Datajournalistik et stort skridt frem

Med næsten tusind deltagere på den seneste Nicar-konference i Baltimore er der sket mere end en tredobling af deltagertallet i løbet af fem år. Nicar-konferencen er i dag den vigtigste inden for datajournalistik – en metode, der nu er blevet hype i USA og også vokser i resten af verden. Det har affødt en række spændende indlæg om status i amerikansk og international datajournalistik.

Især er det spændende at læse interviewet med redaktør på New York Times, Aron Pilhofer i Tow Center for Digital Journalism.

I artiklen nævner Aron specifikt en historie fra Sun Sentinel i Florida om politifolks overtrædelse af hastighedsgrænserne som eksempel på en historie, der ikke kunne laves uden datajournalistik. Serien fik Pulitzer-prisen sidste år.

Glem ikke journalistik til fordel for data
Tow Center har også en spændende oversigt over debatten og indholdet på Nicar-konferencen. Artiklen fokuserer især på, at fastholde journalistikken i datajournalistik, så vi ikke glemmer det centrale.

Redaktør Paul Overberg fra USA Today har også lavet en vigtig oversigt over status i datajournalistik.

I Danmark er der sideløbende sket en del det seneste års tid med oprettelsen af en databaseredaktion i DR og TV2 og nye initiativer på Ekstra Bladet.

Scrping: Frosne vandrør i Winnipeg
Fra vores helt egen verden har vi på det seneste hjulpet canadiske CBC med at hente data om frosne vandrør fra kommunens hjemmeside, så TV-stationen kunne offentliggøre et kort over farezonerne for frosne vandrør.

Frozen pipes in Winnipeg, Canada, publiced on a map by CBC.

Kaas & Mulvad trak oplysningerne ud om mere end 190.000 hjem og fandt 5.171 i risikozonen. CBC har fået en masse kommentarer og dele af den politiske ledelse i byen går nu åbent frem og kritiserer egne myndigheder for at være for dårlige til at informere om frostkrisen, mens de roser CBC’s indsats for at orientere befolkningen.

Trafik-kort i Aarhus
I Aarhus har tre studerende på digital journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fået adgang til live trafikdata fra Aarhus kommune og lavet et live kort på Stiftens hjemmeside. Byen er plaget af vejarbejde og lange bilkøer.

Historien er et godt eksempel på, hvad der journalistisk kan komme ud af myndighedernes åbne holdning til data, som er et element i det store datafrigivelses-projekt under Open Government Data.

Der er lukket for kommentarer.