Der er sket en del siden sidste nyhedsbrev. Vi har været i USA og samlet inspiration. Vi har fået godkendt en række nye kurser, og vi har som sædvanlig fundet en stribe tips, som vi herunder deler med jer.
Husk, at vi også gerne vil høre jeres tips! Og husk, at I meget gerne må dele indholdet herunder med de af jeres kolleger, der ikke kender til vores nyhedsbrev.
Snigpremiere på efterårets kursusprogram
Vi foreslog 12 forskellige efteruddannelseskurser, og Pressens Uddannelsesfond godkendte alle. I efterårssæsonen spænder vi videre end nogensinde før; Vi har bl.a. seks helt nyudviklede kurser – alle helt eller delvist med andre kursusledere end os selv. Vi er glade og spændte. Tilmelding via PU kan først ske fra uge 19. Er din arbejdsgiver ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig direkte hos os nu.
I 2. halvår af 2016 tilbyder vi disse åbne efteruddannelseskurser. Klik for at læse mere:
Journalistik vi kan leve af (2 gange 2 dage, Kbh.)
Genstart – som web-journalist (2 gange 5 dage, Middelfart og Kbh.)
Forstå og producér web-tv (2 dage, Kbh.)
Sæt dagsordenen med sociale medier (2 dage, Kbh)
London: Dristige formater og barske historier (5 dage, London)
Vind kampen om læsernes opmærksomhed: Skriv bedre rubrikker (1 dag, Kbh.)
Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder (2 dage, Aarhus)
Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere (2 dage, Kbh.)
Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier (3 dage, Aarhus)
Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager (2 dage, Kbh.)
Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik (3 dage, Aarhus)
Find data – og find historier med Microsoft Access (3 dage, Kbh.)
Kender du Quartz geniale nyheds-app?
Vi er imponerede af nyhedsapp’en fra det amerikanske nyhedsmedie Quartz. Den semi-interaktive nyhedsapp giver i et sms-agtigt univers brugeren nyhedsbidder i doser, man selv bestemmer og dirigerer. Som The Guardians Aron Pilhofer fornyligt udtrykte det, så var det “the first time I opened up a news app and felt like it had a soul.”
10 journalister tog turen til USA med os i starten af marts. Først fire dage i San Francisco, hvorefter alle tog til Nicar-konferencen, der i år blev holdt i Denver. Vi har samlet en række links fra turen i en artikel, hvor du også kan møde de 10 kursister og høre deres vurdering af kurset. Og husk lige: Næste år laver vi en ny tur, hvor vi starter i New York og slutter med årets konference i Jacksonville, Florida.
52 bøger på 52 uger – og katte som forklaringsværktøj
Lightning Talks er trækplasteret over alle trækplastre på Nicar-konferencen. En lang række 5 minutter lange oplæg, hvor tempoet er højt, bifaldene brager, og hvor emnerne veksler mere end noget andet sted på konferencen. NiemanLab har samlet 10 oplæg fra sidste måneds konference, og emnerne går både på hurtiglæsning, matematik-angst, hvordan man med katte gør statistik begribeligt og meget andet.
Microsoft måtte slukke racistisk chatrobot
Sidste uge skete noget opsigtsvækkende, som man nok ofte vil referere tilbage til. Microsoft lancerede chat-robotten ”Tay” med et sprog og “opførsel” som en teenager. Gennem chats på især twitter skulle Tay videreudvikles og lære nyt, men Microsoft var nødt til hurtigt at slukke for Tay, da twitterbrugere målrettet gik efter at få Tay til at udtrykke sig racistisk, sexistisk og det, der var værre. Det lykkedes til fulde.
Instagram er først og fremmest et socialt medie, men Instagram kan også bruges til at redigere fotos, man ikke vil dele. Her er opskriften på, hvordan du gør.
God og grundig guide til scanner apps
Man kan tage fine fotos af dokumenter med sin smartphone, men nogle gange er det bedre at bruge en app til at scanne med. David Pogue har gennemgået 18 forskellige, han har skrevet en fin guide og anbefaler bl.a. ScanBot.
Alleged cult leader plays shell game with US foreign aid er titlen på den en time lange udsendelse fra Reveal om, hvordan Tvind under navnet Planet Aid angiveligt har malket de amerikanske støttemyndigheder US Aid for 130 mio. $. Radioprogrammet tager til Malawi og påviser, at der ikke er kommet noget ud af støtten, og at de amerikanske myndigheder ikke har kontrolleret organisationen, selv om det er kendt, at Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen er eftersøgt af det danske politi.
Guld til Guardian
Der var fortjent guld til denne flotte interaktive grafik fra The Guardian, da der fornylig blev holdt det vanlige VM i infografik ’Malofiej’ i den spanske by Pamplona. Belgiske Maarten Lambrechts har samlet og kategoriseret links til alle de bidrag, der vandt guld, sølv eller bronze.
2016 – et stort år for datavisualiseringer
Vi har kun set begyndelsen. 2016 bliver et stort år for datavisualiseringer. Det mener den amerikanske datavisualiseringsekspert Bill Shander i denne artikel, og i Kaas & Mulvad kan vi genkende mange af hans glimrende iagttagelser.
Datavisualisering – lær det selv
Hvis du ikke har lyst til at tage på kursus (hos os fx) kan du lære ved at nørde på egen hånd. Jack Dougherty har til denne type selvstudium lavet bogen ”Data Visualization for All”, der kan læses eller downloades via linket. Den giver blandt meget andet en god introduktion til, hvordan man anvender Derek Eders glimrende kortskabeloner.
Enkle interaktive kort med Datawrapper
Værktøjet Datawrapper er godt til at lave helt enkle, men udmærkede interaktive grafikker, som let kan embeddes på websites. Som fx disse. Nu har skaberne af Datawrapper omsider også gjort det muligt at lave enkle kort. De er meget enkle, men vil alligevel i mange tilfælde være en udmærket løsning. Indtil nu er der kun regionskort i pakken, men vi har foreslået at inkludere kommunekort. Og så kan det blive rigtigt interessant. En bonus er, at Datawrapper som regel fungerer rigtigt godt på mobile enheder.
Vi underviser bl.a. i Datawrapper på kurset ”Interaktive kort og grafikker – hurtigt, enkelt, gratis”. Det sker 10. og 11. maj i København.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/interaktive-kort-og-grafikker-hurtigt-enkelt-gratis/
Ovenstående og følgende forårskurser er der ledige pladser på:
Hvis 2016 skal være året, hvor du får realiseret din drøm om at skrive en bog, er dette måske kurset for dig.
København – 18.-20. April
Hvordan forebygger man som leder, og hvad gør man, når en medarbejder pludselig angribes for en historie?
København – 9. maj
Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier
Livet er for kort til dårlig researchteknik. Lær nye metoder. Vores mest populære kursus.
København – 23.-25. maj
Tallene gemmer på historier – regneark for begyndere
Regneark er en fantastisk genvej til at finde solo-historier. Bliv skarp på to dage.
København – 26.-28. maj
Gadgets i journalistikkens tjeneste
Droner, robotter, apps, programmer og dimser. Vi prøver det hele i praksis.
København – 6.-7. juni
Undersøgende journalistik med verdens bedste – studietur til New Orleans
Tre dages intensiv træning med Jim Steele, unikt indblik i New Orleans ti år efter Katrina og deltagelse i den årlige IRE-konference.
På denne specielle tur til New Orleans har vi fået en af USA’s allerbedste undersøgende journalister til at undervise på et tre-dages kursus før den årlige konference for undersøgende journalistik. Jim Steele gennemgår sine metoder i et særligt undervisningsforløb, specielt tilrettelagt for danske journalister.
11.-20. juni i New Orleans, USA.
Hele kursusoversigten: https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/