Skoler – nye data, nye øjne og nye vinkler

Skole_small

Kurset foregår 29. februar – 2. marts i Aarhus

Den nye virkelighed har ramt skolerne: Lukning af folkeskoler og oprettelse af private skoler. Inklusion. De praktiske følger af skolereformen for børn, lærere og pædagoger. Landsdækkende test – hvad kan vi faktisk få indsigt i og hvordan.

Vi går i dybden med det hele. Og vi tager fat i de nye mener og data, der hele tiden dukker op i skoleverdenen. Vi undersøger, hvordan budgetlægning og regnskab foregår inden for skoleområdet.

Hvordan tager du fat i de centrale data, tendenser og kilder og omsætter det hele til en forståelse af, hvad der faktisk sker – og til at lave vedkommende historier om det?

For journalister er udfordringerne i disse år at finde de rigtige kilder og de nye data og få afdækket og beskrevet, hvad der faktisk sker på skolerne. Hvordan undgår du igen kun at trække på eksperter, partskilder og andre meningsmaskiner?

Hvordan sørger du for at tænke videre? Hvordan kan temaindsigt og databaseudtræk fra den nye offentlighedslov anvendes på skoleområdet. Vi gennemgår eksempler og praktiske muligheder.

For journalister, der dækker skolerne, er udfordringen:

 • at finde alle de nye data og opdele landshistorier på kommunalt niveau
 • at finde nye kilder, der ved noget om årsagerne til udviklingen – og vil dele den viden.
 • kontinuerligt at følge op på historierne og tænke videre – dvs. se de andre områder, der påvirkes af de mange ændringer i skolerne, specielt at følge samspillet mellem lokalsamfundet og skolerne.

Bliv stærk på fakta
På dette kursus vil du lære, hvordan du hurtigt og lettest:

 • finder nye data om skolerne
 • finder nye og relevante kilder
 • videreudvikler historierne

Du lærer at komme bag politikernes floskler og ind til substansen. Du bliver bedre til at fortælle, hvad den omfattende ændring af skolerne betyder for almindelige mennesker?

Du får indsigt i de grundlæggende metoder til at finde oplysninger om skolerne. Du får en sammenhængende gennemgang af skolernes situation.

Du får fakta på plads med det samme.

Vi tager fat i de centrale forhold for skolerne:

 • Skolereform. Vi ser på, hvordan den virker i praksis på skolerne, og hvilke historier der er i dag.
 • Skolernes økonomi. Vi gennemgår den særlige udfordring, som skolerne er i inden for økonomi.
 • Inklusion. Vi går bag om inklusion.
 • Skolelukninger. Hvordan finder du data og oplysninger om forvandling til privatskoler, samt om økonomiske og pædagogiske følger.
 • Nye data om test, inklusion og skolelukninger. Vi giver dig en oversigt over de vigtige kilder til disse data med links til alt det nye.
 • Offentlighedslov. Vi behandler de særlige muligheder den nye offentlighedslov giver med temaindsigt og databaseadgang for skolerne.

Hvad får du med fra kurset:
Alle de seneste data på disse områder, trukket ud og struktureret – lige til at benytte til lokale historier.
Et halvt års gratis adgang til løbende og opdaterede udtræk på alle nye og relevante skoledata.

Undervisningsform
Kurset ledes af chefredaktør Bruno Ingemann, Midtjyske Medier, og Nils Mulvad, analysefirmaet Kaas og Mulvad.

De to kursusledere har begge i en lang række år fulgt det kommunale område og har stort kendskab til kommunernes organisering, politik og ikke mindst relevante data.

Du får en blanding af oplæg fra de to, samt eksterne oplægsholdere, efterfulgt af diskussion og praktiske øvelser.

Alle henvisninger til data og praktiske metoder i kildevalg og videretænkning er samlet i et skriftligt undervisningsmateriale, som du kan støtte dig til efter kurset.

Forudsætninger: Du dækker uddannelsesområdet journalistisk. Du skal medbringe din egen computer på kurset.

Kursusleder: Bruno Ingemann og Nils Mulvad
Varighed: 3 dage
Sted: Aarhus
Tidspunkt: 29. februar – 2. marts 2016
Pris: 8085 kr.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.