Datajournalistik i USA – tag med til årets konference

Lær datajournalistik i syden

Tag med en uge til en af sydens storbyer, Louisville i Kentucky. Få en introduktion til datajournalistik og deltag i NICAR-konferencen, hvor du møder de bedste amerikanske data-journalister. Har du før været med os til USA, så er her en mulighed for at komme videre med de nyeste teknikker.

Louisville Bats Game
Nicar-konferencen foregår i en typisk sydstatsby i 2013 – Louisville.

Vi flyver til USA søndag den 24. februar 2013. Dagen efter starter vi med tre dages intensiv træning og fortsætter torsdag til konference med toppen af amerikansk datajournalistik. Det hele foregår i Louisville, Kentucky.

Louisville er en storby på størrelse med København. Byen er den i staten Kentucky, som er USA’s centrum for ridesport i det særlige Bluegrass-område, folkemusik og whiskey. Desuden er staten kendt for den mest liberale våbenlovgivning af de amerikanske stater. En meget typisk sydstat.

Louisville er blandt andet hjemsted for et af verdens største destillerier, Brown-Forman, med bla.a. Jack Daniel’s og Wodford Reserve. Som et frivilligt tilbud har vi lagt et aftenbesøg på destilleriet.

Vi arrangerer også et frivilligt besøg på en skydebane tæt på Louisville for dem, der vil prøve de amerikanske skydevåben – og snuse til stemningen sådan et stedkort efter  det amerikanske præsidentvalg.

Bluegrass er også navnet til en særlig musikgenre inden for country, bedst kendt for Dixie Chicks og deres Not ready to make nice. Genren fik en nedtur i midten af 50’erne, men lever et heftigt liv igen.

Besøg på den lokale avis
Endelig besøger vi den lokale avis Courier-Journal for at høre om, hvordan man lokalt arbejder med datajournalistik. Avisen er medarrangør af Nicar-konferencen.

Både kursus og konference foregår på samme hotel i byens centrum – tæt på Louisvilles bedste indkøbs- og restaurantområde.

Tidligere talte vi om computerstøttet journalistik (CAR), som især var avancerede analyser i regneark og databaser. I dag taler vi mere bredt om datajournalistik. Datajournalistik er et stort område, der spænder fra kontinuerlig indsamling af data og sammensmeltning af analyse til præsentation på web i smarte, interaktive grafikker og kort. I de seneste år er begrebet datajournalistik blevet meget udbredt, og mange praktiserer det i et eller andet omfang. Både fordi der er mange data til rådighed, og fordi værktøjet er blevet meget nemmere at bruge – og ofte helt gratis.

Google Fusion
I kursusdelen lægger vi blandet andet vægt på de mange muligheder, et af de gratis værktøjer, Google Fusion, giver os, så du selv bliver i stand til at bruge det, når du kommer hjem. Med dine data i Google Fusion kan du let lave lækre interaktive kort-præsentationer til dit medies web-site.

Vi står selv for hovedparten af undervisningen på kurset, men da vi har hele kurset inklusive undervisning i Louisville, giver det os muligheder for at inddrage amerikanske gæstelærere fra IRE undervejs.

Bedste konferencer i mange år
Mange danske journalister har i de senere år været på dette kursus, som vi i flere år har kørt i forbindelse med den store årlige konference for car-journalistik i USA. Sidste år ændrede vi fuldstændig indholdet af undervisningen, så kurset nu retter sig mod de nyeste metoder. Tal-analyse i regneark er nu kun med i et begrænset omfang. Kurset er derfor velegnet både til begyndere og til de, der allerede har prøvet turen.

Indholdet af konferencen udvikler sig hele tiden, men særlig de sidste to år er der sket en grundlæggende fornyelse inden for emner og talere. Konferencerne 2011 og 2012 blev derfor kaldt de bedste i mange år.

Kurset og konferencen plejer at være en rigtig god oplevelse for kursisterne. Det fortæller de os hvert år i evalueringerne. Kursisterne får ny viden og et godt netværk, ikke bare til danske ligesindede kolleger, men også til amerikanske journalister i superligaen.

Viden og inspiration
Gennem tre dages undervisning fører vi dig ajour med teknikker og terminologi, før vi deltager i NICAR-konferencen, der er arrangeret af den amerikanske forening for undersøgende journalistik, IRE. Inden konferencen begynder, hjælper vi dig med at vælge mellem de mange oplæg og undervisningsmuligheder.

Hvad enten du er blank på området eller mere erfaren med lyst til at lære nye værktøjer at kende, er der masser at hente – ikke mindst inspiration og ideer til mange nye historier.

Helt konkret får du:

• Kendskab til nye værktøjer, som du kan bruge, når du kommer hjem.
• Du deltager i 3,5 dages konference – hvor der er masser af tilbud at vælge mellem.
• Amerikanske gæstelærere – bl.a. om hvordan amerikanske web-kilder kan give os solo-historier.
• Et års medlemskab af IRE – og adgang til et globalt netværk af kolleger, du fremover kan trække på.

Se IRE’s omtale af NICAR 2013.

Kursus- og konferencehotel:

Hyatt Regency Louisville
320 W Jefferson St.
Louisville, Kentucky 40202

Praktiske oplysninger
Afrejse søndag 24/2 – 2013 fra København (eftermiddag)
Hjemkomst mandag 4/3 – 2013. (forrmiddag)

Pris 40.000 kroner

Kursusafgiften på 40.000 kroner dækker fly mellem Kastrup og Louisville samt anden nødvendig transport i USA. Syv nætters ophold på konferencehotellet i USA, indmeldelse i IRE og deltagelse i konferencen, tre dages kursus, besøg på medier op til konferencen samt andre særlige arrangementer og introduktioner til oplægsholdere undervejs. Hertil skal du lægge transport mellem dit hjem og Københavns Lufthavn, samt din egen forplejning i USA.

Det er muligt at søge Pressens Uddannelsesfond (PU) og Ophavsretsfonden om støtte til kurset, så det kan komme betragteligt ned i udgift for din arbejdsgiver. Hvis de to fonde støtter, vil du typisk få dækket mellem 1/2 og 2/3 af udgiften.

Se her, om du er søgeberettiget til PU, hvor du skal bruge ansøgningsskema A.

Kurset foråret 2012 blev gennemført på tilsvarende måde, og Pressens Uddannelsesfonds medarbejderne var både meget hurtige og hjælpsomme i forhold til at behandle ansøgningerne.
Vi hjælper også gerne, så har du brug for det, så kontakt endelig Tommy eller Nils på post@kaasogmulvad.dk

 

Den nødvendige afrapportering til PU sker undervejs på kurset i form af fælles erfaringsopsamling på en blog.

Kursuslærere: Tommy Kaas og Nils Mulvad – Kaas & Mulvad

Tilmelding og praktiske oplysninger:

Tommy Kaas eller Nils Mulvad
tlf.: 70200744
Fælles e-mail: post@kaasogmulvad.dk
Tilmeldingsfrist: 1. december 2012.

Husk visum: Se regler her.

TILMELDINGEN ER BINDENDE
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start. koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.