivt offentligt tilsyn og intensiv offentlig kontrol.

 17. Jørgen 6. december 2017 at 21:53 #

  Hej
  En kollega var for et par år siden årsag til en hændelse på virksomheden, der krævede indsats fra politi, brandvæsen mv. Efter omkring 14 måneder fik vedkommende tilsendt et bødeforlæg da der tilsyneladende var sket en overtrædelse af en gældende lov. Nu er jeg meget interesseret i at læse dommens præmisser da det undre mig hvilke regler / love der er overtrådt, som har givet anledning til en straf.

  Hvor starter jeg henne i sådan en sag? Hvilken myndighed skal jeg henvende mig til i første omgang?

 18. Mie, kristian og Michael 1. februar 2018 at 22:31 #

  Hej

  Skriver om medier og aktindsigt på studiet og har et spørgsmål, som vi har diskuteret en del uden at nå til enighed:

  Hvis en avis søger aktindsigt hos en læge (og selvfølgelig sikrer sig tilladelse og fuldmagt fra den patient, som akterne vedrører), og lægen ignorerer henvendelserne, hvad er mulighederne så for pressen?

  Til hvem bør der klages (det er jo ikke en patient, som klager) og hvordan står et medie i en sådan situation, hvor der hverken sker afvisning eller efterkommelse men anmodningerne blot ignoreres?

  MVH
  Mie, Kristian og Michael

  • Nils Mulvad 5. februar 2018 at 16:50 #

   Hej Mie, Kristian og Michael
   Der er ikke aktindsigt efter offentlighedsloven i helbredsoplysninger. De er under tavshedspligt. Men den enkelte borger har indsigt i sin journal – se her:
   https://www.borger.dk/sundhed-og-sygdom/Patientrettigheder/Aktindsigt-i-patientjournal
   Her er også beskrevet, hvad man i givet fald gør, hvis lægen nægter aktindsigt.
   Et medie eller en journalist kan få en fuldmagt fra patienten til at søge aktindsigt på dennes vegne. Journalisten optræder så på den pågældendes vegne og skal følge de samme klageveje.
   mvh
   Nils

 19. Rene 8. februar 2018 at 19:56 #

  Jeg køre en sag mod ABC forsikring og har bedt dem om aktindsigt i sagsbehandlingen mellem dem og codan men de skriver så at jeg ikke må få aktindsigt i deres arbejdsdokumenter kan det være rigtigt ?

  • Nils Mulvad 20. februar 2018 at 18:29 #

   Ja. Der er kun aktindsigt hos offentlige myndigheder og domstolene.

 20. Anita 10. februar 2018 at 4:35 #

  Hej Niels

  Vi har søgt om aktindsigt i de faglige begrunderlser samt beslutning om at tilbyde Sarah(fysisk og psykisk retarderet) aflastning. Vi har søgt det, da tilbuddet efterfølgende er trukket tilbage. Vi er blevet “syltet” i 2 mdr. men efter at vi skrev til den faglige direktør, har vi nu fået et A4 ark med 10 linier, hvor noget af vort spørgsmål er besvaret. Vi tror ikke på, at det er fra et mødereferat, da der hverken er dato/deltager/brevhove, underskrift eller andet på papiret kun et simpelt wordark. Vi havde forventet at få referatet fra mødet, med overstregninger af det vi ikke skulle se.
  Er der ingen formkrav til sådan et dokument?

  • Nils Mulvad 20. februar 2018 at 18:32 #

   Hej Anita
   I kan bede om indsigt i en journal-liste eller sagsoversigt over dokumenter i sagen. Så kan I se, hvilke dokumenter der er og bede om det, I ønsker. Extrahering foregår normalt ved, at tavshedsbelagte oplysninger streges over.

 21. Cecilia 26. marts 2018 at 5:44 #

  Hej,
  Kan jeg bede om aktindsigt i min anmeldelse hos eget forsikringsselskab?

  • Nils Mulvad 5. april 2018 at 17:46 #

   Det er kun hos offentlige myndigheder, man har krav på aktindsigt. Men du kan da altid bede om den, evt. med henvisning til, at du ønsker en kopi af de data, de har registreret om dig, hvis de nu ikke vil ud med det.

 22. Else 17. april 2018 at 11:48 #

  Hej Niels. Jeg har brug for hjælp. Jeg har en handicappet søn på 40 år. Han har de sidste 20år boet på inst. I Horsens kommune. De har valgt at lukke inst. på g.a dårlig stand. Horsens kom. har bygget nyt midt i byen , hvilket jeg ikke synes passer til min søn. Han er derfor flyttet hjem til mig og ventet på plads i landsbyen Sølund i Skanderborg. Jeg har bedt om aktindsigt i alt vedrørende min søn. Det har jeg fået afslag på. Er der ikke andre muligheder end at søge værgemål?

  • Nils Mulvad 17. april 2018 at 12:07 #

   Hej Else
   Det lyder som om, du skal søge partsindsigt, dvs. at du søger på din søns vegne og med fuldmagt om at se, hvad kommunen har registreret på ham. Bed om at få en journaloversigt til en start, og bed derefter om, hvad du gerne vil se. Der er ingen automatisk ret til at se alt. Men så er du i gang.
   mvh
   Nils

 23. Henrik 15. maj 2018 at 8:54 #

  Hej,

  Som frivillig, ulønnet skribent på et beboerblad, har jeg et ønske om at skrive en artikel om dødfundne. I dén forbindelse har jeg søgt aktindsigt ved Rigspolitiet – især m.h.t. statistikker på antallet af dødfundne (uanset årsag til dødsfaldet) samt hvordan politiets folk uddannes i at behandle sager med dødsfundne.

  Er det korrekt forstået, at man indenfor en uge skal have svar fra den offentlige myndighed om hvornår man kan forvente et svar ? Hvordan kommer man videre, såfremt myndigheden tøver/ikke svarer – er der en paragraf i en lov man kan henvise til ved en fornyet henvendelse. Kan sådanne oplysninger skaffes via andre kilder, f.eks. gennem Danmarks Statistik ? Har I nogle gode råd til, hvordan man kommer videre ?

  På forhånd tak for hjælpen …

  Henrik

  • Nils Mulvad 15. maj 2018 at 10:56 #

   Hej Henrik
   Aktindsigt er typisk et værktøj over for myndigheder, når man ønsker viden om bestemte sager og sagsakter. Generelle forespørgsler som denne om dødfundne er der formentlig allerede oplysninger om, som du kan finde ved research. Prøv for eksempel at starte med denne side:
   http://livogdoed.dk/temaer/fakta-om-doden-danmark/
   Hvis du efter research stadig ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du selvfølgelig skrive eller ringe til politiet. Men de har ikke pligt til at hjælpe dig med at finde allerede offentliggjorte statistikker. Hvis oplysningerne er omfattet af aktindsigt, har du krav på svar i løbet af syv arbejdsdage.
   mvh
   Nils

 24. Jens Hansen 15. maj 2018 at 19:47 #

  Hej

  Jeg har efterhånden mistet enhver tiltro til min kommunes overholdelse af forvaltningsloven med mere. Kan jeg begære aktindsigt i f.eks. alle kommunens anbringelsessager i de seneste 5 år?

  Mvh
  Jens

  • Nils Mulvad 15. maj 2018 at 20:25 #

   Hej Jens
   Du kan begære aktindsigt i alt hos en myndighed, men du vil ikke få noget af dette, fordi det er personsager underlagt tavshedspligt.
   mvh
   Nils

 25. Jens Hansen 16. maj 2018 at 9:35 #

  Hej igen

  Tak for dit hurtige svar, som jeg dog ikke helt forstår.
  Det er klart at kommunen skal anonymisere sagerne ved at slette navne, personnumre m.m., men de kan de virkelig afslå aktindsigten med henvisning til, at der er tale om personsager? Det vil det jo være i masser af tilfælde.

 26. Sonja 19. maj 2018 at 8:06 #

  Hej
  Vi vil gerne søge om aktindsigt i min mands journal på ydelses kontoret vedr et depositum kommunen har hjulpet ham med for ca 30 år siden. Desværre kan han ikke huske det præcise årstal.
  Kan vi i ansøgningen bare beskrive hvad det drejer sig om, uden årstallet?

  • Nils Mulvad 31. maj 2018 at 16:52 #

   Ja. I skal søge egen-indsigt i henhold til forvaltningsloven. Kommunen bør kunne finde det frem.
   mvh
   Nils

 27. Maja 24. juni 2018 at 22:09 #

  Hej Nils

  Jeg ønsker at søge aktindsigt i straffesager om seksuelle overgreb. Jeg var selv en del af afhøringen som offer, men grundet forældelsesfrist blev kun sagen om min søster taget op og brugt i retten. Kan jeg søge aktindsigt i denne sag? Jeg ved, at vedkommende er blevet dømt skyldig i yderligere 4 sager. Kender kun præcist årstal på den seneste. Kan jeg søge indsigt i disse sager også?

  På forhånd tak for hjælp,
  Vh Maja

  • Nils Mulvad 12. december 2018 at 12:37 #

   Hej Maja
   Du kan få aktindsigt i dommene. det koster 175 kr. stykket, og du skal kunne identificere dem. I praksis skal du kende den konkrete ret og så bede om aktindsigt i domme på vedkommende. Men det kan godt være op ad bakke.
   mvh
   Nils

 28. Thomas 30. august 2018 at 10:43 #

  Jeg har som journalist bedt om aktindsigt i mails mv. fra en forsker ved et dansk universitet.

  Jeg er endt med stort set ikke at få nogle dokumenter – fordi forskeren selv har gået sine dokumenter igennem og skønnet, hvad jeg kunne få og ikke få. Jeg er derfor endt med stort set kun mine egne mails til ham om emnet og intet andet.

  Kan I hjælpe mig med kaste lidt lys over, om det er gængs praksis? Det virker umiddelbart lidt pudsigt, at personen, som jeg gerne vil kigge lidt i kortene, selv kan stå for bedømmelsen af, om han/hun spiller fordækt..?

  VH Thomas

  • Nils Mulvad 12. december 2018 at 12:35 #

   Hej Thomas
   Ja, det ser mærkeligt ud, men det sker ofte, at det er sagsmedarbejderen, der selv vurderer en aktindsigt. Du kan klage, og så er det næste instans, der skal vurdere det.
   mvh
   Nils

 29. martin 3. oktober 2018 at 13:47 #

  kan man søge akt indsigt på en som har anmeldt trusler og beskeder, skrevet over sms og facebook, tænker kan man få at vide hvad anmeldelsen går ud på?

  • Nils Mulvad 12. december 2018 at 12:38 #

   Hej Martin
   Ja, du kan altid bede om at se anmeldelsen. Men er der en efterforskning, er det ikke sikkert at du får den.
   mvh
   Nils

 30. Lasse Ebbesen 22. november 2018 at 18:42 #

  Hej Nils, Jeg er en mand som nu gerne ville have aktindsigt fra min barndom, jeg har været anbrag først på spædbørnshjem, derefter på børnehjem . Trepilelågen, nærumgård. Hvordan kan jeg få aktindsigt fra min barndom.
  MVH
  Lasse Ebbesen

  • Nils Mulvad 12. december 2018 at 12:32 #

   Hej Lasse
   Du kan bede om partsindsigt efter forvaltningsloven, der giver dig flere rettigheder. Bed hos de konkrete institutioner – eller deres overordnede myndigheder.
   mvh
   Nils

  • Frank 29. december 2018 at 22:53 #

   https://www.facebook.com/groups/1060274064001270/

   P.S. Jeg har selv været anbragt på Trepilelågen i 1965. Jeg ved også omkring aktindsigt her.

 31. Ilse 27. november 2018 at 0:55 #

  Hej …
  Min datter er anbragt på et privat bosted og jeg ønsker at få aktindigt i hendes oplysninger. Er det på samme måde som fra kommunen ?
  Venlig hilsen Ilse.

  Tak for gode svar. De er guld værd. Tak for dig.😊

  • Nils Mulvad 12. december 2018 at 12:40 #

   Hej Ilse
   Ja, bed kommunen om partsindsigt i din datters sag. Og gør det samme på bostedet. Når private virksomheder/institutioner optræder som myndighed, skal de overholde offentlighedslov/forvaltningslov vedr. indsigt.
   mvh
   Nils

 32. Pia 29. januar 2019 at 20:07 #

  Jeg søger aktindsigt i min kæreste datters sag som er endt med dom ved domstolene men politiet og moderen vil ikke give aktindsigt til trods for fælles forældremyndighed hvad gør man?

  • Nils Mulvad 13. februar 2019 at 8:37 #

   Bed om aktindsigt i dommen ved den konkrete domstol og med de relevante personnavne. En domsudskrift koster 175 kroner.

 33. Ewa 16. februar 2019 at 11:28 #

  hej, er en fagforening (3F) en offentlig myndighed, kan jeg anmode om aktindsigt vedr. min medlemskab (fx kontingent nedsættelser, henvendelser og den juridiske hjælp jeg fik evt) samt kontoudtog af mine indbetalinger. Jeg troede ja – henvendte mig skriftlig og fik mail at det arbejdes på det men jeg fik intet, jeg klagede over til klagerådet, og selve fagforeningen flere gange siden august 2018 og de svarer ikke – jeg vil skifte fagforening men vil først have mine data for ellers er bange de vi sige at de har slettet alt? kan jeg klage over det?

  • Nils Mulvad 21. februar 2019 at 16:19 #

   Hej Eva
   En fagforening er ikke en offentlig myndighed og dermed ikke underlagt offentlighedsloven.
   mvh
   Nils

   • Knud Christiansen 26. september 2020 at 10:26 #

    Hej Henrik

    Gælder det også for a-kasser, som i vid udstrækning er udførende for Staten ?
    Mvh
    Knud Christiansen

    • Nils Mulvad 30. september 2020 at 15:59 #

     Hej Henrik
     I det omfang A-kassen virker som en offentlig myndighed, er der aktindsigt. Men det er nok svært at få dem overbevist om præcis i hvor høj grad og hvor det sker. Du bør være meget konkret og have mere hjælp en du kan få i mit svar.
     mvh
     Nils

 34. Claus 11. marts 2019 at 14:00 #

  Hej – Folk offentliggør af og til dokumenter fra aktindsigter på facebook, f.eks. email-korrespondencer. I disse dokumenter kan der fremgå navngivne personer og deres mail-adresser. Er dette tilladt at offentliggøre? Skal der søges samtykke fra personer nævnt i dokumenterne, eller skal navne anonymiseres før offentliggørelse?

  mvh
  Claus

  • Nils Mulvad 11. marts 2019 at 14:58 #

   Hej Claus
   Det er altid en redaktionel vurdering. Det vil være bedst ikke at offentliggøre email. Men du behøver ikke søge samtykke, og du behøver ikke anonymisere.
   mvh
   Nils

 35. Lilian 3. juli 2019 at 0:24 #

  Hej Nils.
  Kan jeg få aktinsigt ang min mor som er død i 1996 på psyakyrisk plejehjem, og inden havde mange indlæggelser på Sankt Hans.
  Vil indrømme at det spøger mig i mit hoved efter jeg er blevet gammel (68 år)
  Og hvis jeg kan, hvor skal jeg så søge.
  Mvh lilian

  • Nils Mulvad 17. juli 2019 at 11:37 #

   Hej Lilian
   Du skal bede om partsindsigt, idet du er hendes datter. Skriv til Region Hovedstaden og forklar dem, hvorfor du gerne vil have indsigt. Hvis dokumenterne ikke er i regionen skal de hjælpe dig med anvisning på, hvor du så skal henvende dig.
   mvh
   Nils

 36. Ulla 28. august 2019 at 21:54 #

  Hej Niels
  Min mors kusine har bedt mig opklare et spørgsmål om aktindsigt. Hendes bror blev fjernet fra hjemmet og anbragt på en institution under åndssvageforsorgen som fireårig i 1952. Hans søskende så ham aldrig siden. Ingen tale om ham og først da boet skulle gøres op efter deres mor sidste år, fandt søsteren – mors kusine – ud af, at hendes bror stadig levede og havde været på institution lige siden. Han fik som lille det hvide snit og har formentlig været udsat for mange grimme ting. Han var angiveligt døvstum, men formentlig i udgangspunktet normalt begavet.
  Nu har min mors kusine fundet frem til ham. han er 71, under værgemål og stadig på institution. Hun vil gerne have indsigt i, hvad han har været udsat for. Hun vil se hans journaler og sagsmapper på institutionen, eller hvor de måtte befindes sig, mens hans værge siger, at det har hun ingen ret til.
  Nu spørger hun om gode råd om, hvordan hun kan opklare broderens fortid. Jeg er i tvivl om det. Hvad siger du.
  Mvh
  Ulla

  • Nils Mulvad 10. september 2019 at 12:41 #

   Hej Ulla
   Det lyder som en skrækkelig situation. Jeg er faktisk også i tvivl om, hvad der er det naturlige næste skridt, når værgen ikke vil lade søsteren se journal-dokumenter. Er der nogen, der har en ide?
   mvh
   Nils

 37. Anne 29. maj 2020 at 16:33 #

  Min mor har i 80érne være indlagt på Phsykriatisk klinik i Hillerød. Kan jeg som datter få lov at se journalerne eller skal jeg have min mor til at skrive en fuldmagt? eller kan jeg få partindsigt?

  • Nils Mulvad 5. juni 2020 at 7:58 #

   Hej Anne
   Få din mor til at skrive en fuldmagt og bed om aktindsigt i journaler. Held og lykke.
   mvh
   Nils

 38. Kim Hansen 3. juli 2020 at 10:09 #

  I forbindelse med min nabos byggeprojekt har jeg klaget til kommunen. I første omgang fik jeg medhold, og naboens byggetilladelse blev erklæret for udløbet. Kort efter blev der afholdt et møde hos Teknik og Miljø, og efter det møde blev afgørelsen omstødt og naboens byggetilladelse blev igen åbnet så han kan fortsætte.
  Kan jeg søge aktindsigt i et evt. referat/notat fra det møde og/eller få oplyst hvem der har deltaget på sådan et møde?

  • Nils Mulvad 14. august 2020 at 10:32 #

   Hej Kim
   Ja, søg aktindsigt i mødereferatet og de relevante dokumenter i forbindelse med mødet om din nabos byggeprojekt. Referatet skal gerne indeholde deltagerne i mødet, og der bør efterfølgende være et udkast til en foreløbig afgørelse, som du kan kommentere.
   mvh
   Nils

 39. Sanne 28. juli 2020 at 14:29 #

  Hej Nils,

  Jeg har boet v. min nye kæreste, og ikke været hjemme i min lejlighed. Med slukkede radiatorer og minimalt vandforbrug, har jeg stadig fået en massiv vand og varme regning fra techem.
  Jeg har stillet mig undrende, og spurgt, om det kan lade sig gøre at få aktindsigt i vand og varme regninger, samt aflæsningerne.
  Hertil svarer de nej, og at jeg kan betale 441,25 kr. pr. opgørelse.

  Må jeg ikke bede dem om aktindsigt? Og hvad gør man hvis man bliver ‘r*vrendt’ af en ikke-offentlig myndighed?

  Mvh Sanne

  • Nils Mulvad 14. august 2020 at 10:29 #

   Hej Sanne
   Aktindsigt gælder kun i offentlige myndigheder og offentligt ejede virksomheder. Så det kan du ikke bruge her. Men det lyder dog mærkeligt, at du ikke kan få oplyst om aflæsninger av vand og varme i din egen lejlighed og hvordan afgiftsbeløbet er beregnet. Prøv at se i din huslejekontrakt, hvad der står om dette. Hvis der er problemer, er Lejernes LO den rette organisation at spørge om hjælp.
   mvh
   Nils

 40. Heidi 28. august 2020 at 9:34 #

  Kære Nils,

  Jeg vil gerne søge aktindsigt i NRGIs gøren og laden i forbindelse med et planlagt solcelleanlæg – NRGI er gået ind i planlægningen og har overtaget projektet i 2019 – og jeg vil derfor gerne se økonomien samt hvad der ellers er af oplysninger i forbindelse med anlægget. Hvor kan jeg søge om aktindsigt? Til direktøren eller til en fælles mail eller hvordan gør man det? Tak for svar 🙂 bh. Heidi

  • Nils Mulvad 30. september 2020 at 15:57 #

   Hej Heidi
   NRGI er et forsyningsselskab inden for EL, og derfor underlagt miljøoplysningsloven, selv om det er en andelsvirksomhed. Du skal derfor bede om aktindsigt i henhold til miljøoplysningsloven og nævne dette. Du bør tjekke loven for at se mere konkret, hvad du kan bede om aktindsigt i. Bed måske om til en begyndelse at få en oversigt over sager og dokumenter i journalen om det pågældende solcelleanlæg. Du kan skrive til firmaets almindelige mail og bede om at få en bekræftelse på din henvendelse. Du kan også ringe til dem og spørge, hvordan det gøres mest enkelt for begge parter.
   mvh
   Nils

   • Heidi 1. oktober 2020 at 11:14 #

    Hej Nils,
    Tusind tak for et godt svar – de afviser min aktindsigt med henvisning til at de ikke er omfattet miljøoplysningsloven med det selskab, som varetager driften af solcelleanlæggende – jeg ved ikke, hvad jeg så skal gøre nu.’

    bh. Heidi

 41. Camilla 28. september 2020 at 20:41 #

  Hej Nils.
  Min far døde for 6 år siden, og har efterfølgende mange spørgsmål omkring hans barndom, som var fyldt med anbringelser mm.
  Kan jeg søge aktindsigt i hans sager !?

  Mvh Camilla

  • Nils Mulvad 30. september 2020 at 16:01 #

   Hej Camilla
   Det er svært, fordi der er tavshedspligt omkring personsager. Hvis du nåede at få en fuldmagt fra ham før han døde, kan du bede om partsindsigt i hans gamle sager.
   Men du kan altid prøve. Fortæl at det er din far, og at du har brug for at forstå hans baggrund. Måske kan det hjælpe.
   mvh
   Nils

 42. Resit 14. februar 2021 at 11:58 #

  Hej.
  jeg er blevet /bliver chikaneret med hemmeligt nummer og skjult nr.
  Kan jeg søge aktindsigt fra min tele selskab
  Er det bøvlet og kan de nægte det. evnt
  har hørt man kun kan få oplyst delvis af tlf nummeret.
  kan man gøre det via en advokat om nødvendigt.
  På forhånd tak.
  Vh.Sorf

  • Nils Mulvad 14. februar 2021 at 13:36 #

   Hej Sorf
   Aktindsigt gælder ikke for private televirksomheder. Du kan spørge, om de vil udlevere numrene, men hvis det er skjult nummer, gør de det næppe. Sæt i stedet din telefon til at blokere opkald fra skjulte numre. Du kan også blokere andre specifikke numre, når du ser dem i opkaldslisten.
   mvh
   Nils

 43. Flemming Rasmussen 30. juni 2021 at 23:34 #

  Har søgt om aktindsigt i Codan forsikring grundet Codan forsikring har kun dækket 1 a 2 udlejers vandskade Codan forsikring vil ikke udlevere aktindsigt uden besked fra forsikringstager Privatbo med nyt navn DEAS

  • Nils Mulvad 20. september 2021 at 9:36 #

   Codan er ikke en offentlig myndighed. Derfor gælder offentlighedslovens regler om aktindsigt ikke for Codan. Deres vilkår for at give forsikringstager indsigt er reguleret i den konkrete aftale mellem firmaet og forsikringstager. Den skal du tjekke.
   mvh
   Nils

 44. Peder Pedersen 30. november 2021 at 23:54 #

  Hej.

  Er der i lovgivningen et loft over, hvor mange år tilbage man kan søge aktindsigt i.
  Er det 5 – 7 – 10 år tilbage i tiden man har ret til?

 45. Mille 29. august 2023 at 18:53 #

  Hej

  Min søn har boet på kommunalt bosted, han flyttede derfra for ca. 2 måneder siden.
  Jeg har søgt aktindsigt fra bopælskommune, hvilket jeg har fået, dog er meget steget over. Hvilket faktisk irriterer mig.
  Jeg har for 7 dage siden søgt om aktindsigt fra bostedet. Jeg har skrevet at jeg vil have indsigt i alt, fra han flyttede ind og til dd.
  I går fik jeg svare fra forstander om at han har vendt det med afdelingslederen. Han skriver blot tilbage at de ikke har nogen noter på min søn efter udskrivelsen af ham, da sagen er lukket og at jeg kan henvende mig til min kommune hvis jeg vil vide noget.

  Jeg ved at de indføre journal dagligt på alle børn i et system der hedder Nexus. Jeg er blevet informeret om, at dette ikke vare slettes.

  Jeg ved også at forstander vil gøre alt for at jeg ikke får aktindsigt.

  Hvad kan jeg gøre her?
  Hvad er min ret?

  Anbringelses kommunen siger de ikke har noget og jeg skal henvende mig til bostedet.

  • Nils Mulvad 3. oktober 2023 at 6:42 #

   Hej Mille
   Jeg forstår på dig, at du har fået skriftligt svar fra bostedet. Jeg vil foreslå, at du klager over dette afslag til din kommune og i din klage henviser til, at du ønsker egen-access på din søns vegne og samtidig beder om klagevejledning, hvis de afslår at behandle sagen. Hvis din kommune ikke hjælper dig, kan du klage til Ankestyrelsen.
   Din sag er principiel, idet bostedet jo handler på kommunens vegne, men er en privat aktør. Der har været en del kritik af bosteder.
   mvh
   Nils

 46. Lasse 6. december 2023 at 15:02 #

  Hej Niels.

  Kan du henvise til hvilken lov jeg kan bruge eller en der har forstand på at søge aktindsigt i min afdødes fars personalesag.

  Han var offeligt ansat og de mener ikke jeg tilhører den personkreds der har ret til adgang.
  Jeg er efterkommer i line linje og er udpeget af skifteretten som kontaktperson, og har fuld indsigt i min afdødes fars økonomiske forhold og selv obduktionsrapport jeg har fået udleveret så hvorfor ikke hans personalemappe ?

  Hilsen Lasse.

  • Nils Mulvad 6. december 2023 at 16:48 #

   Hej Lasse
   Vi har fået hjælp af offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen til at svare på dit spørgsml. Han skriver:
   “I forbindelse med en række sager har jeg rådgivet om muligheder for aktindsigt til nærmeste pårørende. Mulighederne er forringet i de seneste årtier, og du kan læse blog herom på Åbenhedstinget:
   Nærmeste pårørende får afslag på aktindsigt efter dødsfald
   Det har vist sig at være umuligt at få myndigheder til at vende tilbage til den tidligere retstilstand. Det vil kræve en lovændring, hvis nærmeste pårørende igen skal have ret til aktindsigt, når hovedpersonen er død.”
   mvh
   Nils

 47. Anne-Marie 31. januar 2024 at 9:18 #

  Hej Nils.

  Jeg har fået en bøde på kr. 3.000,- som jeg har nægtet at betale og gjort modsigelse i mod anmeldelsen og bøden.

  Beskrivelse af forseelsen
  ordensbekendtgørelsens § 18, stk. 1, jf. § 3, stk. 1,
  (sted og navn slette) at have udvist voldelig og støjende adfærd, idet De skubbede (person) i brystet med to knyttede næver,
  og råbte højlydt, hvilket var egnet til at forstyrre den offentlige orden

  Jeg vil høre om jeg kan få aktindsigt i sagen og hvordan gør man ?
  Og må jeg tage notater af sagen til hvis jeg skal i retten ?
  Ved ikke om jeg skal får bruge for en advokat og er godt klar over at man ikke må tage foto af sagen.
  Håber du kan hjælpe mig.

  mvh Anne-Marie

  ønsker ikke mit efternavn oplyst på siden.

  • Nils Mulvad 31. januar 2024 at 14:33 #

   Hej Anne-Marie
   Vi har fået hjælp fra offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen. Han skriver:
   “Når sagen er afgjort, kan du som part i sagen anmode politiet om aktindsigt i sagens dokumenter med henvisning til forvaltningsloven § 18. Måske er sagen ikke afgjort. Hvis den kommer for retten, har din forsvarer ret til aktindsigt. Du kan tage notater i retten.”
   mvh
   Nils

Trackbacks/Pingbacks

 1. 14 gode råd om aktindsigt | Jurabloggen - 29. august 2012

  […] 14 gode råd om aktindsigt. […]

 2. Aktindsigt under pres – men også nye muligheder for journalister | Kaas & Mulvad - 19. november 2013

  […] Gode råd til aktindsigt i kommunerne 14 gode råd om aktindsigt […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.