Skrab nettet med Python

Kurset foregår 24. – 26. april i København.

Vil man som journalist have fat i nettets data, kan det være rigtigt smart at kunne programmere. Det er mere reglen end undtagelsen, at data ligger spredt. Nøgleordet er webscraping. Et Python-skrabe-program kan hente data fra tusindvis af hjemmesider og samle det i én tabel, som man så kan bruge til sine historier. 

På den måde samler vi fx selv data fra tinglysningen, cvr-registeret, alle landets retslister og masser af andre steder. For mulighederne er utallige. Du kan fx skrabe data sammen om transfer-værdien af fodboldspillere, praktiserende lægers alder, kvaliteten af vandværksvand eller andet, som der kunne være historier i – men hvor oplysningerne ligger spredt ud på mange sider.

Programmering kan journalister også bruge til mange andre formål, men programmering kan være svært at komme i gang med på egen hånd. Kurset hjælper dig over startproblemerne, og du lærer så meget, at du bagefter selv kan bygge simple programmer til at samle data fra nettet.

Hvorfor Python:

  • Der har i flere år været en voksende interesse for at lære Python.
  • Python anses for at være et af de nemmeste sprog at lære.
  • Python er gratis, og mange bruger det, så det er nemt at finde hjælp.
  • Journalister – især i USA – benytter i stor stil Python til redaktionelle formål.

Selv om midlet er programmering, betragter vi dette kursus som et journalistisk kursus: Målet er at kunne researche bedre og indsamle oplysninger. I Danmark kan kun få journalister programmere. Kurset giver flere chancen for at komme i gang.

Gratis – og let at lære

Al software, vi skal bruge på kurset, er gratis. Vi skal bl.a. arbejde med Jupyter Notebook, der letter indlæringen ganske betragteligt. Jupyter notebook gør det til en leg at skrive og teste Python-kode.

I forvejen kommer Python med en hel række indbyggede moduler, som letter kode-arbejdet meget. Hertil kommer, at der er en masse gratis moduler, som man let kan hente, og som gør mange opgaver meget nemmere.

Efter kurset vil du kunne bygge web scraper-programmer. Men du vil også have fået en generel forståelse af, hvad programmering er, og hvad man ellers kan bruge Python og andre programmer til i journalistikken. Du vil desuden have vores eget skriftlige og digitale undervisningsmateriale, du kan støtte dig til.

Deltagerne skal inden kurset sammen med os have fundet en opgave, de vil løse med den nye viden fra kurset. Efter kurset har alle deltagere mulighed for at vende tilbage med spørgsmål, hvis de kører fast: Der er to timers support pr. deltager inkluderet i kursets pris.

Det kan du efter kurset:

  • Du kender grundbegreber i programmering
  • Du forstår de basale begreber i Python
  • Du kan bruge Python og de nødvendige moduler for webscraping
  • Du ved, hvor du kan hente hjælp til Python
  • Du kan nemmere gå i dialog med it-folk og softwareudviklere
  • Du vil have en stribe af scrapere og anden kode, du kan justere til nye opgaver
  • Du ved, hvordan du skal fortsætte efter kurset

Undervisningsformen er en blanding af korte oplæg fra underviserne og en masse hands-on-opgaver, som kursisterne løser – fortrinsvist på deres computere.

Forudsætninger: Der er ingen krav om specifikke forkundskaber. Kursisterne skal selv medbringe en computer – pc eller mac.

Undervisere er Tommy Kaas, Nils Mulvad og Jan Lauridtsen. Jan Lauridtsen er datajournalist og Python-programmør med bl.a. en fortid i TV2’s gravegruppe.

Varighed: 3 dage
Sted: MBK, Pilestræde 61, 1112 København K.
Tidspunkt: 24. – 26. april 2019
Pris: 8985 kr. (+ moms)

Prisen omfatter: Undervisning, undervisningsmaterialer og frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.

Yderligere udgifter:  Al software er gratis, så der er ingen yderligere udgifter forbundet med kurset. Vi vil via kommunikation til kursisterne forud for kurset sørge for, at det relevante software bliver installeret, så alt er klar, når vi mødes. På den måde udnytter vi tiden bedre.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.