Styr uden om flosklerne – flere fakta i kommunaljournalistik

kommunal

Dette kursus foregår 30. september – 2. oktober i Aarhus.

Kommunerne ændres hastigt i disse år. Forskellene vokser fra kommune til kommune og internt i den enkelte kommune. Desuden bliver der lukket op for nye detaljerede oplysninger på kommunalniveau på et væld af områder.

For journalister, der dækker kommunerne, er udfordringen:

 • at finde alle de nye data og opdele landshistorier på kommunalt niveau.
 • at finde nye kilder, der ved noget om årsagerne til udviklingen – og vil dele den viden.
 • kontinuerligt at følge op på historierne og tænke videre – dvs. se de andre områder, der påvirkes af for eksempel en ændret sammensætning af befolkningen.

Store ændringer uden for vækstkommuner

I disse år kommer ældre-eksplosionen i praksis, især i nogle kommuner med tilsvarende stor vækst i antallet af demente. I mange kommuner er der en stor udvandring af kvinder i den fødedygtige alder og dermed en stor nedgang i fødsels- og børnetallet. Til gengæld opvejes det mange steder af en massiv indvandring af østeuropæere, ligesom også antallet af flygtninge vokser stærkt.

Befolkningen og opgaverne i kommunerne – især uden for vækstområderne i hovedstaden og Østjylland – er under en gennemgribende ændring i disse år. Mange journalister når i den daglige travlhed sjældent at trænge ned i den udvikling, dens årsager, konsekvenser, og hvad politikere og forvaltning gør for at løse udfordringerne.

Bliv stærk på de kommunale fakta

På dette kursus vil du lære, hvordan du hurtigt og lettest:

 • finder nye data om kommunerne
 • finder nye og relevante kilder
 • videreudvikler historierne


Du lærer at komme bag politikernes floskler og ind til substansen. Du bliver bedre til at fortælle, hvad kommunernes praksis betyder for almindelige mennesker? Du får indsigt i de grundlæggende metoder til at finde oplysninger om kommuner. Du får en sammenhængende gennemgang af kommunernes situation.

Du behøver herefter ikke længere kritikløst referere politikere for deres udlægning af virkeligheden, som efterfølgende kan vise sig at være forkert. Du kan få fakta på plads med det samme.

De centrale temaer i dækningen af kommunerne

Vi tager fat i de centrale forhold for kommunerne:

 • Kommunernes situation. Vi gennemgår kommunernes særlige udfordringer og baggrunden for deres situation for at give dig overblik.
 • Kommunernes økonomi. Vi gennemgår den særlige udfordring, som kommunerne er i inden for økonomi.
 • Skoler. Vi gennemgår skolernes udfordringer og situation, samt de seneste data og historier, så du er klar til at gå videre.
 • Ældre. Ældre-eksplosionen kommer nu. Hvad betyder alle de mange aktive ældre og den nye type af ældre…
 • Befolkning og udkantsområder. Hvad sker der med befolkningen i disse år – og hvilke konsekvenser har det.
 • Borgernes sundhed. Antallet af demente vokser stærkt. Hvor finder du oplysningerne om de sygdomme, som er i vækst. Hvordan får du nye indgange til historier om befolningens sundhed og madvaner.
 • Nye kommunale data. Vi giver dig en oversigt over de vigtige kilder til kommunale data med links til alt det nye.
 • Kalender. Kurset giver indsigt i kommunernes årlige kalender, og hvor det derfor er muligt at høste historier uden at vente på, at kommunerne bare planter pressemeddelser.
 • Offentlighedslov. Vi behandle de særlige muligheder i den kommunale dækning med den nye offentlighedslov.


Undervisningsform

Kurset ledes af chefredaktør Bruno Ingemann, Midtjyske Medier, og Nils Mulvad, Kaas og Mulvad. Bruno Ingemann har i mange år været redaktør på regionale medier med fokus på grundig dækning af kommuner i en travl hverdag. Nils Mulvad har flere gange undervist på et tilsvarende kursus om kommunaljournalistik med forskningschef Roger Buch. Han har i mange år arbejdet med at hente og bruge kommunale data inden for skoler, ældre, miljø etc.

De to kursusledere har begge i en lang række år fulgt det kommunale område og har stort kendskab til kommunernes organisering, politik og ikke mindst relevante data.

Du får en blanding af oplæg fra de to, samt eksterne oplægsholdere, efterfulgt af diskussion og praktiske øvelser.

Alle henvisninger til data og praktiske metoder i kildevalg og videretænkning er samlet i et skriftligt undervisningsmateriale, som du kan støtte dig til efter kurset.

Forudsætninger:

Dagligt arbejde med kommunale forhold i journalistik. Du skal medbringe din egen computer på kurset.

Kursusledere: Bruno Ingemann og Nils Mulvad
Varighed: 3 dage
Sted: Radisson Blu Scandinavia Hotel Aarhus
Tidspunkt: 30. september – 2. oktober 2015
Pris: 7485 kr.

Tilmelding: Er din arbejdsplads medlem af Pressens Uddannelsesfond, skal du tilmelde dig på kursusportalen.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og forplejning i løbet af kurset. Prisen er ex. moms. Vi har en rabat-aftale med kursusstedet, hvis du ønsker at overnatte der mellem kursusdagene.)

Tilmeldingen er bindende

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.