Nyhedsbrev 11. april 2014

Friske tips og tricks fra USA

NICAR-konferencen i USA slog alle rekorder, næsten 1000 deltagere var mødt op i Baltimore. Vi havde en gruppe på 15 danskere med – først nogle dage i New York og siden til konferencen.

Chrys Wu har opsamlet denne lange liste med links til handsouts, tipsheets, præsentationer og meget andet:

http://blog.chryswu.com/2014/02/21/nicar14-slides-tutorials-links-tools/

Her er vores kursisters egen opsamling:

https://www.kaasogmulvad.dk/usa2014/

 

Tag med næste år til Washington DC og Atlanta

På en skala fra 1 til 5 bedømte vores kursister samlet set kurset til 4,5.

Så vi vil arrangere en tilsvarende studietur/efteruddannelsestur for danske journalister næste år. Her vil vi starte i Washington DC, hvor vi bl.a. skal besøge Center for Public Integrity, og vi arbejder også på et besøg hos Washington Post. Herefter tager vi til Atlanta, hvor CNN jo hører til, og hvor årets NICAR-konference vil foregå. Turen kommer til at ligge i slutningen af februar/begyndelsen af marts. Lyder det interessant, skal du måske allerede nu begynde at lægge planer.

Flere konkrete informationer senere her i nyhedsbrevet og på www.kaasogmulvad.dk

Et blik ind i New York Times’ nyhedslaboratorium

Da vi for godt en måned siden med vores kursister var på besøg på New York Times, fik vi også en eksklusiv rundvisning i laboratoriet, hvor Research and Development Group holder til, og hvor vi så en del af de ting, de arbejder med. Flere af tingene har de selv beskrevet på deres hjemmeside. Ikke enormt udførligt, da det jo faktisk er ting, de forsøger at finde en forretningsmodel i. Men alligevel er det spændende læsning:

http://nytlabs.com/

 

Prøv et nyt kort – prøv CartoDB

Mange er glade for kort, fremstillet ved hjælp af det gratis Google Fusion, men vi kan også spore en træthed ved kortene, som meget let kommer til at se lidt for ensartede ud. Dertil kommer, at Google jo stadig holder på, at Fusion Table er en eksperimentel service, og Google mener derfor også, at det er ok, at tjenesten nogle gange knirker lidt vel meget.

Det er et par af grundene til, at vi er begyndt at arbejde med et andet, tilsvarende kortværktøj, nemlig CartoDB: www.cartodb.com

Vi er begyndt at bruge det, og vi er begyndt at undervise andre i at bruge det.

Det koster lidt at bruge, med mindre man kan nøjes med ganske lidt plads, men det er ikke dyrt. Til gengæld har det mange muligheder. Her er en side, hvor vi giver nogle få eksempler på de forskellige udseender, kortet kan have:

https://www.kaasogmulvad.dk/2014/04/kom-godt-i-gang-med-cartodb/

 

Avanceret Google Fusion

At der findes alternativer, rokker dog ikke ved, at Google Fusion stadig er et fint program. På vores hjemmeside har vi skrevet nogle få tips, der på en enkel måde kan gøre dine fusion-kort bare – lidt – mere lækre og mere velfungerende i en journalistisk sammenhæng:

https://www.kaasogmulvad.dk/2014/04/5-tip-der-goer-dine-google-fusion-kort-bedre/

 

Data Harvest – 9.-11. maj i Bruxelles

Data Harvest-konferencen var i begyndelsen meget fokuseret på landbrugsstøtte-oplysningerne fra hele Europa, men i dag er det en bred og varieret konference, der både handler om nye værktøjer, undersøgende journalistik, datapræsentationer og meget andet.

Der er stadig ledige pladser til årets konference.

Se programmet: http://www.journalismfund.eu/dhplus

 

Flere scoop på SKUP

Juryen kunne ikke enes om én vinder, da SKUP – den norske forening for undersøgende journalistik – i sidste weekend holdt års-seminar og bl.a. uddelte SKUP-Prisen.

De to projekter, der vandt, var også særdeles forskellige. ”Jannes historie” fra Bergens Tidende – fremstod mest som fortællende journalistik, men byggede på et meget omfattende og grundigt arbejde. Mens ”Null CTRL” fra Dagbladet var et projekt, der påviste meget store mangler i datasikkerheden i Norge.

På SKUPs hjemmeside skup.no kan meget findes. Bl.a. metoderapporter for hvert eneste af de godt 40 indsendte projekter. I rapporterne fortæller journalisterne om, hvordan de har gjort: http://www.skup.no/Metoderapporter/2013

SKUP optager også mange indslag (i vældig god kvalitet), og mange af disse kan efterfølgende ses i videoarkivet: http://www.skup.no/Videoarkivet/2014

Det var et sandt scoop, at konferencen i fredagens Late Night Show i år havde Sture Bergwall som gæst. Navnet siger måske ikke mange så meget, men det var ham, der under navnet Thomas Quick frem til 2002 tilstod 39 drab og blev dømt for de 8. Efter at svenske journalister havde påvist, at det ikke kunne passe, blev han frikendt, og han er i dag en fri mand. Se hele det lange interview med ham:

http://www.skup.no/Videoarkivet/2014/9670

Også oplæggene fra ukrainske Oleg Khomenok og Vlad Lavrov, hvor de fortæller om arbejdet med de såkaldte YanukovychLeaks, ligger i videoarkivet – og værd at bruge tid på se.

De fortæller bl.a. om, hvordan de, da muligheden bød sig, med simple værktøjer som laptops, små scannere og hårtørrere gik i gang med at redde de tusindvis af dokumenter, der var forsøgt ødelagt, da Victor Janukovitsj flygtede. Flere end 24.000 dokumenter er lagt ud i en søgbar database:

http://yanukovychleaks.org

 

I gang med GitHub

GitHub giver en mulighed for at dele og udvikle software på en måde, så det altid er muligt at holde styr på forskellige versioner. Man støder ofte på begrebet, når man fx henvises til et GitHub-site, hvor et program eller kode skal hentes eller downloades fra.

Hvis du vil vide mere eller selv prøve, har Mindy McAdams, online journalism professor fra University of Florida, lavet en god gennemgang:

http://bit.ly/mmgittut

Hun har lavet mange andre ting, hun deler ud af fra sit site “Journalist’s Toolkit”:

http://www.jtoolkit.com/wp/

 

Flot site om datajournalistik

For nylig havde Nate Silver premiere på sin nye platform for datajournalistik. Der er masser af interessant indhold på sitet, men det er også interessant i sig selv. Det fremstår enkelt og velfungerende – og det fungerer også godt på mobile platforme. Sitet er i øvrigt fremstillet i WordPress.

http://fivethirtyeight.com/

 

Scraping: Frosne vandrør i Winnipeg

Fra vores helt egen verden har vi på det seneste hjulpet canadiske CBC med at hente data om frosne vandrør fra kommunens hjemmeside, så tv-stationen kunne offentliggøre et kort over farezonerne for frosne vandrør og en lang række historier:

http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/map-shows-winnipeg-properties-at-risk-of-frozen-pipes-1.2594972

Vi trak oplysningerne ud om mere end 190.000 hjem og fandt 5.171 i risikozonen. CBC har fået en masse kommentarer, og dele af den politiske ledelse i byen går nu åbent frem og kritiserer egne myndigheder for at være for dårlige til at informere om frostkrisen, mens de roser CBC’s indsats for at orientere befolkningen.