Bliv klar til terror, ulykker og andre katastrofer

Kurset foregår 23.-27. oktober i København og omegn.

Når den næste store uvarslede hændelse rammer, hvor parat er vi journalister og fotografer så? Hvor stor faglig indsigt har vi i danske myndigheders arbejde? På kurset bliver du klædt på til at blive en endnu bedre reporter med faglig indsigt og mentalt overskud. Læs, hvad to tidligere deltagere fik ud af kurset:

“Jeg deltog i 2018 i Stine Bolthers kursus ‘Bliv klar til terror og andre katastrofer’. Her blev vi nøje klædt på til at dække store akutte hændelser, hvor politi, redning og beredskab spiller en rolle og var med i en stor terror-øvelse i shoppingcentret Field’s, der gav os syn for sagen i forhold til myndighedernes rolle i de første kaosmomenter. Kurset gav mig en enorm indsigt, som jeg senere har kunnet bruge til netop at dække angreb, manhunts og akutte hændelser.”

Louise Dalsgaard, journalist og retsanalytiker, DR.

“Stine Bolthers kursus “Bliv klar til terror og andre katastrofer” var konkret, brugbart og med de bedste gæsteundervisere, der findes i Danmark. Uanset om man ved en del i forvejen eller aldrig har arbejdet med det før, er man som journalist, fotograf eller redaktør langt bedre rustet, når der sker større hændelser i Danmark. Uanset om det er et skyderi i Fields, en manhunt-operation eller bare for at vide, hvordan politiet agerer, når der sker noget stort.”

Trine Maria Ilsøe, retskorrespondent, DR

Kurset løber over fem dage og foregår i Hovedstadsområdet ude hos aktørerne – langt væk fra kursuslokaler. Kurset er meget konkret og hands-on. Deltagerne kommer helt tæt på, hvilket deltagerne på det første kursus var meget tilfredse med i deres evaluering. 2018-kursisterne var ikke på forhånd klar over, at de ville komme til at deltage i en stor øvelse med figuranter, masser af action etc. Også på dette kursus arbejder vi på, at der undervejs vil være overraskelser til kursisterne.

Kurset ruster dig
Efter kurset har hver kursusdeltager et personligt actioncard, der ruster journalisten til den næste hændelse. Et actioncard er en slags tjek-liste, som du kan tage frem i en given situation og følge step-by-step. Der står f.eks., hvilke processer der går i gang hos myndighederne afhængig af, hvilket trusselsniveau myndigheden vurderer, hændelsen har.

Du har også en liste over vigtige numre, der er gode at have ved hånden i en skarp situation. På kurset får du desuden unik, aktuel baggrundsinformation og lærer direkte af politi, beredskaber og sundhedsvæsenet. Samt du lærer alle de vigtige forkortelser.
Kurset foregår helt overvejende “ude i virkeligheden”, hvor kursisterne gennem fem dage besøger centrale personer og organisationer.

Kursusleder er Stine Bolther, der har været kriminalreporter i over 20 år.

Besøg på politiets kommandostation
Hvordan forbereder dansk politi sig til terror og trækker på erfaringer fra udlandet? Hvad er en reaktionspatrulje, og hvad betyder ManHunt? Hvordan fungerer politiets helikopterberedskab og ANPG overvågning? Hvordan lærer politiet af andre landes erfaringer? Hvad betyder NOST, LBS, KSN, ARTJ, og hvordan fungerer det koordinerende beredskabsarbejde i praksis? Hvad er en psykisk og taktisk debriefing?

Kursisterne besøger Københavns Vestegns Politi, møder nøglepersoner og ser og hører, hvordan en politikreds arbejder under store uvarslede hændelser.

Hvordan er den nationale krisestyringsorganisation, hvad er det Nationale Situations- og Operationscenter (NSIOC), og hvad gør Rigspolitiet, når “ballonen går op”?

Vi besøger Politiets Efterretningstjeneste i Søborg, møder nøglepersoner og hører om det aktuelle trusselsbillede. Har du adgang til TV2Play, er her en ny dokumentar “Efterretningstjenesten”.

På Rigspolitiets hundeskole i Farum lærer kursisterne om lig-, nedgravnings- og sprængstof-hunde, og vi ser flere af dem i aktion.

Praktisk brug af våben
Hvad er forskellen på at skyde med en 9mm pistol og en tromlerevolver? Sådan bruger du de rigtige termer, og sådan er det at affyre et våben. Du kommer selv til at skyde med både pistoler, revolvere og rifler på Hanebjerg Skyttecenter, hvor politiet også træner.

En af politiets erfarne våbeneksperter viser sammen med skyttecentrets leder diverse våben frem.

Golden Hour er vigtig ved behandling af tilskadekomne
Den såkaldte Golden Hour er vigtig for, at folk, som er kommet alvorligt til skade, har en mulighed for at overleve.

Du lærer om mass casualty og livstruende penetrerende skader, og du kommer tæt på de nye køretøjer, som kan køre helt ind i “rød/gul” zone og hjælpe folk ud i sikkerhed. Du møder en tems-uddannet paramediciner fra de særlige akutbiler, som Region Hovedstaden råder over.

Retsmedicin i terrorzonen
En erfaren retsmediciner giver et indblik i, hvordan man som retsmediciner arbejder i en zone efter en naturkatastrofe, krigsområder eller terrorhændelse.

Hvordan finder man frem til en gerningsmand midt i et kaos af døde, og hvordan identificerer man afdøde, hvor man ikke har hele kroppen.

Beredskabet i forreste linje
Vi ser nærmere på materiel, organisatoriske inddelinger i beredskabet, og hvilket udstyr beredskabet har udviklet og står klar med. Hvordan arbejder beredskaberne på at være hurtigere klar, og hvilke køretøjer og andet materiel kræver det? Hvad indebærer den særlige arbejdsmetode, SIKS (særlig indsats i kritiske situationer)?

Kursisterne deltager i en teoretisk terrorøvelse udført af Hovedstadens Beredskab i Gearhallen, ser de konkrete afspærringer, dispositioner og lærer, hvor langt man egentlig kan komme på sit pressekort.

Beredskabsstyrelsen viser det materiel frem, som bliver brugt ved store uvarslede hændelser. Kursisterne lærer fagudtryk og får indsigt i, hvad ting som watertube og HazMat er, og hvornår de bruges.

Mental indsigt
Hvad gør man, når man som journalist og fotograf bliver udsat for “sekundær traumatisering”? Hvordan kan man både passe sit arbejde og samtidig håndtere konflikter, trusler om vold og direkte vold? Og hvordan kan man arbejde i mange timer og dage under stort psykisk pres? Kursisterne lærer af politiets egne erfaringer og lignende undervisningsvideoer.

Kursisterne hører også, hvordan det jødiske samfund hver dag lever med trusler, og hvordan de forbereder sig på det uforudsigelige.

Realistisk øvelse med mange blå blink
Alle kursister skal forberede sig på det uforudsigelige, og ved hjælp af en stor realistisk øvelse med deltagelse af flere myndigheder kommer kursisterne virkelig på prøve og ud af deres comfort-zone, samtidig med at de får stor faglig viden.

Prisen omfatter: Undervisning, undervisningsmaterialer, transport, frokost hver dag samt fælles aftensmad to dage i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Kursusleder: Stine Bolther
Varighed: 5 dage
Sted: København.
Tidspunkt: 23. – 27. oktober 2023
Pris: 17.475 kr. (+ moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Illustrationen er en AI-grafik skabt af Gert K Nielsen og AI-tjenesten Midjourney i fællesskab. Vil du selv lære, hvordan man gør, så tag med på kurset “Kreativ brug af AI-grafik“, hvor Gert er kursusleder.