Nyhedsbrev 1. juni 2012

1) Rens data med Google Refine – nu med dansk vejledning

Google Refine er et af Googles gratis værktøjer. Man kan – på sin egen computer (pc eller mac) – importere data fx i form af regneark, som man herefter hurtigt og effektivt kan rense op. Er der fx i en kolonne mange varianter af det samme navn – fx fordi der er slåfejl eller bare forskelige indrapporteringer af navnet, så kan man med Google Refine finde alle de varianter, der minder om hinanden og selv afgøre, hvilke der herefter skal optræde under et nyt, fælles navn. Det hele kan efterfølgende igen eksporteres til regnearksformat.

Kaas & Mulvad har netop lavet dansksproget undervisningsmateriale i Google Refine. Find link til det og andet materiale om Google Refine i vores Delicious-stack: http://www.delicious.com/stacks/view/LnAs9H

Se også de glimrende instruktionsvideoer: http://code.google.com/p/google-refine/

  

2) Er droner et kommende journalistisk redskab? (se et par interessante videoer)

Det mener professor Matt Waite, der var initiativtager til det Drone Journalism Lab, som The College of Journalism and Mass Communications at the University of Nebraska-Lincoln åbnede november sidste år.

Matt Waite er kendt for sin store rolle i Politifact –skabt, da han arbejdede på St. Petersburg Times – og sitet, som satte skub i hele den fact-tjekker-bølge, som fx Detektor på DR er et aktuelt eksempel på.

I denne sammenhæng er droner relativt små flyvende objekter, som kan fjernstyres fx med en smartphone, og som kan ”bemandes” med et videokamera, som så kan optage de ting, som dronen passerer. Der er allerede mange eksempler på film, hentet ind af droner, hvor journalisterne ikke har mulighed for at komme.

http://www.thedaily.com/page/2011/05/02/news-severe-weather-5a-10/ Video filmet efter en naturkatastrofe.

http://www.youtube.com/watch?v=yTQ3uijvG8o Video fra demonstrationer i Polen

http://www.ridus.ru/news/14365/ Stillbilleder fra protestdemonstrationer i Rusland.

Vi pønser på et drone-arrangement i forbindelse med Fagfestival, men detaljerne er endnu ikke på plads.

 

3) Avanceret personsøgning på nettet – for freelancere

Kaas & Mulvad gennemfører for FreelanceGruppen to en-dages kurser i avanceret internet med fokus på personsøgning. Datoerne bliver 29. september i Århus og 2. november i København. Kurserne er gratis for medlemmer af FreelanceGruppen.

Mere information samt tilmelding bliver senere på året offentliggjort på www.freelancegruppen.dk

 

4) Nordiske datajournalister på Facebook

Jens Finnäs ( http://twitter.com/the_dataist ), en af de ledende finske datajournalister, har oprettet en Facebook-gruppe, hvor nordiske journalister med interesse for emnet kan udveksle erfaring og hjælpe hinanden.

https://www.facebook.com/groups/324569050948253

  

5) Datajournalistisk pris til Guardian for rygte-projekt

The Guardian vandt Data Journalism Award for deres interactive Riot Rumours projekt, der udforsker, hvor hurtigt rygter spredes gennem Twitter. Yderligere fem projekter blev præmieret – mange af dem meget imponerende.

Hele listen kan ses her: http://www.journalism.co.uk/news/guardian-wins-data-journalism-award-for-riot-rumours-visualisations/s2/a549444/