Vestas åbner for rådata

Den danske vindmølleproducent Vestas åbner for fri adgang til data om energiforbrug, CO2, affald, vandforbrug og arbejdsulykker. Åbenheden gælder alle fabrikker, lande og de samlede data på verdensplan. Et nyt elektronisk system opdaterer automatisk hundredvis af websider med journalistiske tekster, grafer og data.

”Vi vil ikke bare sige, at vi er grønne. Nu giver vi folk en chance for selv at tjekke efter helt ned til den enkelte fabrik,” forklarer pressechef Michael Holm.

Det nye præsentations-system opdaterer automatisk alt, når nye data hvert kvartal bliver læst ind, så Vestas website altid er opdateret med seneste kvartal.

”I alt er det omkring 400 websider, som vi hvert kvartal opdaterer automatisk på den måde med data, grafer og journalistiske historier. Hvis ikke sådan noget sker automatisk, så dør det i løbet af et-to kvartaler,” understreger Michael Holm.

13-03-2011 19-11-33

Store muligheder for at bruge på andre data
Den store udfordring har været på forhånd at fastlægge relevante og spændende journalistiske vinkler på de mange data, så det er let at bruge og let at forstå for brugerne, uanset om de er interesseret i en enkelt fabrik, et land eller et bestemt område.

Pressechef Michael Holm ser store muligheder for at udvide den automatiske præsentation af data til hele det økonomiske område og til andre spørgsmål inden for bæredygtighed.

Model for at få data til at fortælle historier
Kaas & Mulvad har sammen med det amerikanske webudviklingsfirma Hottype Consulting leveret løsningen til Vestas.

Vi tror, at mange andre firmaer og offentlige institutioner vil have udbytte af en tilsvarende løsning. Data kan fortælle et væld af konkrete historier, som i mange tilfælde også er vigtige for offentligheden.

Vigtigt er det, at løsninger kombinerer en journalistisk og datamæssig tilgang på en intuitiv og lettilgængelig måde. Samtidig kan brugerne også få de bagvedliggende data og selv analysere dem.

Efterskrift: Projektet eksisterede en række år, men er siden nedlagt i forbindelse med andre omstruktureringer i Vestas.

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.