Nyhedsbrev 17. april 2013

Hvis du er imod den kommende offentlighedslov, så vis din modstand

Den nye og gamle regering har lavet forlig om en ny offentlighedslov, som på de mest centrale punkter mørklægger forvaltningen. Forslaget er emne for en høring på Christiansborg i dag. Forslaget er jo ikke vedtaget endnu, men det er svært at få stoppet, selv om lovgivernes argumenter er tynde. Vi forsøger alligevel.

Derfor: Hvis du som os er imod forslaget, og hvis du ikke allerede har deltaget i underskriftindsamlingen på internettet mod den nye offentlighedslov, så gør det nu.

P.t. har flere end 43.700 skrevet under.

Læs mere på aabenhedstinget: http://www.aabenhedstinget.dk/synspunkt-skriv-under-mod-ny-offentlighedslov/

Og her kan du skrive under: http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_den_nye_offentlighedslov

 

 

Pulitzer til datajournalistik

Sun-Sentinel, fra Fort Lauderdale, Florida, fik mandag aften en Pulitzer i kategorien Public Service for et journalistisk projekt, der helt og holdent hvilede på dataanalyse.  Avisen dokumenterede, hvordan betjente, der havde fri, blæste på fartgrænserne. En lang række betjente fik efterfølgende forskellige straffe.

Læs avisens egen opsamling: http://www.sun-sentinel.com/news/local/speeding-cops/

Og læs Pulitzers omtale: http://www.pulitzer.org/works/2013-Public-Service

 

 

Hurtige genveje til Office-programmerne
Vi bruger hele tiden Microsofts Office-programmer, men kender dem sjældent ud i krogene. Her er ”snydesedler” til 2010-udgaverne af Word, Excel, PowerPoint og Outlook.

Link: http://kortlink.dk/ckrh

 

 

Nye data om landbrugsstøtte tilgængelige nu
Denb tredje Data Harvest Conference finder sted i Bruxelles 3. og 4. maj. Her vil der blandt meget andet også være fokus på arbejdet med data om den europæiske landbrugsstøtte. De nye danske data er kommet, og vi har nu integreret dem med de tidligere. Vil du have data, så kontakt Nils Mulvad direkte på nils.mulvad@kaasogmulvad.dk

Har du tid og lyst, er der plads til flere på konferencen. Mere info: http://www.journalismfund.eu/dataharvest13

 

 

Webscraping uden programmering
Af og til dukker nye programmer op, som – uden brug af programmering – gør det muligt at lave webscraping (altså skrælle data af websider). Et af de nye programmer er Heliumscraper, der koster 99$, men man kan også starte med en gratis version, der virker i 10 dage. Der ligger video-tutorials på programmets hjemmeside. Vi synes godt om programmet og er allerede begyndt at inddrage det i vores undervisning. Bl.a. vil vi undervise i Heliumscraper i vores næste Update-kursus om Datajournalistik, der kører over fire dage i maj og juni. (Og ja, der er vist stadig nogle få ledige pladser).

Læs mere om kurset:

http://www.dmjx.dk/kurser-og-videreuddannelse/view/datajournalistik-slagkraftige-citathistorier

 


Fin artikel om kort – og Sherlock Holmes

En fin baggrundsartikel om at arbejde med kort på nettet. Ikke noget om Google Fusion her. Artiklen er skrevet af Young Hahn, der er designer og udvikler for et af de andre kortprodukter, man bør holde øje med: MapBox.

http://alistapart.com/article/hack-your-maps

Mapbox: http://mapbox.com/

 

 

Hvis du er ved at være træt af at se på Googles kort
Synes man, at de mange Google maps ligner hinanden lidt for meget, er TileMill en mulighed. Hvis du vil prøve, er her en grundig og særdeles gennemillustreret tutorial til, hvordan man kommer i gang med TileMill.

Skrevet af Lisa Williams, der også står bag bloggen http://lifeandcode.tumblr.com/

Tutorial: http://dataforradicals.com/the-insanely-illustrated-guide-to-your-first-tile-mill-map/

 


Hvem skal med til Rio til oktober?

Der er nu åbent for tilmelding til Global Investigative Journalism Conference, der foregår 12-15. Oktober I Rio de Janeiro. Læs meget mere om konferencen og se listen over de foreløbigt tilmeldte.

http://gijn.org/global-conference/

 

 

Du kan også tage med til New York City og Baltimore i 2014

Februar/marts 2014 arrangerer Kaas & Mulvad et ugekursus, bestående af træning i datajournalistik samt deltagelse i den nationale konference for datajournalistik/computerstøttet journalistik. Undervisningen foregår på Manhattan, mens selve konferencen er placeret nogle få timers togkørsel sydpå i Baltimore. Du vil kunne få støtte fra Pressens Uddannelsesfond. Send os gerne en mail, hvis du kunne være interesseret. Det er indtil videre helt uforpligtende. Senere kommer vi med flere detaljer.

 

 

Behov for grundig journalistisk analyse af ”Big data”

At analysere meget store datasæt kræver stor omhu. Man kan ikke bare nøjes med at pakke data pænt ind i en smart og imponerende web-præsentation. Dette og andet diskuterer de to erfarne datajournalister, David Donald (data editor på Center for Public Integrity) og Jennifer LaFleur (director for computer-assisted reporting på ProPublica) i et nyt interview. Det er skrevet af den tidligere leder af IRE, Brant Houston, der i dag er Knight Chair i Investigative and Enterprise Reporting på University of Illinois.

http://gijn.org/2013/04/09/big-data-needs-analytic-rigor/