5 Twitter-tips til journalister

Mange journalister er på Twitter, men hovedparten kender kun få af de mange muligheder. Der findes mange smarte hjælpeværktøjer, tips og tricks, der kan øge udbyttet. Her er 5 nyttige tips, som enhver journalist på Twitter bør kende.

 

1. Se alle Tweets i den rigtige rækkefølge.
Twitter vil “hjælpe” og tilbyder derfor at vise de ”bedste” tweets først. Er dette valgt, kan man ikke være sikker på at se de nyeste tweets øverst i feedet. I stedet bliver de valgt ud fra Twitters fortolkning af, hvad man sikkert vil foretrække. Men researcher man, har man som journalister brug for at se samtlige tweets i den rigtige rækkefølge.

Klik på dit foto i toppen af skærmen. Klik på indstillinger. Og kig så under ”Indhold” og find punktet ”Tidslinje”. Er der et flueben ud for ”Vis mig de bedste Tweets først”, så fjern det.
bedstetweets
Bruger du den almindelige Twitter app til iphone, kan du ændre det på tilsvarende vis. Her er det blot en ”skyder” og ikke en fluebensmarkering.

 

2. Få en hånd fra ”If This Then That”
Tjenesten IFTTT kobler dine sociale medier og mange andre tjenester sammen og kan fx også hjælpe dig til at få større udbytte af Twitter. Selv har jeg bl.a. sat IFTTT op til at hjælpe med disse fire Twitter-ting:

ifttt

 

3. Få hurtigt overblik over tweets fra en bestemt person
Man kan søge i alle tweets i den avancerede søgning, men meget ofte har jeg stor glæde af at få alle tweets fra en bestemt person op på en helt flad side. Tjenesten www.allmytweets.net gør lige præcis det; tager de ca 3200 seneste tweets fra en bruger og lægger dem på en helt enkel, flad side. Nu er det nemt med ctrl+l eller cml+l at søge på siden.

 

all

 

4. Tjek historiske Twitter-biografier

Laver du baggrundssøgning på en person, er en tur i www.archive.org ofte en god ide for at se på gamle, slettede websider. Hvis man vil tjekke, om der er sket ændringer i den måde, en person har præsenteret sig på Twitter, kan tjenesten bioischanged hjælpe. Eksempelvis viser http://bioischanged.com/pskipperel de seneste seks biografitekster for Pernille Skipper.

30-09-2016-15-05-14

 

5. De rigtige søgeord finder de rigtige kilder

Hvis man vil finde cases eller kilder via sociale medier, skal man huske på én ting. Ville du fx via Twitter finde nogle, der var i nærheden af Svinkløv Badehotel under branden, eller som har personlige beretninger, anekdoter etc., er det ikke nok bare at søge på Svinkløv eller brand. Det bliver bedre, hvis man supplerer med søgeord som jeg, vi, mig, min, mit, vores etc.

 

Meningen er at finde personer, der har et personligt forhold til emnet. Her er en god artikel med mange gode eksempler.

Vil du have flere Twitter-tricks, vil du være en haj til at finde kilder og cases i Facebook og andre sociale medier. Eller vil bare være bedre og mere effektiv på nettet, så tag med på vores kursus i avanceret internetresearch 24. – 26. oktober i Aarhus.

Illustration brugt under Creative Commons.

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.