Krimireporter: Fra forbrydelse til straf

Kurset er udsolgt!

Kurset foregår 28. maj til 1. juni i København og omegn.

Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder.

Kursusleder Stine Bolther har i over 15 år været politi- og retsreporter. Hun har en stor og bred erfaring med stoffet, som krimi- og rets-interesserede journalister vil nyde godt af på det fem dage lange kursus:

  • Kurset giver dig et aktuelt øjebliksbillede af rocker-bande-situationen, og du hører om, hvordan du efterforsker i et ellers lukket miljø.
  • Du lærer, hvordan du kommer tættere på de kriminelle, og hvad advokatkilder kan hjælpe dig med.
  • Vi går tæt på terrortruslen og hører om, hvordan myndighederne gør klar til den næste store uvarslede hændelse, ligesom vi skal besøge drabschefen for Københavns Politi og dødens detektiver på Retsmedicinsk Institut.
  • Vi tager i fængsel og hører om, hvordan man klarer at arbejde som fængselsbetjent i et miljø, hvor tonen er rå, og fysiske overfald mere og mere bliver en del af hverdagen.
  • Desuden ser vi nærmere på, hvordan vores og politiets virkelighed er, efter Danmark ikke længere er en del af Europol, og hvordan politiet bruger flere og mere avancerede, analytiske værktøjer i deres arbejde.

Kurset er målrettet alle journalister med interesse for politistof og retsreportage. Både erfarne og nystartede inden for stofområdet vil få et lærerigt kursus, hvor vi ikke bruger tid i et kursuslokale, men konstant er ude i virkeligheden.

Stine Bolther har i mange år arbejdet med alt inden for “blå blink” – både kriminalsager, efterforskning, udrykning og politi.

Kursets program:

Mandag: Drabet

Morgenmad, velkomst og præsentation. Vi mødes på Hotel Scandic Sydhavn.

Vi besøger drabschef for Københavns Politi, Jens Møller, som fortæller, hvad han og hans folk gør, når de står på et gerningssted.
Hvor langt kan politiet komme med de lovlige og ulovlige overvågningskameraer? Hvad betyder mobilmasternes placering for politiets chance for at opklare en forbrydelse?
Vi får også mulighed for at tale med vicepolitiinspektør Torben Svarrer, som er leder af bandeenheden. Han løfter lidt af sløret for, hvordan man efterforsker i de lukkede rocker- og bandemiljøer, og han giver et unikt indblik i det aktuelle bandebillede anno 2018.

Frokost spises i politiets kantine.

Anklager Jakob Buch-Jepsen beskriver det spændende og tætte samarbejde med politiet, som fører til, at han kender sagerne indgående
Hør om de mange store sager, Jakob Buch-Jepsen har ført ved retten, hvordan han tilrettelægger en sag, og hvordan han fører vidner i retten. Og hvad gør han med en sag, hvor der kun findes en kæde af indicier?

Tirsdag: Retten er sat

Vi skal i Københavns Byret og tale med dommer Jens Bech Stausbøll. Han fortæller om sine over 20 år som dommer og om den forråelse, der er i stigning blandt de kriminelle.

Han kommer også ind på den øgede sikkerhed, der er kommet i de danske retssale – især efter en mand skød og dræbte en advokat i 2014.

Vi ser også nærmere på aktindsigter og retsreferater. Hvordan får du lettest adgang, og hvor er faldgruberne.

Frokost på hundeskolen i Farum

Eftermiddagen tilbringes i Farum, hvor vi besøger politihundeskolen og ser på, hvordan hundeførernes arbejde er gået fra “hund bider mand, mand bliver anholdt” til at være fuldt uddannede betjente i allerforreste led.

Vi hører både om narko-, våben-, mobiltelefon- og gruppe1-hunde, og ser hundene i aktion på træningsarealet.

Onsdag: Avanceret efterforskning

Vi starter i Rigspolitiets helt nye lokaler i Ejby, hvor vi får et kig ind i enheden som varetager Rigspolitiets opgaver på beredskabsområdet og i forhold til den nationale krisestyringsorganisation.

Vi kommer ind i den helt nye vagtcentral, NSIOC, som skal hjælpe landets politikredse med det store overblik, når den næste store uvarslede hændelse opstår. Herfra kan politiet via store skærme holde øje med hele landet.
Artikel i Ekstra Bladet om vagtcentralen.

Efter frokost går vi tæt på cybercrime og international kriminalitet, hvor chefen for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), politiinspektør Michael Kjeldgaard, giver os et helt unikt indblik i det spændende arbejde.

Vi hører om de helt nye analytiske værktøjer, politiet tager i brug for at efterforske kriminalitet i det virkelighedsbillede, hvor international kriminalitet fylder mere og mere.

Vi hører også om dansk politis nye virkelighed, efter at Danmark er trådt helt ud af Europol. Og så kommer vi også tæt på de efterforskere, som dag ud og dag ind beskæftiger sig med at stoppe børneporno, og hører om helt nye teknikker, der bliver taget i brug for at stoppe bagmændene.

Frokost spises i Rigspolitiets kantine, før vi tager til Vanløse for at besøge kriminalteknikkerne fra National Kriminalteknisk center, NKC, som fortæller om helt nye efterforskningsmetoder og viser, hvordan teknikkernes uddannelse har løftet deres kompetencer til et meget højt, internationalt niveau. Vi kommer helt tæt på sporsikringsarbejdet og gerningsstedssektionen, som man ellers sjældent får lov til at høre om.

Torsdag: Ind bag tremmerne

Kom med bag de tykke mure og se og hør, hvordan de kriminelle lever. Hvordan skaber man sig et liv bag tremmer – og også ude i virkelighedens verden.

Vi skal i Vestre Fængsel, hvor vi møder fængselsbetjente, som kan fortælle om alt lige fra dage med trusler og overfald til dage, hvor man føler, man gør en forskel.

Direktør for Kriminalforsorgen Thorkild Fogde fortæller om de nye afsoningsmuligheder, de nye store fængsler og forsorgens udfordringer. Der er også tid til en rundvisning i Vestre Fængsel.

Efter frokost møder du forsvarsadvokaterne Jesper Storm Thygesen og Mette Grith Stage, som kan fortælle om kriminelles syn på pressen. Du lærer, hvordan du kan lade de sigtede, tiltalte eller dømte komme til orde, og vi giver dig inspiration til, hvordan du kan anonymisere en kilde, som ikke vil stå frem, men alligevel gøre det spændende, uanset om det er til skrift eller tv.

Fælles middag med aftenprogram: Sådan håndtereres næste store uvarslede hændelse

Beredskabsstyrelsen viser det allernyeste materiel og teknik frem, som skal bruges ved den næste store uvarslede hændelse – fx terror.
Kom selv i røgdykkerdragten og helt tæt på maskinerne, hør eksperterne fortælle om de nyeste teknikker, og så spiser vi sammen en middag i Hedehusene på øvelsesterrænet.

Egne erfaringer med stofområdet, udfordringer og spørgsmål drøftes over middagen

Fredag: Grundlovsforhør

Vi skal først i Københavns Dommervagt og følge dagens fremstillinger. Herefter er der rundvisning i og fortælling om den legendariske politigård, som i disse år gennemgår en gennemgribende renovering.

Eftermiddagen bruges i “drabsstuen” i Retsmedicinsk Instituts kælder, og retsmediciner Hans Petter Hougen fortæller og viser billeder fra et langt arbejdsliv med mange spændende sager.

Afslutning: Kaffe, kage, evaluering og tak for denne gang.

Kursusleder: Stine Bolther

Varighed: 5 dage

Sted: København og omegn.

Tidspunkt: 28. maj – 1. juni 2018

Pris: 13475 kr. (+ moms)

 

Prisen omfatter undervisning og undervisningsmaterialer, transport mellem de enkelte steder, frokost hver dag samt fælles middag torsdag aften. Prisen er ekskl. moms.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.