Nyhedsbrev 20. oktober 2014

Morgenkaffe, data og gode historier
Sammen med kommunikationsbureauet Burson-Marsteller inviterer vi til et morgenmøde om, hvordan man skaber datadrevne historier. Kom forbi, få en kop kaffe og hør om og se eksempler på, hvordan data kan skabe afsæt for historier, hvordan man udvinder data og hvordan man kan bruge disse data som grundlag for analyse.  Det foregår 4. november kl. 8.30 til 10.00 i København hos Burson-Marsteller, Kronprinsessegade 54.
Mikkel Krogsholm fra Burson-Marsteller viser regelmæssigt eksempler på data-analyser af fx tweets, facebook-opdateringer og andet via sin blog i Børsen.

I sidste uge skabte Mikkel Krogsholm og Tommy Kaas i løbet af et par timer et interaktivt nydansker-kort, der hurtigt blev spredt via Twitter og facebook.

Da pladsen er begrænset, er det en god ide at melde sig til, hvis du vil med til mødet:
http://www.eventbrite.com/e/morgenmde-skab-engagerende-datadrevne-historier-tickets-8571851639?aff=efblike

 

7 helt nye kurser fra Kaas & Mulvad
Pressens Uddannelsesfond har sørget for en mindre revolution inden for efteruddannelse til medarbejdere i medieverdenen. Slut med det kendte halvårlige efteruddannelseskatalog. I stedet åbner sitet www.mediernesefteruddannelse.dk i løbet af få uger, og her har Kaas & Mulvad selvfølgelig også en række helt nye kurser med. Er ens arbejdsgiver medlem af PU, skal man tilmelde sig efteruddannelse via sitet. Men du kan allerede nu se oversigten over vores kurser på vores egen hjemmeside, og vil du sikre dig en plads, eller vil du spørge om noget, så mail eller ring.
https://www.kaasogmulvad.dk/kurser2015/

 

Få 10.000 kr. i PU-støtte til USA-kursus
Vil du med på vores tur til 10-dages tur til USA til foråret, har Pressens Uddannelsesfond besluttet, at du skal søge støtte direkte til kurset. Som tommelfingerregel vil støtten være en tredjedel af prisen, i dette tilfælde formentlig 10.000 kr., som er højeste beløb, der gives.
Du kan allerede nu tilmelde dig. Læs om kurset og om, hvordan du søger støtte her:
https://www.kaasogmulvad.dk/kurser2015/usa2015/

 

Tjek sociale mediers vandrehistorier via Viralgranskaren
På Data-SKUP 2014, der blev holdt i lørdags, fortalte Jack Werner, der er redaktør for sociale medier på svenske Metro, om hvordan redaktionen systematisk arbejder på at skille fakta fra fiktion i historier, som spredes hurtigt på nettet. Indlægget nedenfor blev oprindeligt publiceret, da Metro startede tjenesten Viralgranskaren sidste forår.
http://www.netthoder.no/2014/10/nettet-fullt-av-tull-derfor-startet-metro-viralgranskaren

 

Washington Post genvinder sin storhed
For elskere af papiravisen er der godt nyt om Washington Post, der efter Jeff Bezos opkøb og ansættelsen af Martin Baron som ny chefredaktør nu virkelig er kommet tilbage i storform med gedigne historier. Læs denne opløftende historier fra David Carr fra konkurrenten New York Times.
http://www.nytimes.com/2014/10/06/business/media/the-washington-post-regains-its-place-at-the-table.html?_r=0

 

Guardian omlægger strategi for datajournalistik
Efter Guardians ansættelsen af Aron Pilhofer (tidligere New York Times) som direktør for digitalt indhold er der lagt op til en meget spændende fornyelse af det engelske medie. Læs det første interview med Aron Pilhofer om, hvad der nu skal ske på The Guardian inden for visuel journalistik, datajournalistik og fokus på brugerne.
http://www.journalism.co.uk/news/guardian-forms-new-editorial-teams-to-enhance-digital-output/s2/a562755/

 

Første undersøgende journalist-konference i Asien
Global Investigative Journalism Network holder sin første konference i Asien 22-24. november i Manila på Filippinerne. Datasporet er tilrettelagt af Nils Mulvad. Læs her om konferencen. Der er nu udsigt til i langt højere grad at få Asien med i det globale netværk for undersøgende journalistik.
http://uncoveringasia.org/

 

De hemmelige svin
Af hensyn til landbrugets økonomi har myndighederne fortiet problemet med svine-MRSA-bakterien, som nu har dræbt fire danskere, skriver Fagbladet Journalisten i den sag, som Nils Mulvad sammen med Kjeld Hansen kæmper i for at få oplysningerne om de inficerede svinefarme frem. Journalisten beskriver, hvordan Fødevarestyrelsens direktør Per Henriksen var med til at tilbageholde oplysninger om fire døde danskere.
http://journalisten.dk/de-hemmelige-svin

Dansk Journalistforbund er gået ind i den sag, hvor interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer har stævnet staten for at stoppe udlevering af information om inficerede farme. Dansk Journalistforbund støtter Nils Mulvad og Kjeld Hansen i retssagen for at få oplysningerne frem.
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2014/10/1/JournalistforbundvilhaveMRSAsmittefrem.htm

 

Norske medier satser på datajournalistik
Danske medier var i en del år førende inden for datajournalistik i Skandinavien, men både norske og svenske medier har nu lagt sig ud i overhalingsbanen. Kaas & Mulvad har flere gange undervist på Schibsted Academy of Journalism. Her samles norske og svenske journalister til en række masterclasses. I november skal vi igen til Norge og bl.a. undervise i programmering for Schibsted. Samtidig har den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv startet en større satsning på datajournalistik, hvor bl.a. Kaas & Mulvad skal levere 16 undervisningsdage fordelt på de næste måneder.

Og vil man se et par – af de mange – eksempler på god datajournalistik, som vi også i Danmark kan lære en del af, er her to af de nyeste eksempler på norske data-visualiseringer (som vi ikke har haft noget at gøre med):
#kommunebygger fra Bergens Tidende: http://www.bt.no/spesial/kommunebygger/#!/lagkart
#navnekampen fra Adresseavisen: http://spesial.adressa.no/navnekampen/

 

Unge journalister er bedre uddannet – men får sjældent nok tid til historierne
Op til årets undersøgende konference i Holland-Belgien er Nils Mulvad interviewet om situationen for datajournalistik. Nils Mulvad er en af hovedtalerne på VVOJ-konferencen i Kortrijk i Belgien den 7.-8. november.
http://www.vvoj.nl/2014/10/14/nils-mulvad-young-journalists-are-better-educated/

Se programmet for VVOJ-konferencen her:
http://www.vvoj.nl/2014/09/29/vvoj2014-conferentieprogramma-kortrijk/