Krimireporter: Fra forbrydelse til straf

KURSET ER UDSOLGT!

Kurset foregår i København og omegn 20.-24. maj 2019

Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder. Kursusleder Stine Bolther har i over 17 år været politi- og retsreporter. Hun har en stor og bred erfaring med stoffet, som krimi- og rets-interesserede journalister vil nyde godt af på det fem dage lange kursus:

  • Kurset giver dig et aktuelt øjebliksbillede af rocker-bande-situationen, og du hører om, hvordan du efterforsker i et ellers lukket miljø.
  • På skydebanen lærer du forskellen på en 9mm og en cal. 22 og får faglig indsigt i våben generelt – både ulovlige og lovlige.
  • Du lærer, hvordan du kommer tættere på de kriminelle, og hvad advokatkilder kan hjælpe dig med.
  • Vi møder nøglepersoner som f.eks. drabschefen for Københavns Politi og dødens detektiv fra Retsmedicinsk Institut, som fortæller om nogle af de nyeste teknikker inden for efterforskning af drab og andre personfarlige forbrydelser.
  • Vi tager i fængsel, ser de indsattes forhold og hører om, hvordan man klarer at arbejde som fængselsbetjent i et råt miljø, og vi kommer med politihundene på arbejde på deres særlige hundeskole i Farum.
  • Desuden ser vi nærmere på den helt nye Forensic Unit-bygning, hvor Rigspolitiets tekniske eksperter bruger flere og mere avancerede, analytiske, elektroniske og nye spændende værktøjer i deres arbejde.
  • Du kommer tæt på det tunge juridiske arbejde i retssalene og får konkrete værktøjer og viden om, hvordan du lettere skaffer dig de informationer, du har brug for i dit daglige job.

Kurset er målrettet alle journalister med interesse for politistof og retsreportage. Både erfarne og nystartede inden for stofområdet vil få et lærerigt kursus, hvor vi ikke bruger tid i et kursuslokale, men konstant er ude i virkeligheden. Alle kommer hjem med ny viden, en lang række konkrete kontaktpersoner og masser af ideer til nye historier.

Stine Bolther gennemførte kurset første gang i maj 2018. Her er holdet på Københavns Politigård.

Kursets program:

Mandag
Ugen starter med stor morgenmadsbuffet, velkomst og opstartsmøde kl. 09.00.
Vi besøger Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet, og hører, hvad de gør, når de står på et gerningssted.
Hvilke uopsættelige efterforskningsskridt skal der tages? Hvordan lægger man brikkerne i en drabssag og finder frem til rette gerningsmand?
Vi besøger også politiinspektør Torben Granat Svarrer, som er leder af bandeenheden. Han løfter lidt af sløret for, hvordan man efterforsker i de lukkede rocker- og bandemiljøer, og han giver et unikt indblik i det aktuelle bandebillede anno 2019.
Begge fortæller også om konceptet manhunt, og hvordan man tackler store uvarslede hændelser som fx terror.
Der er selvfølgelig også tid til spørgsmål.

Senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politis advokatur fortæller, hvordan anklagemyndighed arbejder sammen med politiet; hvordan tilrettelægger man en sag, og hvordan fører anklagere vidner i retten. Og hvad gør man med en sag, hvor der kun findes en kæde af indicier?

Tirsdag
Vi besøger politihundeskolen i Farum og ser på, hvordan hundeførernes arbejde er gået fra “hund bider mand, mand bliver anholdt” til at være fuldt uddannede betjente i allerforreste led.
Vi hører både om narko-, våben-, nedgravnings- og gruppe1-hunde og ser hundene i aktion på træningsarealet.

Kursisterne får indsigt i våben på Hanebjerg Skydebane med pistol og diverse rifler og haglgevær
Vi får teoretisk indsigt i våben – hvad er en 9mm contra en cal. 22? Hvordan bruger man de rette termer, hvad er forskellen på et maskingevær og en maskinpistol, hvilke våben har terrorister typisk brugt osv. Vi ser også på konfiskerede og ulovlige våben.
Kursisterne kommer bagefter på skydebanen og prøver det af.

Onsdag
Vi besøger og møder nøglepersoner i den helt nye Forensic Unit-bygning i Ejby, hvor Rigspolitiets enheder tager de nyeste metoder i brug i kampen mod blandt andet international kriminalitet, komplicerede drabssager og målrettet dataefterforskning.
Politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC) fortæller om centret, som tager sig af kriminalitetsforebyggelse, internationalt efterforskningssamarbejde og monitering, analyse og understøttelse af politikredsenes arbejde med især organiseret kriminalitet og kriminalitet med internationale relationer.

Vi besøger det helt nye Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC), enheden varetager kriminalteknisk efterforskning, som fx fingeraftryk og dna, og chefen for gerningsstedsundersøgelse, VPI Tormod Christensen giver et unikt indblik i arbejdet.
Vi møder politiinspektør Claus Birkelyng fra Nationalt Cyber Crime Center (NC3), som er chef for centeret, der tager sig af kriminalitetsforebyggelse og efterforskning på it-området, som fx børneporno, hacking, chikane, sikkerhed, økonomisk kriminalitet.
Rigspolitiets kommunikationsdirektør Anders Frandsen giver input, konkret viden og gode råd til kursisternes fremtidige arbejde.

Torsdag
Kom med bag de tykke mure og se og hør, hvordan de kriminelle lever. Hvordan skaber man sig et liv bag tremmer – og også ude i virkelighedens verden.
Vi skal i Vestre Fængsel, hvor institutionschef ved Københavns Fængsler, Lea Bryld fortæller om alt lige fra dage med trusler og overfald til dage, hvor man føler, man gør en forskel.
Områdedirektør for Kriminalforsorgen Anne Erlandsen fortæller om de nye afsoningsmuligheder, arrestant-transport, de nye store fængsler, kvindefængsler, udslusning og forsorgens udfordringer.
Vi hører også om, hvordan man som journalist kan komme i kontakt med indsatte. Vi møder kommunikationsafdelingen, og der er også tid til en rundvisning i Vestre Fængsel.

Forsvarsadvokaterne Jesper Storm Thygesen og Mette Grith Stage fortæller om deres arbejde og de udfordringer, de møder. Hvordan de tilrettelægger en sag, de kriminelles syn på pressen, og hvordan man som journalist kan få sigtede, tiltalte, dømte og frifundne i tale. Med udgangspunkt i egne konkrete sager hører vi om, hvordan de har arbejdet med dem, og der er også tid til spørgsmål.

Torsdag aften
Fælles middag med kursister hvor egne erfaringer og udfordringer drøftes

Fredag
Københavns Byret, Dommervagten, Slutterigade, 1450 Kbh. K
Vi skal kl. 9-11 i Københavns Byret og tale med dommer Jens Bech Stausbøll. Han starter med at vise rundt i både Dommervagten og Retssal 1 og flere steder i Byretten, før vi ender i Præsidentens mødesal. Her fortæller Stausbøll om sine over 20 år som dommer og om den forråelse, der er i stigning blandt de kriminelle.
Han kommer også ind på den øgede sikkerhed, der er kommet i de danske retssale landet over – især efter en mand skød og dræbte en advokat i 2014.
Vi ser også nærmere på aktindsigter og retsreferater. Hvordan får du lettest adgang, og hvor er faldgruberne?

Senere på dagen får vi indblik i en retsmediciners hverdag. Hvordan kan den døde krop fortælle om ugerningen, og hvordan finder retsmedicineren de små spor, der er i et drabsoffer? Hvordan har udviklingen været de senere år, og hvordan griber man de forskellige skader an.

Fredag eftermiddag: Afslutning og evaluering

Forudsætninger: Ingen
Kursusleder: Stine Bolther.
Varighed: 5 dage
Sted: En række forskellige steder i Hovedstadsregionen.
Tidspunkt: 20. – 24. maj 2019
Pris: 13.475 kr. (+ moms)

Prisen omfatter: Selve kurset, transport mellem de enkelte steder, morgenmad mandag, frokost hver dag samt fælles middag torsdag aften.

Tilmeld dig hos Mediernes Efteruddannelse

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.