Krimireporter: Fra forbrydelse til straf

Kurset er udsolgt!

Kurset foregår rundt om i Hovedstadsområdet fra 28. september til 2. oktober 2020.

Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder.

Kursusleder Stine Bolther har i over 18 år været politi- og retsreporter. Hun har en stor og bred erfaring med stoffet, som krimi- og rets-interesserede journalister vil nyde godt af på det fem dage lange kursus. Vi har kørt tilsvarende kurser i 2018 og 2019 – begge gange blev kurset udsolgt.

  • Kurset giver dig et aktuelt øjebliksbillede af rocker-bande-situationen, og du hører om, hvordan de efterforsker i et ellers lukket miljø.
  • På skydebanen lærer du forskellen på en 9mm og en 22mm og får faglig indsigt i våben generelt – både ulovlige og lovlige.
  • Du lærer, hvordan du kommer tættere på de kriminelle, og hvad advokatkilder kan hjælpe dig med.
  • Vi møder nøglepersoner som f.eks. drabschefen for Københavns Politi og dødens detektiv fra Retsmedicinsk Institut, som fortæller om nogle af de nyeste teknikker inden for efterforskning af drab og andre personfarlige forbrydelser.
  • Vi tager i fængsel, ser de indsattes forhold og hører om, hvordan man klarer at arbejde som fængselsbetjent i et råt miljø.
  • Vi kommer med politihundene på arbejde på deres særlige hundeskole i Farum.
  • Desuden ser vi nærmere på den helt nye Forensic Unit-bygning, hvor Rigspolitiets tekniske eksperter bruger flere og mere avancerede, analytiske, elektroniske og nye spændende værktøjer i deres arbejde.
  • Du kommer tæt på det tunge juridiske arbejde i retssalene og får konkrete værktøjer og viden om, hvordan du lettere skaffer dig de informationer, du har brug for i dit daglige job.

Kurset er målrettet alle journalister med interesse for politistof og retsreportage, uanset hvor i landet man normalt dækker fra. Både erfarne og nystartede inden for stofområdet vil få et lærerigt kursus, hvor vi ikke bruger tid i et kursuslokale, men konstant er ude i virkeligheden. Alle kommer hjem med ny viden, en lang række konkrete kontaktpersoner og masser af ideer til nye historier.

Kursets program: Mandag “Efterforskning og rettergang”

Ugen starter med stor morgenmadsbuffet, velkomst og opstartsmøde kl. 09.00.

Vi besøger herefter efterforskningshuset hos Københavns Politi, hvor drabschef, vicepolitiinspektør Brian Belling, fortæller, hvad han og hans folk gør, når de står på et gerningssted.

Hvilke uopsættelige efterforskningsskridt skal der tages? Hvordan lægger man brikkerne i en drabssag og finder frem til rette gerningsmand?

Vi besøger også politiinspektør Dannie Rise, som er centerchef for special efterforskning. Han løfter lidt af sløret for, hvordan man efterforsker i de lukkede rocker- og bandemiljøer, og han giver et unikt indblik i det aktuelle bandebillede anno 2020. Der er selvfølgelig også tid til spørgsmål.

Senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politis advokatur fortæller, hvordan anklagemyndighed arbejder sammen med politiet; hvordan tilrettelægger man en sag, og hvordan fører anklagere vidner i retten. Og hvad gør man med en sag, hvor der kun findes en kæde af indicier?

Tirsdag  “Hands on”

Vi besøger politihundeskolen i Farum og ser på, hvordan hundeførernes arbejde er gået fra “hund bider mand, mand bliver anholdt” til at være fuldt uddannede betjente i allerforreste led.

Vi hører både om narko-, våben-, nedgravnings- og gruppe1-hunde og ser hundene i aktion på træningsarealet.

Kursisterne får indsigt i våben på Hanebjerg Skydebane med pistol og diverse rifler og haglgevær. Vi får teoretisk indsigt i våben – hvad er en 9mm contra en 22mm? Hvordan bruger man de rette termer. Hvad er forskellen på et maskingevær og en maskinpistol. Hvilke våben har terrorister typisk brugt osv. Vi ser også på konfiskerede og ulovlige våben.

Kursisterne kommer bagefter på skydebanen og prøver våbnene.

Onsdag  “Rigspolitiet”

Vi besøger og møder nøglepersoner i den helt nye Forensic Unit-bygning i Ejby, hvor Rigspolitiets enheder tager de nyeste metoder i brug i kampen mod blandt andet international kriminalitet, komplicerede drabssager og målrettet dataefterforskning.

Politiinspektør Mikael Wern fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC) fortæller om centret, som tager sig af kriminalitetsforebyggelse, internationalt efterforskningssamarbejde og monitering, analyse og understøttelse af politikredsenes arbejde med især organiseret kriminalitet og kriminalitet med internationale relationer.

Vi besøger det helt nye Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC). Enheden varetager kriminalteknisk efterforskning, som fx fingeraftryk og dna, og politiinspektør Henrik Sønderby giver et unikt indblik i arbejdet samt en spændende rundvisning.

Vi møder politiinspektør Claus Birkelyng fra Nationalt Cyber Crime Center (NC3), som er chef for centeret, der tager sig af kriminalitetsforebyggelse og efterforskning på it-området, som fx børneporno, hacking, chikane, sikkerhed, økonomisk kriminalitet.

Rigspolitiets kommunikationsdirektør Anders Frandsen og pressechef Thomas Kristensen giver input, konkret viden og gode råd til kursisternes fremtidige arbejde.

Torsdag “I fængsel”

Kom med bag de tykke mure og se og hør, hvordan de kriminelle lever. Hvordan skaber man sig et liv bag tremmer – og også ude i virkelighedens verden.

Vi skal i Vestre Fængsel, hvor institutionschef ved Københavns Fængsler, Lea Bryld, fortæller om alt lige fra dage med trusler og overfald til dage, hvor man føler, man gør en forskel.

Områdedirektør for Kriminalforsorgen Anne Erlandsen fortæller om de nye afsoningsmuligheder, arrestant-transport, de nye store fængsler, kvindefængsler, udslusning og forsorgens udfordringer.

Vi hører også om, hvordan en journalist kan komme i kontakt med indsatte. Vi møder kommunikationsafdelingen, og der er også tid til en interessant rundvisning i Vestre Fængsel.

I Valby besøger vi det nye Landsdækkende Center for IT-Relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK). Centerchef og vicepolitiinspektør Trine Møller tager imod og fortæller om det vigtige arbejde, som gælder hele landet.

Eftermiddagen rundes af med forsvarsadvokaterne Mai-Brit Storm Thygesen og Mette Grith Stage, der fortæller om deres arbejde og de udfordringer, de møder. Hvordan de tilrettelægger en sag, de kriminelles syn på pressen, og hvordan man som journalist kan få sigtede, tiltalte, dømte og frifundne i tale.

Med udgangspunkt i egne konkrete sager hører vi om, hvordan de har arbejdet med dem, og der er også tid til spørgsmål.

Torsdag aften

Middag med kursister, hvor egne erfaringer og udfordringer drøftes over god mad og vin.

Fredag “Retssalen og retsmedicin”

Vi skal i Københavns Byret og tale med dommer Jens Bech Stausbøll. Han starter med at vise rundt i både Dommervagten og Retssal 1 og flere steder i Byretten, før vi ender i Præsidentens mødesal. Her fortæller Stausbøll om sine over 20 år som dommer og om den forråelse, der er i stigning blandt de kriminelle.

Han kommer også ind på den øgede sikkerhed, der er kommet i de danske retssale landet over – især efter en mand skød og dræbte en advokat i 2014.

Vi ser også nærmere på aktindsigter og retsreferater. Hvordan får du lettest adgang, og hvor er faldgruberne?

Efter besøget i byretten tager vi forbi Rigsadvokaten og får indblik i arbejdet hos Den Centrale Anklagemyndighed. Mød nøglepersoner og få også et par tips om aktindsigt og vidensbasen.

Senere på dagen får vi indblik i en retsmediciners hverdag, når professor i retsmedicin Steen Holger Hansen møder os. Hvordan kan den døde krop fortælle om ugerningen, og hvordan finder retsmedicineren de små spor, der er i et drabsoffer? Hvordan har udviklingen været de senere år, og hvordan griber man de forskellige skader an?

Fredag eftermiddag Afslutning og evaluering.

Prisen omfatter: Undervisning og undervisningsmaterialer, transport mellem de enkelte steder, morgenmad mandag, frokost hver dag samt fælles middag torsdag aften. Prisen er ekskl. moms.

Kursusleder: Stine Bolther
Varighed: 5 dage
Sted: Storkøbenhavn.
Tidspunkt: 28. – 2. oktober 2020
Pris: 15.475 kr. (+ moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

  Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.