Nyhedsbrev 29. maj 2015

Kære alle
Så er der nyt fra os igen.

Syv interview-råd fra Kurt Strand
I valgkampen kører politikerne på frihjul, med mindre journalister holder dem i stram snor. Interviewlærer Kurt Strand kommer her med syv råd til, hvad journalister kan gøre for at få et bedre interview og for at få politikere til faktisk at svare.
Kurt Strands metoder i interview har han skrevet en bog om, og han underviser i dem på to Kaas & Mulvad-kurser til efteråret – et i Aarhus og et i København.

Kursus: Interview med Kurt Strand: Spørgeteknik, struktur og nærvær
De professionelle kilder forbereder sig bedre og bedre til interview for at kunne styre resultatet. Nu skal journalisterne opgradere metoderne for at vinde en del af styringen tilbage – og ganske simpelt få svar på spørgsmålene. Vi kender det alle; fornemmelsen af ikke at få stillet de rigtige og udfordrende spørgsmål, fravær af logik i en rodebunke af research.
Vi kører kurset to gange:
21.-22. september i København
19.-20. november i Aarhus

Da vi blev hacket af kineserne
Først blev der smuglet spamlinks ind i vores site. Så forsvandt det helt. Vi har skrevet et indlæg, hvor vi deler vi vores erfaringer om at kæmpe med en kinesisk hacker, og sjældent har vi fået så mange tilbagemeldinger som efter dette indlæg.

Den mest interaktive grafik, du har set
New York Times aflæggeren The Upshot prøver nye muligheder af. Prøv denne helt nye måde at interagere med grafikken på. Du tegner dit eget bud på sammenhængen mellem forældrenes indkomst og andelen af børn, der går i College. Bagefter sammenligner du dit bud med de rigtige tal.
Mon ikke vi vil se en del af denne type grafikker fremover?

DocumentCloud på dansk
DocumentCloud er et glimrende værktøj til at analyse og offentliggøre uddrag af dokumenter på nettet. Nu er det kommet på dansk.

Internationalt samarbejde om at udvikle værktøjer i datajournalistik
Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) er gået sammen med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) om at udvikle data-værktøjer. De opfordrer andre til at gå med i samarbejdet. Læs mere i denne artikel fra GIJN’s hjemmeside.

Andre kurser i journalistiske metoder i efteråret 2015 fra Kaas & Mulvad:

Avanceret internet – nye researchmetoder på nettet og i sociale medier
Vi kører kurset to gange:
23.-25. september i København
30. november – 2. december i Aarhus
Er du træt af at spilde tiden med upræcise Google-søgninger? Tag med på vores populære kursus i at søge information hurtigt og effektivt. Lær at bruge Facebooks Graph Search og avanceret søgning i LinkedIn. Internettet er journalisters vigtigste kilde til oplysninger, men for mange søger på må og få. Uanset om det er små eller store opgaver, du er i gang med, kan du effektivisere dit arbejde og øge chancen for succes.

Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik
30. september – 2. oktober i Aarhus
Kommunerne ændres hastigt i disse år. Forskellene vokser fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune. Desuden bliver der lukket op for nye detaljerede oplysninger på kommunalniveau på et væld af områder.

Oslo og Lillehammer – Norsk datajournalistik og global undersøgende journalistik
4.-11. oktober i Norge
Vil du besøge medierne i Oslo, der rykker inden for datajournalistik? Du kommer til at høre de personer, der er drivkræfterne i den nye norske bølge inden for datajournalistik. Vi mødes med VG, Dagens Næringsliv, Schibsted Academy, NRK, Bergens Tidende og Aftenposten. Onsdag tager vi til Lillehammer og er med fire dage på den globale konference for undersøgende journalistik.

Fup eller fakta – bliv din egen detektor
29. oktober og 12. november i København
Sammen med DR’s Detektor-vært, Thomas Buch-Andersen, har vi skabt et helt nyt faktatjekker-kursus, hvor du over to dage bliver grundigt klædt på. Mellem de to kursusdage skal du selv lave et konkret faktatjek. På kurset lærer du om klassiske fejl, overdrivelser og fordrejninger, og du får en række praktiske værktøjer, så du bliver bedre til at gennemskue usikkerheder i statistikker og tal-analyser.

Research for at fortælle historier
2.-3. november i København
Vil du blive bedre til at formidle de væsentlige historier? Mange væsentlige historier kan fortælles bedre, hvilket både gælder for undersøgende såvel som den almindelige grundige journalistik. Dette kursus åbner for en ny værktøjskasse, der bygger bro mellem undersøgende/udredende journalistik og fortællende journalistik.

Lær de journalistiske tricks for at få oplysninger ud i retssager
3. november i København
Ligesom offentlighedsloven er også retsplejeloven ændret med en række nye muligheder for journalister. Samtidig har der ud fra praksis i de senere år udviklet sig nogle metoder, som giver journalister helt nye fordele. Det gælder de store kriminalsager og de civile sager, hvor retsdokumenterne ofte kaster lys over forhold, ingen af parterne ønsker frem i offentligheden.

Søg aktindsigt og skaf fortrolige kilder
5.-6. november i København
Den nye offentlighedslov gjorde det ikke nemmere at trænge ind bag de centrale myndigheder og det politiske apparats barrikader. På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt. Og hvad du kan gøre, når juraen ikke hjælper mere. Vi blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.

Spænd ben for dig selv – og lav bedre journalistik
26. november i København
Vi ringer til de samme kilder, møder dem sjældent ansigt til ansigt og copy-paster historier. Men vanens magt kan være idéforladt og indimellem ligefrem ødelæggende. På dette kursus lærer du at bryde vanerne ved hjælp af erfaringer og metoder fra dogmeprojektet Syv Journalistiske Benspænd.

Husk, at du kan se tidligere udgaver af nyhedsbrevet her:
https://www.kaasogmulvad.dk/kontakt/nyhedsbrev/

Venlig hilsen

Tommy Kaas & Nils Mulvad
Kaas & Mulvad
www.kaasogmulvad.dk
post@kaasogmulvad.dk