Herligt at Ekstra-Bladet bryder kildebeskyttelse

Det er befriende med Ekstra-Bladets afsløring i dag af spindoktor Peter Arnfeldts forsøg på at plante afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts skattesag i avisen.

Det har jeg i dag fortalt til TV 2 News. Selvfølgelig under forudsætning af, at Ekstra-Bladet har fortalt den rette version af forløbet.

Det er formentlig første gang et dansk medie tager det store skridt at bryde med en lovet aftale om kildebeskyttelse over for en spindoktor. Og på den måde er det et meget stort skridt, som jeg kun kan rose Ekstra-Bladet for. Det er modigt.

Det er forhåbentlig begyndelsen på en ny stil over for spindoktorer og magtens topfolk, så de ikke kan bruge pressens regler om kildebeskyttelse til i hemmelighed at sværte modstandere og føre deres egne sager frem. Kildebeskyttelsen skal bruges over for whistleblowers, så de tør lække oplysninger om magtmisbrug – ikke til at beskytte spindoktorer til at udøve magtmisbrug.

Når det sidste sker, bør medierne klart sige fra og opsige en aftale om kildebeskyttelse.

Ikke magthavernes forlængede arm

Medierne skal ikke være magtens forlængede arm i et demokrati. Vi skal kontrollere magthaverne for misbrug. Og den rolle skal være klar og vil i virkeligheden sikkert få flere til at turde stå frem. Whistleblowers er formentlig tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger om magtmisbrug, hvis de opfatter medierne som sammenspiste med magten, mens whistleblowers bliver tryggere, hvis medierne ikke dækker over magtmisbrug.

Se Ekstra-Bladets historier:
Spindoktor parat til at lække Helles skattesag til Ekstra Bladet
Vi er ikke sat i verden for at dække over magtmisbrug

Jeg har for godt et år siden på Åbenhedstinget skrevet et længere indlæg, der kritiserer journalister og redaktørers misforståelser omkring kildebeskyttelse:
Redaktører og journalister svigter kildebeskyttelse

Se dækningen på TV 2 News

En kommentar til Herligt at Ekstra-Bladet bryder kildebeskyttelse

  1. Lars Skou 4. december 2011 at 12:09 #

    For første gang i meget lang tid vil jeg nikke anerkendende til Ekstra Bladet. Jeg ved godt, at de ikke gør noget uden det er med oplagstallet i baghovedet, men her synes jeg faktisk de har gjort noget godt.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.