5 tip, der gør dine Google Fusion kort bedre

Du har lavet dine første kort i Google Fusion. De virker, som de skal – og hvad så?
Jo, der er mange måder, man kan forbedre sine kort på. Mange små tricks, der hver for sig kan få kortet til at blive bare – lidt – mere lækkert og velfungerende. Der er mange flere tricks end disse, men de skulle passe til en times oplæg på årets SKUP konference.

En del af vores undervisningsmateriale i Google Fusion ligger i denne samling.

 

1. Få styr på informationsvinduerne
Man kan selv bestemme infomationsvinduets størrelse, så man undgår, at tekst “falder ud” af vinduet og bliver svært at læse. Som i dette tilfælde:

ff
I nogle kort og i nogle browsere er det et problem, at de nederste linjers tekst i informationsvinduet ikke vises i vinduet, men snarere på kortet. Man kan som regel løse problemet ved at give vinduet en fast størrelse, og så må man teste nogle gange for at se, om den størrelse, man har givet vinduet, nu også er tilstrækkelig.
Se her, hvordan du gør

 

2. Få bedre kort ved at arbejde med lag
tokasser

Man kan let lægge to kort oven på hinanden i “FusionTablesLayer Wizard”
Det sker, at man har brug for at vise mere end ét kort. Måske vil man både vise punkter (fra et kort) og polygoner (fra et andet kort).
Men det sker oftere, at man ønsker et kort med flere forskellige typer informationsvinduer. Har man fx et kommunekort, er der måske detaljerede data for de fleste kommuner, mens der for to-tre små kommuner ingen data er. En (dårlig) løsning er, at man fjerner polygonerne for disse to-tre kommuner fra datasættet. For så må brugerne undre sig over, hvorfor disse kommuner ikke er med på kortet.

En bedre løsning er at opdele sit datasæt i to dele, importere det til Google Fusion i to omgange og få to forskellige kort. På den måde kan de to kort få hver sit informationsvindue. Og på hjælpesiden “FusionTablesLayer Wizard” kan man derefter kombinere de to kort til et, så brugeren aldrig ser andet end ét sammenhængende kort. Men med to forskellige typer informationsvinduer.
Prøv selv FusionTables Layer Wizard

 

3. Signaturforklaring – gør-det-selv
Det er blevet meget nemt at lave en automatisk signaturforklaring (legend, som det hedder i Googles verden). Og det er heller ikke svært at lave en, der er velfungerende.

legend

Bruger man opskriften ovenfor og fremstiller ét kort ud fra to lag, har man også brug for at håndlave signaturforklaringen, så farverne fra begge kort kommer med.

Læs hvordan du gør.

 

4. Tjek, hvordan andre har gjort

Layerbuilderen og Googles automatiske legends virker desværre ikke umiddelbart sammen.
Og det er ærgerligt. Layerbuilder-siden kan nemlig også bruges som en nem måde at “style” kortet på, selv om du kun har et enkelt lag. Måske vil man ændre på baggrundskortets farver, eller man vil fjerne alle stednavne fra kortet eller lignende.

Uanset hvorfor man bruger layerbuilderen, er problemet, at de legends, man måtte have tilføjet kortet, forsvinder igen, når man har haft layerbuilderen i brug.
Men det kan godt lade sig gøre, hvis man gør det manuelt. Men derfor er der selvfølgelig ingen grund til, at du skal opfinde det hele forfra.
En hurtig løsning: Brug en af vores skabeloner og tilret dem til dit eget kort. Så er det let at få det til at virke.

skabelon

I manualen er der forklaringer på, hvordan du konkret gør, og den indeholder link til flere skabeloner, du er velkommen til at bruge.
Side 11 i manualen: Skab et stylet Fusion kort med signaturforklaring
Side 13 i manualen: Brug skabelon – og skab et Fusion kort med to lag og legend

 

5. Tilføj mere interaktivitet
Prøv at lade brugerne få flere valgmuligheder, når de går på opdagelse i kortet. Fx ved hjælp af checkbokse.

check

Det budskab, man vil formidle gennem sit kort, kan nogle gange komme bedre igennem, hvis man giver brugerne muligheden for at slå kortets indhold til og fra. Det kan være med “knapper” eller “flueben”.
Google har lavet dette lille enkle eksempel med “flueben” – eller checkbokse, som man også kalder dem. Man kan både se, hvordan kortet og koden ser ud.

Tager man udgangspunkt i et konkret eksempel som dette, er det ikke så vanskeligt – skridt for skridt – at lave sit eget kort med checkbokse.

Jeg har fx kopieret Googles kode og indsat oplysninger fra mit eget kort. Jeg ændrede lidt på layoutet – flyttede fx checkboksene ind i en boks oven på kortet, jeg indsatte lidt tekst og et logo, og nu ser kortet sådan ud.
Kig i koden og brug den gerne som inspiration for dit næste kort.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Verktøy for digital historiefortelling del 2 | - 29. april 2014

    […] På kurset ble det spurt om hvordan man tilpasser informasjonsvinduet i kartene man lager i Fusion Tables. Dansken Tommy Kaas (@tbkaas), som også holdt foredrag på årets Skup-konferanse, har laget et blogginnlegg om akkurat dette. Sjekk ut 5 tip, der gør dine Google Fusion kort bedre. […]