Oslo og Lillehammer – Norsk datajournalistik og global undersøgende journalistik

norge

Kurset foregår 4.-11. oktober 2015 i Norge.

Vil du besøge medierne i Oslo, der rykker inden for datajournalistik? Du kommer til at høre de personer, der er drivkræfterne i den nye norske bølge inden for datajournalistik. Vi mødes med VG, Dagens Næringsliv, Schibsted Academy, NRK, Bergens Tidende og Aftenposten. Onsdag tager vi til Lillehammer og er med fire dage på den globale konference for undersøgende journalistik.

Detaljeret program

Norge er i øjeblikket førende i Norden inden for datajournalistik og for at bruge disse metoder i undersøgende journalistik. De norske medier gennemfører den ene store undersøgelse efter den anden med kreativ brug af nye digitale medier og spredning på flere platforme.

Søndag aften – lige efter ankomsten til Oslo – får vi et eksklusivt indblik i indholdet i konferencen fra de tre ledende arrangører, Jan Gunnar Furuly, Jens Egil Heftøy og John Bones. Mandag til onsdag besøger vi centrale medier i Oslo, hvor vi benytter lejligheden til at få et blik ind i maskinrummet på de norske medier, der står for udviklingen i datajournalistik, og særligt hvor det indgår i undersøgende journalistik. Vi hører om, hvad de konkret gør, og vi fokuserer på, om deres metoder kan overføres til Danmark.

På de norske medier vil du høre om:

  • Uddannelse. Hvordan sikrer vi, at uddannelse i nye værktøjer og metoder bagefter kan bruges direkte til historier.
  • De første historier. Hvordan kommer vi i gang – og hvordan holder vi tempoet?
  • Brug af datametoder i undersøgende journalistik. Hvordan indgår datajournalistik konkret i dag i undersøgende historier.
  • Samarbejde. Hvordan får man journalister, webudviklere, grafikere og redaktører til sammen at skabe unikke resultater.

Du hører det fra dem, der faktisk gør det i praksis. De fortæller om metoderne og giver eksempler på historier, de har lavet.

Efter fire dage i Oslo tager vi til Lillehammer for at deltage i den globale konference for undersøgende journalistik. Du vil her få lejlighed til at møde kolleger fra hele verden. Som deltager på kurset får du en unik mulighed for at blive introduceret til de centrale aktører i det globale netværk.

Vi har separate møder med udvalgte nøglepersoner, hvor deltagerne får introduktion til mulige samarbejdspartnere – både inden for datajournalistik og undersøgende journalistik. Blandt andre mødes vi med Knight-professor i undersøgende journalistik, Brant Houston, der er formand for netværket, og vi mødes med den administrerende direktør David Kaplan, der selv har en fortid som undersøgende journalist.

Du får hjælp til selv at skabe dit netværk, så du lettere kan gå i gang med at skaffe kontakter til brug i historier, der går over grænserne.

På den global konference får du:

  • Indblik i masser af interessante journalistiske projekter
  • Introduktion til nøglepersoner
  • Mulighed for hands-on træning
  • Masser af konkrete eksempler på samarbejde om konkrete historier
  • Mulighed for at opbygge dit eget netværk

Forudsætninger: Ingen. Konferencen vil overvejende foregå på engelsk.
Kursusledere: John Bones, Nils Mulvad, Tommy Kaas
Varighed: 7 dage
Sted: Oslo og Lillehammer, Norge
Tidspunkt: 4. – 11. oktober 2015
Pris: 21.000 kroner.

Prisen omfatter: flytransport fra Kastrup, al transport i Norge, hotel med morgenmad i Oslo, deltagelse i konferencen med hotel i Lillehammer fra onsdag til søndag. Under konferencen: Tre daglige måltider, kaffe, kage, frugt, samt festmåltid lørdag aften. Alle hotelværelser er enkeltværelser. Deler du et værelse, kan du spare 1800 kr.

Tilmelding: Er din arbejdsplads medlem af Pressens Uddannelsesfond, skal du tilmelde dig på kursusportalen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.