På togt i arkiverne

Kurset foregår 29. og 30. november 2021 i København.

Forsvundne arvinger, modstandsfolkenes børn, et gådefuldt skibsforlis eller blot historien bag et vejnavn: De senere år har budt på en lang række bøger, udsendelser og artikler, der bygger på dokumentation fra de rige danske arkiver.

Third Ear, Peter Øvig Knudsen og mange andre viser jævnligt, hvor fængende historier der kan skabes ved at researche og genfortælle hændelser fra den nære fortid. I løbet af to dage giver kursusleder Simon Ankjærgaard dig masser af viden og inspiration til, hvordan du selv kan bruge historiske kilder i dit arbejde.

Vores historie gør os til dem, vi er. Journalistikken kan løfte sløret for historiske gåder, der gør os klogere på nutiden. Både når det gælder slægter og den enkelte, og når det gælder de store fælles historier. På dette kursus lærer du at bruge de danske arkiver. Kurset byder på besøg i arkiver, masser af konkrete eksempler, arbejde med søgeteknik, baggrund om arkivernes strukturer samt de underliggende rammer: lovgrundlag og praksis.

Mange arkiver er online

Det bliver lettere og lettere at søge i danske arkiver takket være det store digitaliseringsarbejde i disse år. Meget kan findes fra din hjemmearbejdsplads. Men hvor skal man begynde, og hvordan gør man?

På kurset danner vi os et overblik over de danske arkiver og de mange mulige indgange til historiske søgninger. Du lærer om arkivernes strukturer, og hvordan du kan navigere i dem. Og vi diskuterer søgeredskaber og søgeteknikker, fordi arkivsøgning kræver både kendskab til mulighederne, øvelse og kreativitet.

Undervisningen vil veksle mellem oplæg og øvelser i søgning efter personer, steder og begivenheder. Under et besøg af Rigsarkivets får vi en grundig introduktion til arkivet af en seniorforsker. Vi får også et oplæg af en gæst, der beretter om sit arbejde med at bruge arkivalierne.

Selvfølgelig taler vi om ideudvikling for arkivbaserede historier. Vi vil også meget gerne inddrage kursisternes egne sager og interesser. Efter tilmeldinger og kursus er bekræftet, vil vi korrespondere med deltagerne individuelt for at samle ønsker. I det omfang ideerne må deles og egner sig til oplæg eller øvelser, kan de blive inddraget i forløbet.

Du får øvelser og diskussion om:

  • personsøgninger
  • søgninger efter steder og ejendomme
  • søgninger efter sager, for eksempel kriminalsager

På kurset kan du komme i gang med din egen sag, og du får:

  • en introduktion til danske arkiver
  • en introduktion til andre online-samlinger med danske dokumenter
  • en introduktion til retsgrundlag og love såsom arkivlov/aktindsigtslov, lovgivning om personoplysninger
  • introduktion til søgebegreber og –strategier.

Kursusleder: Simon Ankjærgaard
Varighed: 2 dage
Sted: København
Tidspunkt: 29. – 30. november 2021
Pris: 6990 kr. (+ moms)

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsgiver ikke medlem af Pressens Uddannelsesfond, kan du blot tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.